Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To co napisałem powyżej wiem od pani z odru a że pracownicy odru wykazywali się niejednokrotnie brakiem wiedzy dlatego napisałem żeby mnie ktoś poprawił jak źle mówie. 

Opublikowano
10 minut temu, damin1 napisał:

Możesz dobierać dzierżawy ale w sumie nie mogą one wynosić więcej jak połowa twojego areału. Czyli przykładowo masz 10 swojego to możesz mieć 5 ha dzierżaw. Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi. 

Wniosek o dopłatę składasz zgodnie z prawda . Ważne żebyś zrealizował założenia biznesplanu które miales. Do so liczone jest 50 :50 z tymże dopłat nie może nyc więcej niż w roku bazowym 

Opublikowano

Czyli obrazowo. To co było w roku bazowym ma być w roku docelowym chyba że się coś dokupi. A dzierżawy można dobierać tylko że one nie będą się wliczać w SO w docelowym. 

Opublikowano

No jak nie będą ? To co w dopłatach , to się liczy .

Opublikowano

Obrazowo . W docelowym dzierżaw możesz mieć tylko tyle co w bazowym. Wiec w bazowym miales 2 ha to w docelowym tez dwa. Dodatkowo w docelowym ogranicza nas własność  bo dzierżaw tyle ile własności ale nie więcej niż w roku bazowym 

ogolnie dzierżaw bierzemy ile chcemy ale wliczać będą się tylko tak jak napisałem wyżej 

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Pafnucy napisał:

Więcej jak połowa ma być na własność

Stosunek własności do dzierżaw musi być min 50:50, no 5 ha własności i 5 ha dzierzaw, jest ok. 5 ha własności i 4 ha dzierzaw tez ok. 5 ha własności i 10 ha dzierzaw, to wtedy trzeba zrobić stosunek 50:50 i będzie ok

36 minut temu, masa24 napisał:

Wniosek o dopłatę składasz zgodnie z prawda . Ważne żebyś zrealizował założenia biznesplanu które miales. Do so liczone jest 50 :50 z tymże dopłat nie może nyc więcej niż w roku bazowym 

Boże czytasz i nie grzmisz. 

Źle tłumaczysz i ludzi wprowadzasz w błąd. Może dobrze myślisz ale źle wyrażasz swoje myśli.

Prosty przykład.

Mam teraz do doplat- bezpośredni ch 10 ha i mam 4 ha dzierzaw, łącznie w roku wyjściowym 14 ha. W  roku docelowym do dopłat mam 10 ha własności i 20 ha dzierzaw i jest wszystko ok. We wniosku o płatności bezpośrednie jest ok. I tak samo we wniosku o rmg. Wzrost w rmg robic możemy pod określone działki z dzierżaw.

Mam wniosek gdzie osoba ma 1.30 ha własności, 1.10 umowa długoterminowa i 20 ha umowa ustna. I kasa z RMG się należy.

21 minut temu, damin1 napisał:

A dzierżawy można dobierać tylko że one nie będą się wliczać w SO w docelowym. 

Dokładnie tak

32 minuty temu, marluk napisał:

@masa24 dzierżaw a nie dopłat :) dopłat więcej może być

Dzięki za uzmysłowienie koledze że dopłaty a dzierżawa to dwa rozne słowa.

3 godziny temu, Qwerty8530 napisał:

Jeśli w tym roku mam rok docelowy, to czy we wniosku o dopłaty mogę zgłosić nowe działki, które od tego roku dzierżawię ? Arimr nie przyczepi się do tego, że powierzchnia gospodartwa jest większa i że nie mam formalnych umów na te dzierżawy ? 

Możesz

Edytowane przez robert55555
Opublikowano
11 godzin temu, Kaszlak79 napisał:

Więc nie kozacz tutaj że Ty tyyyle programów już obskoczyłeś. I nie cytuj posta bezpośrednie przed. Wracajmy do meritum sprawy.

kolego mylisz pojęcia tego programu może nie ale ine to mam w jednym palcu trochę czasu to i ten też będzie i nikt nie kozaczy tylko wyrażam swoje poglądy 

Opublikowano (edytowane)

Mam inne pytanie do kolegi.

Masz 8 ha, i masz 8 ha owsa. Z tego 3 na dzierżawie i 5 ha na własności to robisz import działek rolnych i w uprawach robisz raz owies czy 2 razy?

Edytowane przez robert55555
Opublikowano
7 godzin temu, robert55555 napisał:

Stosunek własności do dzierżaw musi być min 50:50, no 5 ha własności i 5 ha dzierzaw, jest ok. 5 ha własności i 4 ha dzierzaw tez ok. 5 ha własności i 10 ha dzierzaw, to wtedy trzeba zrobić stosunek 50:50 i będzie ok

Boże czytasz i nie grzmisz. 

Źle tłumaczysz i ludzi wprowadzasz w błąd. Może dobrze myślisz ale źle wyrażasz swoje myśli.

Prosty przykład.

Mam teraz do doplat- bezpośredni ch 10 ha i mam 4 ha dzierzaw, łącznie w roku wyjściowym 14 ha. W  roku docelowym do dopłat mam 10 ha własności i 20 ha dzierzaw i jest wszystko ok. We wniosku o płatności bezpośrednie jest ok. I tak samo we wniosku o rmg. Wzrost w rmg robic możemy pod określone działki z dzierżaw.

Mam wniosek gdzie osoba ma 1.30 ha własności, 1.10 umowa długoterminowa i 20 ha umowa ustna. I kasa z RMG się należy.

Dokładnie tak

Dzięki za uzmysłowienie koledze że dopłaty a dzierżawa to dwa rozne słowa.

Możesz

Kolego wypraszam sobie . Wiem ze robisz z siebie tu speca od wszystkiego. Jeżeli ktoś złe tłumaczy uo ty. Zawsze narobisz dużo szumu, napiszesz się a nic kompletnie z tego nie wynika. W którym miejscy napisałem złe bo nie bardzo rozumiem ?? W którym wprowadzam w błąd albo napisałem ze kasa z rmg się nie należy bo ma więcej dzierżaw niż w wyjściowym? Widocznie ty masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem lub chcesz mnie ośmieszyć bo tylko ty jesteś tu super specem .

pomylilem słowa dopłata i dzierżawa bo szybko pisałem . Każdy kto nie przypierdala się na sile wie ze to przejęzyczenie 

pisalem ze w docelowym do obliczenia so dzierżaw tyle samo co własności ale nie więcej niż w bazowym . 
mozesz mieć do dopłaty i 100 dzierżawy ale do liczenia będzie brane 50:50 w stosunku do własności i nie więcej niż dzierżawy w bazowym 

bazowy : 5 wlasnosc , 7 dzierzawa

docelowy :5 wlasnosc 50 dzierżawa 

do wyliczenia so w docelowym będą brane uprawy z 5 własnych oraz 7 dzierżawionych 

7 godzin temu, masa24 napisał:

Obrazowo . W docelowym dzierżaw możesz mieć tylko tyle co w bazowym. Wiec w bazowym miales 2 ha to w docelowym tez dwa. Dodatkowo w docelowym ogranicza nas własność  bo dzierżaw tyle ile własności ale nie więcej niż w roku bazowym 

ogolnie dzierżaw bierzemy ile chcemy ale wliczać będą się tylko tak jak napisałem wyżej 

Czego tu nie rozumiesz? Widzisz ostatnie zdanie?

6 godzin temu, robert55555 napisał:

Mam inne pytanie do kolegi.

Masz 8 ha, i masz 8 ha owsa. Z tego 3 na dzierżawie i 5 ha na własności to robisz import działek rolnych i w uprawach robisz raz owies czy 2 razy?

Nie bardzo wiem o co ci chodzi. Chyba na sile próbujesz być mądry i błyszczeć tu

nie robiłem importu działek bo jak robię wniosek , a robię to dobrze to z wnioskiem o dopłaty czekam aż zrobie rmg czy mgr żeby wyprowadzić so do wartości wymaganej .  
bez importu są dwie pozycje w tabeli uprawy , raz wlasnosc , raz dzierzawa

nie ma innej możliwości zrobienia tego  

pozdrawiam fachowca. Co troszke boimy się ze ktoś inny może doradzać i nie będziesz tu alfą i omega? Pisz mądrze krótko i celnie to będzie ok , a nie wywody o niczym

i radzę czytać uważnie to co pisze bo widocznie problem masz ze zrozumieniem a to ze pomyliłem dopłaty i dzierżawy było pomyłka przy pisaniu. Każdy kto chciał sens zrozumiał , tylko ty starasz się mnie zdyskredytowac

Opublikowano
8 godzin temu, masa24 napisał:

Wniosek o dopłatę składasz zgodnie z prawda . Ważne żebyś zrealizował założenia biznesplanu które miales. 

Tutaj napisałeś ok. 

8 godzin temu, masa24 napisał:

Do so liczone jest 50 :50 z tymże dopłat nie może nyc więcej niż w roku bazowym 

Tutaj ktoś mógł zrozumieć że piszesz wniosek o dopłaty bezpośrednie, a nie o wniosek o przyznanie pomocy w ramach rmg.

We wniosku o płatności bezpośrednie może przybywać dzierżaw ale we wniosku o przyznanie pomocy z działania rmg to liczy stan z roku wyściowego.

Nie obrażaj się że ktoś ci zwróci uwage, chodzi o to żeby tak napisać żeby każdy zrozumial twoja wypowiedź. Nie ważne czy ma wiedzę czy jej nie ma. Krytyka jak jest pozytywna pozwala się rozwijać.

Pamiętaj że każdy z nas ma prawo popełnić blad, ale sztuka jest zrozumieć swój błąd i na przyszłość tego samego błędu nie popełnić.

Opublikowano
10 godzin temu, damin1 napisał:

Możesz dobierać dzierżawy ale w sumie nie mogą one wynosić więcej jak połowa twojego areału. Czyli przykładowo masz 10 swojego to możesz mieć 5 ha dzierżaw. Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi. 

ale dopiero w tym końcowym roku. Składając nie musi mieć 50%+1, nawet przez te 2-3 lata realizacji nie musi, dopiero potem musi mieć ponad połowę na siebie.

Opublikowano
9 godzin temu, Emil39 napisał:

kolego mylisz pojęcia tego programu może nie ale ine to mam w jednym palcu trochę czasu to i ten też będzie i nikt nie kozaczy tylko wyrażam swoje poglądy 

Polecam zacząć od zapoznania się z rozporządzeniem...

Opublikowano

Wyliczyłem że mam dochod ok.24% z gospodarstwa. Chce podbić do co najmniej 25%.zlozylem już wniosek o dopłaty. Mogę zrobić korektę wniosku o dopłaty bezpośrednie i dać np. 5ar słynnego słonecznika. Proszę o pomoc

Opublikowano
9 minut temu, Kaszlak79 napisał:

Pod warunkiem że go fizycznie posiejesz. No chyba że chcesz ryzykować, ale jak złożysz na RMG to kontrola upraw pewna.

Ok czyli korektę w wniosku mogę złożyć. To trzeba będzie posiać. Pytanie z doświadczenia kiedy można się spodziewać kontroli? Po zakończeniu naboru?

Opublikowano
4 minuty temu, freetaxi napisał:

O kontroli w zakresie powierzchni upraw w ramach RMG inspektorzy informują

Bo musiałbym zlikwidować kilka ar pszenicy. Nabór jest do 30 czerwca to chyba kontrolę będę po tym terminie a żniwa pod koniec lipca. Nie wiem czy jest sens kombinować czy zasiać słonecznik. Ewentualne wielkości kary ? 

Opublikowano (edytowane)

Nie otrzymasz dotacji z RMG jeśli kontrola stwierdzi, że nie spełniasz warunków. Sam oceń czy to dotkliwe czy nie.

Edytowane przez marluk
  • Like 1
Opublikowano

Z tym informowaniem różnie bywa. U młodego dzwonili o 8 zeby o 12 był na jednej z działek bo jest kontrola i kwity do podpisu. 

19 minut temu, dami8 napisał:

Bo musiałbym zlikwidować kilka ar pszenicy. Nabór jest do 30 czerwca to chyba kontrolę będę po tym terminie a żniwa pod koniec lipca. Nie wiem czy jest sens kombinować czy zasiać słonecznik. Ewentualne wielkości kary ? 

Rozpisywales uprawy czy popisane masz samo jpo? Jeżeli nie rozpisane to nawet bym wniosku nie ruszał. Tylko że kontrola będzie na sto%