Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej mam pytanie czy w woj.podkarpackim z 8 ha własnej ziemi ,bez hodowli są realne szanse by załapać się na restrukturyzacje małych gospodarstw  byłbym wdzięczny za podpowiedz ,na chwilę obecną obsiewam wszystko kukurydzą i pszenicą .Dodam że posiadam jeszcze oprócz tego ..5 ha dzierżawy ale nie mam na to umowy  długoletniej tylko zgłaszam do dopłat.

Opublikowano

To bierz kalkulator wielkości ekonomicznej i licz. Niestety te 5ha musisz też uwzględnić bo bierzesz na nie płatności  i obawiam się że przekroczysz 10 tyś. 

Gdyby przekraczało, a jak nie skladaleś jeszcze wniosku to mozesz jeszcze coś pokombinować z tą dzierżawą. A może wycofać wniosek o płatność?

• Like 1
Opublikowano

z samej qq na 8ha wychodzi niecałe 10 tys nadwyżki, a jeszcze 5ha dzierżawy którą podawałeś do dopłat to wątpię abyś miał szansę, przelicz najlepiej na kalkulatorze so i będziesz wiedział 

U mnie dzisiaj złożony wniosek 😊

Opublikowano

A mnie z kolei informowano, że aby wystąpić z wnioskiem o wypłatę I raty trzeba udowodnić rozpoczęcie realizacji biznesplanu tzn. np. poprzez rozpoczęcie inwestycji budowlanej czyli złożenie wniosku o ustalenie warunków zabudowy, pozwolenie itd... 

Kwestia tego czy wypowiedziała się w tym względzie agencja, bo ja nie pytałam - tylko u doradcy ODRu. I bądz tu mądry...  :)

Opublikowano
1 godzinę temu, rolnik29 napisał:

A mnie z kolei informowano, że aby wystąpić z wnioskiem o wypłatę I raty trzeba udowodnić rozpoczęcie realizacji biznesplanu tzn. np. poprzez rozpoczęcie inwestycji budowlanej czyli złożenie wniosku o ustalenie warunków zabudowy, pozwolenie itd... 

Kwestia tego czy wypowiedziała się w tym względzie agencja, bo ja nie pytałam - tylko u doradcy ODRu. I bądz tu mądry...  :)

I tak i tak d*pa w tyle,więc żeby na niej nie zjechać po śliskim to trzeba by z zapytaniem do Agencji wystąpić i dostać odpowiedż na piśmie ,albo po prostu się nie napalać jak szczerbaty na suchary tylko poczekać do otrzymania decyzji ;-)

Opublikowano (edytowane)

Cześć :) zacznę od najnowszego tematu :)

Wydaje mi się, że panowie mylicie wniosek o premię czyli to co składamy teraz do 17 lipca z wnioskiem o płatność I raty, który się składa dopiero po otrzymaniu decyzji o przyznaniu premii. Inwestycji nie zaliczą jeśli rozpoczęło się ją przed złożeniem tego wniosku co teraz - wniosku o przyznanie pomocy. Natomiast jak się już go złoży to mimo, że nie ma pewności czy się premię dostanie to inwestycje zaczęte po tym terminie już będą brane pod uwagę.

A jeśli chodzi o wniosek o I ratę to wtedy  już musisz mieć czym udowodnić rozpoczęcie biznesplanu- zakładają, że jak już wiesz, że dostaniesz to już coś działasz z tym co zaplanowałeś i dlatego pozwolenia, zgłoszenia, rachunki..

Jeśli chodzi o tego mojego kolegę to krus podobno opłaca jako rolnik, ale nie ma ziemi :D nie wiem jakim cudem miałby ubezp jako rolnik a nie domownik skoro nawet na wniosek wymagają, ale może to z tytułu osobistego prowadzenia gospodarstwa razem z ojcem..nieistotne. Temat padł, on poluje na młodego rolnika...w przyszłym roku. I tak już ze 3 lata :D dlatego podjęłam z nim temat, że może restrukturyzacja ale on ma jakiś "plan" i chyba -40 tys do niego nie przemawia :D

9 godzin temu, KasiaLub napisał:

Jak przekroczysz wymagane progi, punkty to się nie będą czepiać, co Ty tam sobie wymyślisz to raczej mało ich obchodzi, aby zgadzało się z wymogami, właściwym doborem maszyn itp. Ja co prawda nie modernizuję budynku, ale też mi się wydaje, że trzeba by było gospodarczy zamienić na coś innego tak jak pisał ktoś wyżej.

U mnie I rata premii w całości idzie na maszyny, też kupiłam glebogryzarkę, agregat, opryskiwacz i jeszcze kilka. So podniosłam warzywami i trzodą i nie było problemu.

Kasiu, a dużo dokładacie ze swoich? I czy te warzywa i trzódkę rozpisywałaś w kwocie premii czy za premię full maszyny + obrót a to co podbija wielkość ekonomiczną we własnym zakresie?

Edytowane przez rudaziuta
Opublikowano
8 godzin temu, rolnik29 napisał:

Odnośnie kosztorysu na budowlankę: kiedyś wałkowaliśmy ten temat. U mnie wyszło to tak, że mam kosztorys w zasadzie na jedną kartkę A4 ale podbity przez kosztorysanta z uprawnieniami. Jest to tzw. kosztorys uproszczony (jak np. do kredytu bankowego). Jak do tego odniesie się agencja to zobaczymy...

Pierdolnij do tego jeszcze kilka rysunków w rzucie pionowym i poziomym i gryzipiórek będzie zadowolniony////////////////////?

8 godzin temu, onyx1 napisał:

Hej mam pytanie czy w woj.podkarpackim z 8 ha własnej ziemi ,bez hodowli są realne szanse by załapać się na restrukturyzacje małych gospodarstw  byłbym wdzięczny za podpowiedz ,na chwilę obecną obsiewam wszystko kukurydzą i pszenicą .Dodam że posiadam jeszcze oprócz tego ..5 ha dzierżawy ale nie mam na to umowy  długoletniej tylko zgłaszam do dopłat.

Łapiesz się i wszystko stawiaj na dokupienie sprzętu?

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, rudaziuta napisał:

Kasiu, a dużo dokładacie ze swoich? I czy te warzywa i trzódkę rozpisywałaś w kwocie premii czy za premię full maszyny + obrót a to co podbija wielkość ekonomiczną we własnym zakresie?

Maszyny mam za troszkę ponaf 48 tys. zł, reszta to obrotowe. Mam trochę kwoty przeznaczonej na materiał siewny, za który kupię soję bo za wysokobiałkowe mamy pkt, i zakup sadzonek, ale to nie są jakieś wielkie kwoty. Trzodę mieliśmy już przed programem więc będziemy rozmnażać jak nam nie bedą kazać likwidować, z programu nic nie mamy przeznaczone na ten cel. Na starcie 1 maciora, a w okresie docelowym 3. 

• Haha 1
Opublikowano

Hej :) Mam do Was pytanie bo pewnie wiecie dokładnie co i jak a ja nie mam czasu czytać wszystkich stron tego tematu. Chodzi o to czy składając wniosek na modernizację małych gospodarstw trzeba mieć 70% wlasnosci tak jak w przypadku wniosku na  młodego rolnika? 

Opublikowano
8 minut temu, MalaMalwi napisał:

Hej :) Mam do Was pytanie bo pewnie wiecie dokładnie co i jak a ja nie mam czasu czytać wszystkich stron tego tematu. Chodzi o to czy składając wniosek na modernizację małych gospodarstw trzeba mieć 70% wlasnosci tak jak w przypadku wniosku na  młodego rolnika? 

Taka ładna, a taka leniwa😀 Na dole zaktualizowane rozporządzenie🙂

http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-63-pomoc-na-rozpoczecie-dzialalnosci-gospodarczej-na-rzecz-rozwoju-malych-gospodarstw.html

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, MalaMalwi napisał:

Według instrukcji do biznesplanu "powierzchnia użytków rolnych stanowiących przedmiot własności rolnika, oddanych w użytkowanie wieczyste lub dzierżawionych przez rolnika z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa od jednostek samorządu terytorialnego musi stanowić co najmniej 70% powierzchni gospodarstwa posiadanego przez rolnika."

Edytowane przez sobczakkatarzyna
  • Like 1
Opublikowano
49 minut temu, MalaMalwi napisał:

Czy ładna to nie wiem ale leniwa to sobie wypraszam :) Wyszłam z założenia, ze Wy wiecie najlepiej :)

Many Ty zawsze chętnie dziewczynom pomagasz to dawaj ,ja ustępuję pola może tym razem nie trafisz na mężatkę  ;-)))

To tak na rozlużnienie, bez złośliwości ;-)

• Haha 2
Opublikowano
4 godziny temu, Parich napisał:

Co powinno byc zawarte w ofercie handlowej, jak powinna wygladac? Czy moze to byc wydrukowany mail lub zeskanowany dokument czy "oryginal"?

Nie musi być "oryginał", ja załączyłam wydrukowany dokument, który dostałam mailem i było ok, ale na wszelki wypadek można dopytać bo co oddział to może być inny obyczaj. W ofercie miałam podstawowe parametry maszyn, że jest fabrycznie nowa, cena i chyba tyle.

Many, a co Ciebie tak śmieszy?

Opublikowano

Mam pytanie do kogoś kto już to robił lub się orientuję w tym temacie. Rozmawialiśmy już z 3 razy z doradcą i wydaje nam się po dzisiejszej rozmowie, że doradca nie do końca jest po naszej stronie a próbuje iść najłatwiejszą drogą, czyli zakup ziemi czy maszyn ( To proponuje ).

Natomiast nasz pomysł na wydanie tych pieniędzy jest taki aby zakupić 5 sztuk bydła rasy Polska Czerwona ( Do tej rasy są dotacje + jakieś tam pieniądze za sprzedane mleko też by były. Wiem, że to nie jest rasa wydajna pod względem mleka, ale tak zaplanowaliśmy z rodzicami :) ) Lecz aby oddawać mleko musimy przeprowadzić remont obory  ( Z wstępnych wyliczeń wynika, że byłby to koszt w okolicach 15 tyś. ) Ale doradca odradza nam remont , ponieważ stwierdził, że trudno będzie nam się z tego rozliczyć. I tutaj jest moje pytanie: Mianowicie jaki problem niby mamy mieć z rozliczeniem skoro jeśli kosztorysant przedstawi w projekcie co ma być zrobione i to zrobimy plus wykonaniem zajmie się firma  ( więc będą  faktury ) ? Bo czegoś nie rozumiem. Czy doradca po prostu nie chce się pchać w coś takiego ? Lepiej zmienić doradcę czy po prostu on ma rację ? Pozdrawiam :)

Opublikowano
Dnia 28.06.2018 o 17:32, sobczakkatarzyna napisał:

Według instrukcji do biznesplanu "powierzchnia użytków rolnych stanowiących przedmiot własności rolnika, oddanych w użytkowanie wieczyste lub dzierżawionych przez rolnika z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa od jednostek samorządu terytorialnego musi stanowić co najmniej 70% powierzchni gospodarstwa posiadanego przez rolnika."

No i niby sama to przytoczyłam, a teraz już nie jestem pewna :D 

Znalazłam taką informację tylko w instrukcji, a w rozporządzeniu nigdzie tego nie widzę. Z kolei rozmawiając wczoraj z panią z Agencji na inny temat, przy okazji poruszyłam ten i stwierdziła, że wymogiem jest posiadanie 1 ha, ale bez znaczenia czy dzierżawy czy własności.  I że nie ma takiego wymogu, żeby własność stanowiła 70 % gospodarstwa. To jak to w końcu jest? 

Opublikowano (edytowane)

W rozporządzeniu jest:

pomoc przyznaje się rolnikowi będącemu osobą fizyczną, jeżeli jest posiadaczem samoistnym (własność/ współwłasność) lub zależnym (dzierżawa lub uż. wieczyste) gospodarstwa rolnego obejmującego co najmniej 1 ha gruntów ornych, blebleble.

albo prowadzi działy specjalne produkcji rolnej, a do tego przecież  nie trzeba mieć hektarów, wymogiem jest tylko oby premia na te działalności nie szła....

z tymi 70% w instrukcji biznesplanu to może być dlatego, że jak masz więcej/mniej rozpisane dzierżaw w roku docelowym to arkusz nie chce tego wyliczać więc to może tylko pod tym kątem jest?

Edytowane przez rudaziuta
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, rudaziuta napisał:

z tymi 70% w instrukcji biznesplanu to może być dlatego, że jak masz więcej/mniej rozpisane dzierżaw w roku docelowym to arkusz nie chce tego wyliczać więc to może tylko pod tym kątem jest?

No właśnie tak mi się wydaje, bo w tamtym roku była właśnie o tym mowa - że dochodowość będzie liczona tylko z dzierżaw stanowiących 30% gospodarstwa, a z pozostałej części po prostu dochodowość nie zostanie policzona. No i jak wpiszę do biznesplanu 2 ha własności i 2 ha dzierżaw, to nie wyskakuje mi żaden błąd w biznesplanie. Ale ten zapis w instrukcji mnie trochę zbił z tropu ;) 

@freetaxi Może Ty wiesz? :) 

Edytowane przez sobczakkatarzyna
Opublikowano

Dlatego np. ja tak dopytuję każdego o to podnoszenie wielkości ekonomicznej za 'niepremiowe' pieniądze, w rozporządzeniu ani nie jest napisane, że trzeba, ani, że nie trzeba, dlatego chyba pozostaje się zdać na praktyków;)