Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Kaszlak79 napisał:

Nie, do SO wyjściowej i docelowej dzierżawy liczą Ci się te i TYLKO te, które zgłosiłeś do dopłat w roku w którym złożyłeś wniosek o pomoc z RMG. Docelową SO możesz podnieść poprzez zakup gruntów rolnych, przywrócenie do użytkowania rolnego ugorów lub odłogów jeśli są w twoim posiadaniu lub zmianę upraw/hodowli. Ja akurat te 3 sposoby wykorzystam. Gwoli ścisłości, polecam używać właściwego skrótu SO do parametru wielości ekonomicznej gospodarstwa, bo nowym forumowiczom tylko kłopotu to przysporzy.

Nie do końca. Jeśli w roku docelowym będzie miał więcej dzierżaw niż w roku bazowym to nie będą się liczyć do so nawet jeśli wpisze je do dopłat.

Opublikowano

A co innego napisałem?? 😉 Cytuję samego siebie "do SO wyjściowej i docelowej dzierżawy liczą Ci się te i TYLKO te, które zgłosiłeś do dopłat w roku w którym złożyłeś wniosek o pomoc z RMG." Przedmówca pytał o to czy może SO docelową podbić zwiększając dzierżawy i Ja wytłumaczyłem że to nie możliwe. Tak oczywistych rzeczy jak fakt, że w roku docelowym dzierżaw nie może być więcej jak 50% całości gruntów chyba nie trzeba za każdym razem każdemu delikwentowi tłumaczyć?? No istnieje jeszcze czysto hipotetyczna sytuacja że po złożeniu wniosku ktoś sprzeda część gruntów i wtedy zwiększy mu się udział dzierżaw w całości, ale to chyba tylko idiota by to zrobił 🤣🤣🤣.

Opublikowano
2 godziny temu, Grzechooo napisał:

Możesz wziąść i więcej ale do wzrostu będzie ci się liczyło tyle ile miałeś w wyjściowym.

Czyli więcej nie mogę niz mam , ale mniej niż tak :)

Opublikowano

W roku wyjściowym, czyli tym w którym składasz wniosek o pomoc RMG masz liczbę X gruntów swoich na własność oraz liczbę Y gruntów dzierżawionych, wszystkie zgłaszasz na siebie do dopłat i wszystkie Ci się liczą do wartości wyjściowej SO. W roku docelowym liczą się do SO twoje grunty na własność X + ew. grunty dokupione (nie koniecznie z RMG) oraz ta sama liczba gruntów dzierżawionych Y. Nawet jeśli po złożeniu wniosku wydzierżawisz jakiś grunt, to nie wliczy Ci się on do wartości SO docelowej - jedynie grunty kupione się w nią wliczają. Zrozumiałe w końcu??

Opublikowano

Gratulacje. W mazowieckim nie pamiętam które biru dopiero teraz zaczyna robić listy do płatności. 

Opublikowano

Panowie a sytuacja dzierżawy ustnej pola które nadbywa tj za duże gospodarstwo by przeszło na RGR ? Tj dopłaty złożone na mniejszą liczbę ha niż się posiada i na tą mniejszą liczbę złożony wniosek ?   Czyli przykład Pan Kazik ma 15ha własności i dzierżawi 5, z uwagi na braki sprzętowe po żniwach 2019 oddał w dzierzawe ustna 8 ha swoich gruntów. Tym samym do dopłat 2020 zgłosił 7 ha swojego i 5 ha dzierżawy, gdy dowiedział się o naborze RGR może startować na te pola które zgłosił do dopłat, regulując tak uprawy by łapał się w kryterium i robiąc wzrost na zmianie upraw na tych polach zgłoszonych do dopłat?

Opublikowano

Mogą Ci za coś takiego "dowalić" stworzenie sztucznych warunków. Co innego jak byś dzierżawy oddał po żniwach, ale oddanie własnego pola w dzierżawę żeby stać się małym gospodarstwem to po prostu kombinacja 😉.

Opublikowano

Dzięki @Kaszlak79 za wytłumaczenie. Lepiej mieć swoje do rmg(a nie rmr) niż oddawać swoje i mieć dzierżawy. Gdzie tu sens?

Opublikowano (edytowane)

A gdyby Kazik nieoddal w dzierżawę tylko przekazał część gospodarstwa komuś z rodziny  i stał się przez to mniejszym formalnie? Powiedzmy pół roku przed naborem.  Wiem też kombinowanie ale czy jest jakiś sposób by to ugryźć? ( Zostawić w roku bazowym pole ugorem by zmniejszyć weg?)  Samo oddanie dzierżaw nie pomoże bo jest jeszcze bydła 15 szt

Edytowane przez Maro05
Opublikowano (edytowane)

No już bez przesady 😜 czyli jedyna opcja to oddanie dzierżaw i takie uprawy na swoim oraz takie zwierzęta by było mniej niż 13 tys wyjsciowego,?

Edytowane przez Maro05
Opublikowano
58 minut temu, Maro05 napisał:

A gdyby Kazik nieoddal w dzierżawę tylko przekazał część gospodarstwa komuś z rodziny  i stał się przez to mniejszym formalnie? Powiedzmy pół roku przed naborem.  Wiem też kombinowanie ale czy jest jakiś sposób by to ugryźć? ( Zostawić w roku bazowym pole ugorem by zmniejszyć weg?)  Samo oddanie dzierżaw nie pomoże bo jest jeszcze bydła 15 szt

Po co kombinować jak się nie da. Przy tym areale(20 ha to musiał byś 14 ha ugotować) ale masz 15 sztuk zwierzęta(pewnie bydło). Opcja odpada. 

Powtórzę kolejny raz. Ściąga się BP wrzuca się dane i wtedy się myśli. Zrób sobiw obrót stada w roku bieżącym i zobaczysz jakie masz SO.

Dam dobrą radę.

Lepiej złożyć na modernizację. Tam.pula jest większa. Można złożyć też na działanie 6.2(np żona). Poco tak kombinowac z RMG( tylko dlatego że "darmowa kasa").

Opublikowano

Witam Decyzja już z 6 tygodni temu i nie złożyłem jeszcze o 1 ratę. I mam pytanie co muszę minimalnie wpisać do ewidencji gdyż w zakupach na środki obrotowe w BP mam tylko 500 zł na paliwo bo zakup maszyny będzie za 60000 zł i mi doradzili tylko 500 wpisać. Pola mam 1.8 hektara plus TUZ 0.75, był rzepak ale faktura w żniwa poszła na inną osobę i nie mam innej faktury ze sprzedaży. Czy ta faktura na 500 zł za paliwo wystarczy jako załącznik do wniosku?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Tomaszek8504 napisał:

Witam Decyzja już z 6 tygodni temu i nie złożyłem jeszcze o 1 ratę. I mam pytanie co muszę minimalnie wpisać do ewidencji gdyż w zakupach na środki obrotowe w BP mam tylko 500 zł na paliwo bo zakup maszyny będzie za 60000 zł i mi doradzili tylko 500 wpisać. Pola mam 1.8 hektara plus TUZ 0.75, był rzepak ale faktura w żniwa poszła na inną osobę i nie mam innej faktury ze sprzedaży. Czy ta faktura na 500 zł za paliwo wystarczy jako załącznik do wniosku?

Wystarczy. Plus wpis w ewidencję tej faktury. Skladasz to wszystko razem z wnioskiem o wypłatę.

Edytowane przez robert55555
Opublikowano
7 godzin temu, Grzechooo napisał:

Możesz wziąść i więcej ale do wzrostu będzie ci się liczyło tyle ile miałeś w wyjściowym.

Nie zapominaj, że to co wpisujesz w biznesplanie  RMG  jako SO wyjściowa jednocześnie te grunta muszą być w tym samym roku wpisane do dopłat bezpośrednich w twoim wniosku o dopłaty.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Maro05 napisał:

No już bez przesady 😜 czyli jedyna opcja to oddanie dzierżaw i takie uprawy na swoim oraz takie zwierzęta by było mniej niż 13 tys wyjsciowego,?

Ogólnie sprawa jest taka żeby zmieścić się w SO wyjściowej 13 tys. EUR a jednocześnie zachować całość swoich gruntów stanowiących własność. Być może przez to, że jest to trochę kłopotliwe małe jest ogólnie zainteresowanie RMG, o wiele niższe niż początkowo zakładano. Po prostu większość gospodarstw ma za mało albo za dużo "wszystkiego".

2 godziny temu, robert55555 napisał:

Po co kombinować jak się nie da. Przy tym areale(20 ha to musiał byś 14 ha ugotować) ale masz 15 sztuk zwierzęta(pewnie bydło). Opcja odpada. 

Powtórzę kolejny raz. Ściąga się BP wrzuca się dane i wtedy się myśli. Zrób sobiw obrót stada w roku bieżącym i zobaczysz jakie masz SO.

Dam dobrą radę.

Lepiej złożyć na modernizację. Tam.pula jest większa. Można złożyć też na działanie 6.2(np żona). Poco tak kombinowac z RMG( tylko dlatego że "darmowa kasa").

Otóż to. Gdzieś nawet obiło mi się o uszy że RMG było w zamyśle głównie po to, żeby po nim małe gospodarstwa przekształciły się w średnie i dalej się rozwijały dzięki MGR

32 minuty temu, daaamiaaaan napisał:

Księgę przychodów i rozchodów  trzeba prowadzić w komputerze ? Czy można prowadzić ręcznie pisaną ? 

Można, ale w mojej opinii tylko desperat by się na to zdecydował - odpowiedni arkusz odpalamy na byle komputerze z darmowym OpenOfiice lub Libre, wpisujemy dane i reszta sama się wylicza.

Opublikowano

Witam. Ktos sie orientuje jak to trzEba siac chodzi o dynia olbrzymia warzywa w plodozmianie z uprawami ogrodniczymi. Czy mozna na polowie dynie reszta zwyklych warzyw typu marchew cebula? A w nastepnym roku to samo tylko zamienic polowki pola? Czy musi byc rok dynia a pozniej warzywa i znow dynia?  Drugie pytanie o trawy na plantacje nasienne czy trzeba zglaszac taka plantacje w piorin lub z jakas centrala nasienna umowe na odbior? Czy moge to uprawiac bez przeszkod i zuzyc np. Na wlasne potrzeby?

Czy moze taka mieszankie warzyw zrobic i zakfalifikowac to jako pozostale warzywa w plodozmianie z uprawami ogrodniczymi? Ktos sie orientuje co pod to sie kwalifikuje i jaki ten plodozmian upraw ogrodniczych co to mozna zasiac?

Opublikowano

Witam.  Proszę o info jeśli zamieniłem się ze znajomym na działki pola na 1 rok( okres wegetacyjny,  , powierzchnia działek taka sama czy ARiMR zaakceptuje takie zamiany ?  Czy nie będzie to problemem ?  Ja podaję do dopłat Jego działki on natomiast moje w tym roku.

Dziękuję.

Opublikowano
daaamiaaaan napisał:

Księgę przychodów i rozchodów  trzeba prowadzić w komputerze ? Czy można prowadzić ręcznie pisaną ? 

Ja robię tak: Mam skoroszyt w którym na każdy miesiąc w koszulce jest jedna karta z księgi przychodów i rozchodów i faktury te co w danym miesiącu wpisane. Np. marzec jest karta i wpisane "zdarzenia" z marca i faktury, w następnej koszulce kwiecień i tak samo itd. Najpierw piasłem ręcznie ale teraz mam wersje komputerową w exelu i drukuję ją sobie na koniec miesiąca i wkładam w koszulkę a i wydaje mi się że na każdej stronie KPiR ma byc podpis. Tak jest ładnie, estetycznie i wszystko na miejscu, nie ma opcji żeby ktoś do tego się przyp...ył.