Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, agrarmrc napisał:

Co do przyczepy można wziąć 8t a w papierach 6t. A żeby się nie czepiali z ceną to za 6t  na fakturze a reszta  w drugiej płatności ze swoich .

to nie tak.
Przyczepa 6 i 8 tonowa niektórych producentów ma tę samą ramę główną, wywrot osie itp. Ta słabsza ma koła o niższej nośności ale można dodatkowo wybrać o wyższej (tj tej samej co 8ton). Oczywiście w papierach to będzie zawsze 6 ton więc ITD jak zważy to będzie liczyć  o ile przeważone  od 6 a nie od 8 ton.
Kwestia kto czego potrzebuje. Mi gdyby się kiedyś w jakimś programie udało kupić przyczepę i nie przeszła by 8 tonowa to szukałbym takiej 6ton z wzmocnioną ramą.
No i niestety nie są to przyczepy głównych graczy na rynku więc jak ktoś szuka czegoś popularnego to lipa. Natomiast mniejszy producent da wzmocnioną ramę, przyczepa nie będzie gorsza ale cenowo wyjdzie taniej - przeglądałem jakiś czas temu rynek przyczep 6-7ton i markowa przyczepa jest sporo droższa od jakiejś niefirmowej mało znanej. Zakładając że mi potrzebna przyczepa tylko na żniwa to po co mi markowa (przyczepy robią u mnie 3-4 tygodnie max)?

Przynajmniej tak było przy poprzedniej modernizacji bo sam szukałem sobie przyczepy.

Opublikowano

Witam. Ktoś składał na drugą rate?? U mnie idzie 4ty tydzień i cisza... Jak długo czekaliście na decyzje??

Dnia 3.03.2020 o 10:53, Marko-Fracek napisał:

witam mam pytanie czy jak mam już decyzje i złożyłem o wypłatę I raty  to czy mogę już kupić maszynę czy muszę czekać na wypłatę pieniędzy i dopiero wtedy kupić

Od otrzymania decyzji już mozesz

Opublikowano

Mam pytanie, w zeszłym roku pod kątem programu zasiałem słonecznik ozdobny, zebrałem trochę nasion i wystawiłem na olx. Ludzie dzwonią ale każdy wymaga faktury I tutaj moje pierwsze pytanie czy Agencja wymaga takiego dokumentu czy ludzie są bardziej nadgorliwi niż agencja tego wymaga? A jeśli jest potrzebny jakikolwiek dokument to czy mogę to komuś sprzedać na umowę kupna sprzedaży? I czy muszę opłacić jakiś podatek od tego?

Opublikowano

Witam. Również mam pytanie. Dostałem pozytywną decyzje odnośnie rmg. W biznesplanie zadeklarowałem kupno ziemi. Teraz troche mi sie odwidziało i jednak byłbym skłonny kupic maszyny. Czy póki nie złożyłem wniosku o wypłatę I raty moge jeszcze zmienić deklaracje wydania pieniędzy a więc zamiast ziemi maszyny? Czy na 8 ha przeliczeniowych rzeczywistych ok 14 jeżeli złożę wniosek o zamiane zgodzą się na zakup takich maszyn jak opryskiwacz 1200 l 15 m lance, siewnik agromasz 3m, talerzówka 3m? Ciągnik mtz 82. Jak myślicie?

Opublikowano

Zerknij do tabeli doboru maszyn dla obecnego prowu. Da się dostać większe maszyny niż z niej wynika ale musisz uzasadnić dodatkowo dlaczego co potrzebne.

Opublikowano (edytowane)

Cześć, kupował ktoś z was ciagnik z RMG? Co wybraliscie? Pojechałem dziś oglądać Farmtraca 555 prawdopodobnie schodzą na pniu, kupują ludzie za kasę z RMG. Byłem w zasadzie zdecydowany na Farmtraca ale teraz się wacham czy nie kupić Lovola 504. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tymi ciągnikami?

Edytowane przez tomek_461
Opublikowano

Według tych tabel to żadna z maszyn mi nie przysługuje. A w jaki sposób mógłbym argumentowac żeby przeskoczyć te tabele? Mogą być argumenty typu że planuje rozwój i dzierżawe nowych gruntów lub kupno w przysżłych lata albo że pracuje na etacie i mam mało czasu lub że chciałbym oferować usługi związane z tymi maszynami ponieważ jest zapotrzebowanie na to w mojej okolicy? Argumentował już ktoś w podobny sposób?

Opublikowano

Ja byłem w grudniu

manieks120 napisał:

Mam pytanie, w zeszłym roku pod kątem programu zasiałem słonecznik ozdobny, zebrałem trochę nasion i wystawiłem na olx. Ludzie dzwonią ale każdy wymaga faktury I tutaj moje pierwsze pytanie czy Agencja wymaga takiego dokumentu czy ludzie są bardziej nadgorliwi niż agencja tego wymaga? A jeśli jest potrzebny jakikolwiek dokument to czy mogę to komuś sprzedać na umowę kupna sprzedaży? I czy muszę opłacić jakiś podatek od tego?

Jak jesteś rolnikiem ryczałtowym to faktury nie możesz wystawić, ale możesz coś takiego wystawić https://www.portalpszczelarski.pl/artykul/359/wystawianie_rachunku_za_miod.html Ludzie chcą rachunek bo pewnie też zadeklarowali w rmg słonecznik i chcą mieć dowód zakupu i jak byś wystawił taki rachunek to od razu masz podkładkę na sprzedaż tego słonecznika.

Opublikowano

Ja byłem dzisiaj na 2 szkoleniach. Ogólnie na jednym to nuda a drugie to takie sobie nawet warto było posłuchać. Jeszcze jutro i jedno zagadnienie z biznesplanu będzie odbebnione 

Opublikowano (edytowane)

Mam takie pytanie, rodzice prowadza gospodarstwo od ponad 25 lat, 7 lat temu brałem Modernizacje a oni wydzierżawili  mi swoje grunty do zwiększenia ekonomiczności. Przez 7 lat na dopłaty ja składałem a oni mieli tylko 7 ha na siebie. Czy teraz mogą starać się o Restrukturyzacje Małych gospodarstw jak rok temu nie składali na dopłaty a majac pole na własnosc?

Edytowane przez androproteam
Opublikowano
1 godzinę temu, Grzechooo napisał:

Jakie tematy masz?

Uprawa roślin przemysłowych. Uprawa strączkowych. Ekonomia w gospodarstwie. Ochrona klimatu programy rolnosrodowiskowe. Takie mi podpasowaly żeby 2 szkolenia dziennie robić. 

51 minut temu, androproteam napisał:

Mam takie pytanie, rodzice prowadza gospodarstwo od ponad 25 lat, 7 lat temu brałem Modernizacje a oni wydzierżawili  mi swoje grunty do zwiększenia ekonomiczności. Przez 7 lat na dopłaty ja składałem a oni mieli tylko 7 ha na siebie. Czy teraz mogą starać się o Restrukturyzacje Małych gospodarstw jak rok temu nie składali na dopłaty a majac pole na własnosc?

Wydaje mi się że jeżeli założenia tej modernizacji ci już przeszły i tobie te grunty nie są potrzebne na papierze to mogą się ubiegać. Liczy się rok bazowy to znaczy że w tym roku na siebie musieliby składać dopłaty. Ale to najlepiej się spytać u źródła czyli w odr jakims

Opublikowano
3 godziny temu, knoro93 napisał:

Według tych tabel to żadna z maszyn mi nie przysługuje. A w jaki sposób mógłbym argumentowac żeby przeskoczyć te tabele? Mogą być argumenty typu że planuje rozwój i dzierżawe nowych gruntów lub kupno w przysżłych lata albo że pracuje na etacie i mam mało czasu lub że chciałbym oferować usługi związane z tymi maszynami ponieważ jest zapotrzebowanie na to w mojej okolicy? Argumentował już ktoś w podobny sposób?

Argument z usługami nie przejdzie. Ten że zwiekszysz ilość ziemi też nie bo każdy by tak mówił i dzięki temu brał dowolna maszynę. Na Twoją korzyść może działać duża odległość do pól, posiadanie zwierząt, siew poplonów.

Opublikowano
4 godziny temu, knoro93 napisał:

Witam. Również mam pytanie. Dostałem pozytywną decyzje odnośnie rmg. W biznesplanie zadeklarowałem kupno ziemi. Teraz troche mi sie odwidziało i jednak byłbym skłonny kupic maszyny. Czy póki nie złożyłem wniosku o wypłatę I raty moge jeszcze zmienić deklaracje wydania pieniędzy a więc zamiast ziemi maszyny? Czy na 8 ha przeliczeniowych rzeczywistych ok 14 jeżeli złożę wniosek o zamiane zgodzą się na zakup takich maszyn jak opryskiwacz 1200 l 15 m lance, siewnik agromasz 3m, talerzówka 3m? Ciągnik mtz 82. Jak myślicie?

Zależy co ma ci podnieść Esu...maszyny tego nie zrobią a ziemia już tak..nie widzimy twojego biznesplanu więc to takie gdybanie.

Opublikowano

Nabór czerwiec 2019 czy jak podejme się siana min 1 ha roślin strączkowych to już w tym roku musze siac groch czy dopiero za rok? 

Punkty SO też od tego roku muszę mieć powyżej 10 tys euro? 

Opublikowano
2 minuty temu, marluk napisał:

Musisz to mieć spełnione w roku docelowym, my nie wiemy jaki jest twój rok docelowy.

A właśnie, jak to jest? Trzeba co roku wykazywać wzrost SO? Czy ma tylko w roku docelowym przekroczyć  te 10 tys euro, a reszta jest nieważna? Czy to byłoby za proste? :)