Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie mam pytanie, wielkość budynków podawaliscie zgodnie z ewidencja budynkow?  Działka siedliskowa nieuwzgledniana w dopłatach obszarowych w tabeli nr 3 podać jako powierzchnia pozostała? I czy w tabeli 9 działka siedliskowa ma być jako inne uzytkitki rolne?

Edytowane przez Maro05
Opublikowano

A moim zdaniem trzeba sobie samemu odpowiedzieć na pytanie czy te nowe madzyny są mi potrzebne i najwarzniejsze kiedy beda mi potrzebne .Ja potrzebuje przyczepy i rozsiewacza do nawozow , w maju ubiegłego roku złożyłem wniosek na RMG liczac ze za kilka miesiecy bede sie cieszył z nowych maszyn .Mija 10 miesiecy , nie mam nowych maszyn a mam zobowiazanie na 5 lat ze musze trzymac sie biznesplanu . Ja osobiscie drugi raz bym w to nie szedł bo lepiej kupić coś używanego i moc tym pracować a nie średnio co 2 miesiące donosić im nowe dokumenty bo zawsze kurła coś brakuje i czekaj i czekaj ... .

Opublikowano
1 minutę temu, kadore napisał:

A moim zdaniem trzeba sobie samemu odpowiedzieć na pytanie czy te nowe madzyny są mi potrzebne i najwarzniejsze kiedy beda mi potrzebne .Ja potrzebuje przyczepy i rozsiewacza do nawozow , w maju ubiegłego roku złożyłem wniosek na RMG liczac ze za kilka miesiecy bede sie cieszył z nowych maszyn .Mija 10 miesiecy , nie mam nowych maszyn a mam zobowiazanie na 5 lat ze musze trzymac sie biznesplanu . Ja osobiscie drugi raz bym w to nie szedł bo lepiej kupić coś używanego i moc tym pracować a nie średnio co 2 miesiące donosić im nowe dokumenty bo zawsze kurła coś brakuje i czekaj i czekaj ... .

Bo jesteś nie cierpliwy chciałbyś od razu jak dziecko zabawkę w piaskownicy czasami trzeba czasu i cierpliwości .

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, kadore napisał:

Myślę, że przesadzasz. Robota z dokumentami jest w momencie składania wniosku i później przy drugiej racie. Poza tym kiedy masz tyle pracy z dokumentami? Wniosek o pierwszą ratę wypełniłem sam i z czytaniem instrukcji i zadaniem kilku pytań na forum zajęło mi to łącznie max 2-3 godziny. Racja, przygotowanie wniosku i biznesplanu to więcej roboty ale no nie gadaj, że przez 5 lat ciągle musisz im dostarczać dokumenty bo to nie prawda.

P.S. Poza tym każdy rozsądny beneficjent powinien pisać biznesplan pod swoje gospodarstwo. Jak do tej pory uprawiałem zboża i maliny to w bizneplanie nie pisałem, że będę hodował strusie albo alpaki tylko nadal kontynuowałem temat zbóż i malin. W związku z tym spełnienia biznesplanu nie powinno być bolesne. Poza tym tylko 7 punktów trzeba mieć a nie jest to trudne.

Edytowane przez marluk
  • Like 1
Opublikowano

nie pisał że przez 5 lat musi donosić dokumenty tylko co 2 miesiące,

ale fakt że jest niecierpliwy jak na rolnika,a przecież kupisz cielaka i co dziennie żarcie mu donosisz a za 2 lata sprzedasz dopiero i nie narzekasz ,posadzisz drzewka czy choinki to dopiero czekasz za kasą ,

fakt że mogło by to iść sprawniej ,no ale ...

• Like 2
Opublikowano

Wniosek z biznesplanem wysłałem do Arimr Lublin Elizówka , po kilku miesiacach wniosek wrucił do " mojej " Arimr w Biłgoraju i Pani go rozpatrywała i coś tam jej donosilem dokumentow , decyzje dostałem w styczniu i złożyłem wniosek z załącznikami o płatność do Lublina ( tak mi polecono zrobić ) w tym tygodniu dzwonia z mojej Arimr ze mam im dostarczyć jeszcze to , to i to .Tak jestem niecierpliwy bo mam 40 lat i wolałbym teraz robić starymi maszynami a nie za jakiś nowymi , jak przejdzie wirus , jak przejda wybory , jak ktos dostanie polecenie zajac sie moim wnioskiem , jak ktos zrealizuje moje zamowienie na maszyny .Podkreślam że to jest tylko moje odczucie 40 letniego rolnika .

Opublikowano
23 minuty temu, kadore napisał:

najwarzniejsze

najważniejsze

2 minuty temu, kadore napisał:

wrucił

wrócił

Jesteś niecierpliwy i masz dość czekania to wyślij ostatnie pismo,że rezygnujesz z programu i kup używki,po co się denerwować.

Opublikowano
8 minut temu, kopin napisał:

nie pisał że przez 5 lat musi donosić dokumenty tylko co 2 miesiące,

ale fakt że jest niecierpliwy jak na rolnika,a przecież kupisz cielaka i co dziennie żarcie mu donosisz a za 2 lata sprzedasz dopiero i nie narzekasz ,posadzisz drzewka czy choinki to dopiero czekasz za kasą ,

fakt że mogło by to iść sprawniej ,no ale ...

To prawda, terminy rozpatrywania wniosków pozostawiają wiele do życzenia ale z drugiej strony RMG jest banalnym programem który ma naprawdę niskie wymagania do spełnienia a dla gospodarstw powyżej 10ha tak naprawdę prawie nieodczuwalne bo SO łatwo spełnić.

1 minutę temu, kadore napisał:

Wniosek z biznesplanem wysłałem do Arimr Lublin Elizówka , po kilku miesiacach wniosek wrucił do " mojej " Arimr w Biłgoraju i Pani go rozpatrywała i coś tam jej donosilem dokumentow , decyzje dostałem w styczniu i złożyłem wniosek z załącznikami o płatność do Lublina ( tak mi polecono zrobić ) w tym tygodniu dzwonia z mojej Arimr ze mam im dostarczyć jeszcze to , to i to .Tak jestem niecierpliwy bo mam 40 lat i wolałbym teraz robić starymi maszynami a nie za jakiś nowymi , jak przejdzie wirus , jak przejda wybory , jak ktos dostanie polecenie zajac sie moim wnioskiem , jak ktos zrealizuje moje zamowienie na maszyny .Podkreślam że to jest tylko moje odczucie 40 letniego rolnika .

Ok, ale to normalne, że są poprawki. Też miałem. Ale z czego one wynikają? Przeważnie z tego, że czegoś brakowało albo coś było źle wypełnione. I tak jest ok bo wzywają do poprawke a nie uwalają wniosku ze względu na brak czegoś. Nie narzekaj :)

Opublikowano

Nie narzekam tylko piszę jakie mam odczucia - że to nie jest takie proste ,szybkie i tanie .Za biznes plan 1500 zł . zaświadczenia , wypisy z rejestru gruntu kilka stówek , wniosek o 1 ratę 300 zł. zaliczka na maszyny 2 tyś. ( maszyny miały być za miesiac a teraz niewiadomo kiedy beda bo wirus ) . Robota przy komputerze z prowadzeniem ewidencji przychodow i wydatków w gratisie ;-)

Opublikowano

Nie, musisz dorzucić 3 od siebie.  Drogo Was kasują za RMG. Ja za całość zapłaciłem 500zł w ODR. Najważniejsze to mieć dobrego doradcę co wie o co w tym wszystkim chodzi.

Opublikowano

Ja tak samo 600 za wniosek 100 za wypisy z geodezji, wniosek o 1 rate napisalem sam w 10 min

59 minut temu, gustaww napisał:

Nie, musisz dorzucić 3 od siebie.  Drogo Was kasują za RMG. Ja za całość zapłaciłem 500zł w ODR. Najważniejsze to mieć dobrego doradcę co wie o co w tym wszystkim chodzi.

A co jesli kupuje 1,25 ha po 60 wiec place 75k?

Opublikowano
8 minut temu, kopin napisał:

dobry pomysł z tym kombajnem ,no i porada

w sumie moze ktoś i samolot sobie kupić

Samolot może nie przejść 😜 Chyba, że pod szybszy transport płodów rolnych czy coś do skupu :P

Opublikowano
Bercik92 napisał:

4 godziny temu, gosciu506 napisał:

możesz ziemię rolna kupić po średniej cenie gus

Ale we wniosku trzeba wpisać co chcesz kupić pole/łąki jaki obręb i w jakiej cenie

piszesz ze kupujesz ziemię rolna sprawdzasz na stronie gusu ile u Ciebie w województwie kosztuje i wpisujesz w biznes plan ze kupujesz 1ha czy 1.2ha tak żeby rozliczyć ta pierwsza ratę. z łąka nie wiem jak jest

@kadore skroili Cię za ten wniosek a co do dofinansowania nie ma nic za darmo trochę się pomęczysz i kasa dostaniesz chciałbyś 60tys za nic

Opublikowano

Pytanie do osób które same wypełniały BP.

1 Tabela 3 działka siedliskowa podać jako powierzchnia inna?

2. Dzierżawa krótko terminowa podać też numer kw skoro niema umowy?

3 budynki podać z ewidencji, czy obmiar w naturze?

4 tabela 20 planowane zakupy obrotowe w okresie realizacji bp więc skoro wyjściowy 2020 docelowy 2023 to planowane wydatki w 2021 oraz 2022? Bo obecny rok to niewiadomo jak się przeciągnie ze sprawdzaniem wniosków. Wpisujecie tutaj tylko takie wartości aby te 12000 się rozeszło? Bo chyba lepiej kupić więcej paliwa niż się zadeklarowało aniżeli odwrotnie? Bp musi się spełnić, ale jak wydam więcej to będzie ok. 

Robię wzrost z 11 784 o 22 % na 14 369 aby spełnić wymóg 20%.  I teraz pytanie w latach następnych czyli 2024 i 2025 wystarczy że będę miał większy wzrost niż 20% w stosunku do roku wyjściowego? Bo wiadomo struktura zasiewów się zmieni i nigdy niebedzie tyle ile w docelowym.

Opublikowano

1. Zależy od tytułu prawnego

2. Nie trzeba. Wpisz w uwagach dzierżawa ustna

3. To jest orientacyjnie chyba że planujesz inwestycje budowlane.

4. Wpisz sobie docelowy 2023. Zrobisz wcześniej to plus dla ciebie.

Opublikowano

Działka siedliskowa to własność. W ewidencji gruntów 0.09 grunty orne ale nieuprawiane bo stoją tam maszyny, a reszta B/R 0.13.

Inwestycji budowlanych nie planuje,

Mam docelowy 2023. Chodzi o to jakie kwoty rozpisać na obrotowych, tylko te 12000 i zakupić to w moim przypadku muszę przed rokiem docelowym? Czyli 2021 i 2022? Albo pisać +- co w te 2 lata zakupie rzeczywiście, tylko wtedy będę zobowiązany zakupić za te kwoty mimo tego że przekroczy to 12000. Dla przykładu nawozy rocznie +- 7000 paliwo +- 6000 to już mam więcej niż 12000 a mnożąc to na rok 2021 i 2022 to już bym miał do napisania 26000.    Niewiem czy rozumiecie pytanie?