Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, GRZES1545 napisał:

Choinki 1000szt ty sam żeś to wymyślił czy jakis doradca Cię  tak obuł? 2lata swierk to ile maja 50cm?

Ja zrobiłem tak jak napisałem, roślina którą robie wzrost ziemniak i groch i przynajmniej jedna sprzedaż w książce na rachunek i śpię spokojnie. Kolega Zyla wyżej pisal co mu sprawdzali jak skladał na drugą rate.

zawsze można sprzedać małe choinki w doniczkach może dlatego doradca jak robił bp to wpisał sprzedaż oczywiście wolałbym słonecznik ale robić z niego poplon i podnosić wzrost to za łatwe żeby było prawdziwe

Opublikowano
12 minut temu, GRZES1545 napisał:

Ja mam rate 2 wyplacona to sie nie martwie. @ZYLA pisał co miał kontrolowane, książkę, faktury, i stan zwierząt. 

No tak, ale faktur ze sprzedaży roślin które dały wzrost to nie zawsze się da, Ja mam rok docelowy 2020 pieniądze 1 raty były w grudniu 2017, a co najmniej na trzy miesiące przed upływem trzeciego roku trzeba się rozliczyć, Wzrost dały fasola i słonecznik, To musiałbym fasolę sprzedać jeszcze przed zbiorem.

Opublikowano

Wszystko się da tylko trzeba tyłek ruszyć, a rachunek możesz sam wystawić , mnie facet z kontroli powiedział o sloneczniku na kwiaty, to jest na krótką metę super uprawa bo właśnie wielu ludzi myśli że tylko uprawa i można to orać, i zależy na jakiego czlowieka się  trafi przy kontroli. Jak ktoś z was będzie po kontroli z uprawą slonecznika niech napisze, ciekawi mnie jak będą podchodzić do tego pracownicy ARIMR.

• Thanks 1
Opublikowano

Nie musi być faktura. U mnie wzrost był ziemniakiem, mialem go wpisanego w tabeli plony/sprzedaż, to musiały być jakieś dokumenty. Nwm co by było gdyby nie było wpisane nic w tabeli plony/sprzedaż. Nwm czy wniosek by przechodził dalej. 

Choinki napewno mozna rozpisać tak jak ja ziemniak, czyli jakieś zestawienie sprzedaży, ale z takim np. slonecznikiem gdzie odbiorcą nie jest raczej zwykły konsument może być ciężko. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
14 godzin temu, ENDURAK91 napisał:

Zgadza się mogę tak zrobić 😁 

Tylko mi chodzi o to że drugie 60 tys. dołożyć dla gospodarstwa o powierzchni 5-10ha to jest już wyzwanie. A za 60 tys z tej premi to niewiele można kupić dla rolnika który tylko utrzymuje się z prowadzenia gospodarstwa.......

miałem 18ha jak zaczynałem a obecnie 37 obrabiane, jeżeli przejdzie wniosek na sister to przepisuje jej właśnie 10ha i kupuję talerzówkę i opryskiwacz które to obrobią 50ha ;)
Jak zaczynałem to nie było gdzie kupić ziemi a mimo to podjąłem wyzwanie. Naprawdę trzeba sporo się nakombinować aby w tym kraju być rolnikiem.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, ZYLA napisał:

Bo jestem chłopek😜. A Ty chyba wcale nie myślisz. Chłopie sprzedawalem zboże na fakturki (przelew na konto), których nie wpisywałem, bo po co? Poza tym mam dzierżawy na gębę i co plony miały by mi wyjść po 20 ton pszenżyta z hektara? 

Ale sprzedaż / kupno zwierząt i inne oplaty stałe wpisuję, bo wiadomo że każdy rolnik je ponosi. Paliwo wpisuję i też to które biorę do zwrotu na dzierżawy bez umowy i też nikt nie drążył. 

Ale nie będę doradzał bo stopień upierdliwosci urzędnika bywa różny. Ja nie narzekam póki co. 

Moje laickie odczucie to błąd, że nie uwidoczniłeś przychodu sprzedażą zboża  - w końcu w tym projekcie o to chodzi żeby mieć jak największe dochody. Nam, mi współuczestnikowi  tego forum nie chodzi o doradztwo bo są do tego ludziki na etacie za mamonę. Chodzi o zwykłe podzielenie się refleksjami jak odbywa się fizycznie zakończenie tego projektu w relacji beneficjent a  system nadzorujący darmowe junijne srebrniki. Sądziłem, że szerzej podzielisz się informacją samych wymogów przy składaniu wniosku o drugą ratę, i przekażesz więcej informacji o samej kontroli - mimo to dziękuję.

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie odnośnie zameldowania rolnika a jego gospodarstwa. Mianowicie chodzi mi o to czy mogę skorzystać z restrukturyzacji małych gospodarstw jak zameldowany jestem w innej gminie niż mam pola? Ziemia jest na mnie, a uprawia ją brat.

Edytowane przez azzadek
Opublikowano
16 minut temu, kopin napisał:

ostrożnie

jak zwykle ;)

12 minut temu, ENDURAK91 napisał:

Talerzówke i opryskiwacz za 60 tys dasz radę kupić?

Wiek emerytalny obniżyli że za 5 lat się wybierasz😁

tak - wychodzi 61tysia brutto ale pewnie pójdzie cena do góry.

Jak się nic nie porypie to w 2025 będę mógł przejść na wcześniejszą ;)

4 minuty temu, azzadek napisał:

Mam pytanie odnośnie zameldowania rolnika a jego gospodarstwa. Mianowicie chodzi mi o to czy mogę skorzystać z restrukturyzacji małych gospodarstw jak zameldowany jestem w innej gminie niż mam pola? Ziemia jest na mnie, a uprawia ją brat.

możesz być zameldowany i mieszkać 100km od gospodarstwa i mieć tylko same ziemie i żadnej maszyny, podwórka itp.

Opublikowano
2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

zawsze można sprzedać małe choinki w doniczkach może dlatego doradca jak robił bp to wpisał sprzedaż oczywiście wolałbym słonecznik ale robić z niego poplon i podnosić wzrost to za łatwe żeby było prawdziwe

To by było bardziej realne przy rozliczeniu gdybyś miał jakieś zwierzątka i zadeklarował przystosowanie słonecznika na kiszonkę zwierzakom - w tej sytuacji faktura jest zbędna. Sadzę w roku docelowym marchew o dużej wartości SO ale nie pisałem o żadnej sprzedaży tylko na paszę zwierzakom.

Opublikowano
azzadek napisał:

Dopłaty składasz Ty czy brat? Jeżeli Ty a brat uprawia to brat bedzie się musiał dostosować do tego co wpiszesz w biznes planie.

Opublikowano

O dopłaty składam ja. Chodziło mi tylko o czy mogę skorzystać z programu mieszkając całkiem gdzie indziej niż mam pola, bo np udziału w przetargach KOWR brać nie mogę bo nie jestem zameldowany w gminie w której mam ziemie.

Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Wszystko się da tylko trzeba tyłek ruszyć, a rachunek możesz sam wystawić , mnie facet z kontroli powiedział o sloneczniku na kwiaty, to jest na krótką metę super uprawa bo właśnie wielu ludzi myśli że tylko uprawa i można to orać, i zależy na jakiego czlowieka się  trafi przy kontroli. Jak ktoś z was będzie po kontroli z uprawą slonecznika niech napisze, ciekawi mnie jak będą podchodzić do tego pracownicy ARIMR.

Skoro ktoś to wymyślił i jest zaklepane ustawowo to o co chodzi - czy tak jak z uprawą pomidorów za czasów PSL (informacja tylko dla swoich). Pytanie i odpowież jast zasadnicza - trzymaj się tego co nabajerowaleś w zaakceptowanym biznesplanie. W/g mnie albo faktury ze sprzedaży albo kiszonka dla zwierząt - zawsze można pisać o zmiany z powodu czynników takich jak susza czy inne zmiany otoczenia na które nie mają wpływu nasze pomysły biznesowe.

Opublikowano

36 minut temu, ENDURAK91 napisał:

...Od jakiego wieku jest wcześniejsza emerytura bo mój ojciec ma 57 lat to może by się załapał.

Jeżeli pracuje poza gospodarstwem to ma inaczej liczone lata do emerytury a wcześniejsza jest w wielu zawodach. Ja zawsze mówiłem że z KRUSu nie skorzystam.....

Natomiast może wróćmy do tematu ;)

Opublikowano

nie martw się ,komendant JRG raczej tego nie czyta że mu uciekniesz;-)

3 minuty temu, Nikita_Bennet napisał:

Jeżeli pracuje poza gospodarstwem to ma inaczej liczone lata do emerytury a wcześniejsza jest w wielu zawodach. Ja zawsze mówiłem że z KRUSu nie skorzystam.....

Natomiast może wróćmy do tematu ;)

Opublikowano

Kolego oczywiście że można kupić uzywane tylko tu mowa o nowych maszynach A ceny maszyn nowych są wysokie stąd moje pytanie co to za maszyny.

16 minut temu, czesio200 napisał:

Ktoś tu sie dziwił, że można kupić talerzówkę i opryskiwacz za 60tyś. Pewnie, że mozna skoro można i kupić za 15tyś. Talerzówka 10 i opryskiwacz 5.