Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, KasiaLub napisał:

Wystarczy Kasia, a do Ciebie w takim razie jak się zwracać, żeby było ok? Panie Premierze czy Prezydencie? ;-);-)

Od szkoły średniej którą kończyłem w Lidzbarku  Warmińskim wołają na mnie  Many. Kasia to dopiero jak wypijemy brudzia?

3 godziny temu, rolnik29 napisał:

many12 dzięki za nowe info. Czy dobrze zrozumiałam odnośnie dzierżaw - podam przykład proszę o interpretacje:

posiadam 3 ha gruntów ornych na własność, które podaje do dopłat. Na dzień dzisiejszy podpisuje umowę dzierżawy 1 ha gruntów na 7 lat potwierdzoną w gminie (w roku bazowym nie podawałam go do dopłat, w docelowym już podam).  W nowym naborze np. w maju sporządzam wniosek i bp, a w nim planuję na wydzierżawionym gruncie założenie plantacji choinek. Czy do Wielkości Ekonomicznej Gospodarstwa policzą mi tylko 30% z 1 ha dzierżawionych gruntów?

Wiem, że w II rozdaniu coś może się jeszcze zmienić, ale odpowiedzcie mi proszę z wiedzą na dzień dzisiejszy :)

Widzę, ze próbujesz sam się zapętlić - chwilowo nie mam czasu tego zinterpretować ale wrzucam linka do proponowanych rozporządzeń działania RMG na ten rok.

dokument330078.pdflink do zmienionych zasad programu RMG.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Ale co robią bo nie rozumiem? Naboru jeszcze nie ogłosili to co tu robić... chyba że w polu.

Jak masz 20ha i masz tylko zboża to może nie przekroczysz 10tys SO, a jak masz jakieś zwierzęta do tego to lipa, stan bierzesz z roku bieżącego.

Każdy kto jest zainteresowany niech odwiedzi chociaż jedno szkolenie z tego programu, wtedy na pewno będzie wiedział czy ma szansę czy nie.

Na szkoleniu nic się nie dowiesz - ciemnota. Napisz jaką masz produkcję, co posiadasz to moment zrobimy Ci wirtualny bp?

Rozpoczyna się walka o przyszłe budżety Unii Europejskiej po 2020 roku. Szeroko dyskutowaną kwestią są środki na wspólną politykę rolną. Niestety, europosłowie PiS zgodnie zagłosowali przeciwko interesom polskiej wsi. Na szczęście grupie EPL, do której należy PSL, udało się przekonać europosłów z całej UE, by zagłosowali za specjalną rezolucją przeciw cięciom w przyszłej perspektywie finansowej w funduszach europejskich na rozwój regionalny i rolnictwo. Dzięki temu Parlament Europejski zdecydowanie odrzuca warianty przyszłego budżetu Unii, które przewidują cięcia w polityce spójności i polityce rolnej. Oznacza to, że nie ma zgody Paramentu na finansowanie nowych zadań kosztem budżetów obecnych polityk.

Przyjęta rezolucja, za którą nie głosowali przedstawiciele PiS, jest polityczną odpowiedzią na jeden z dokumentów Komisji Europejskiej w ramach debaty na temat przyszłości UE. Jest to pierwszy głos Parlamentu w sprawie budżetu Unii po 2020 roku.

Kto głosował przeciwko polskim rolnikom?

• Ryszard Czarnecki

• Edward Czesak

• Anna Fotyga

• Beata Gosiewska

• Czesław Hoc

• Marek Jurek

• Karol Karski

• Sławomir Kłosowski

• Zbigniew Krasnodębski

• Urszula Krupa

• Zbigniew Kuźmiuk

• Ryszard Legutko

• Stanisław Ożóg

• Bolesław Piecha

• Mirosław Piotrowski

• Tomasz Poręba

• Jacek Saryusz-Wolski

• Jadwiga Wiśniewska

• Kosma Złotowski          Trzeba to zweryfikować bo od dawna twierdzę, że PIS-dziory to POzoranty i rolnika mają gdzieś?

Edytowane przez many12
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, many12 napisał:

Na szkoleniu nic się nie dowiesz - ciemnota. Napisz jaką masz produkcję, co posiadasz to moment zrobimy Ci wirtualny bp?

około 14 ha ornego i 5.5 ha tuz, zwierzęta chce przemieścić na znajomego tak żeby samo pole policzyli, tylko nie wiem czy to przejdzie?

Edytowane przez TheRolnik1992
Opublikowano
13 godzin temu, TheRolnik1992 napisał:

około 14 ha ornego i 5.5 ha tuz, zwierzęta chce przemieścić na znajomego tak żeby samo pole policzyli, tylko nie wiem czy to przejdzie?

Akrobacje bydlaków włącznie z paszportami rób na tego znajomego. Staraj się jak najwięcej ugorować ha w tym roku bo liczy się co zamieścisz w dopłatach za 2018 rok. Siej na wiosnę to co ma najniższy WEG a załącznik " Załącznik współczynników SO 2010 dla działalności występujących w biznesplanie" - niech będą dla ciebie nowym katechizmem. Daj znać jak trochę  ogarniesz. Wyciągnij sobie z interneta kalkulator SO - i kalkuluj. Jeżeli myślisz, że to takie proste to niestety mi zanim ogarnęłem rok temu zajęło dwa tygodnie  i to miałem konsultacje regionalne z sympatyczną Agnieszka z regionu. Determinacja i nic więcej.

Opublikowano
11 godzin temu, ZYLA napisał:

W tym roku już nie przejdzie. Liczy się stan srednioroczny. Zapomnij. Duzo masz tych zwierząt? 

Ale jak się liczy ten stan średnioroczny? Bo u mnie każdy doradca mówi co innego Nie wiem czy ja dobrze myślę ale według mnie należy wpisać w tą tabelkę w biznesplanie liczbę sztuk jaką posiadamy na 1 stycznia 2018 a następnie odpowiednio przemieścić w dane grupy - czyli np byczek który w czerwcu osiągnie rok życia przybędzie z przemieszczenia do byczków powyżej roku a ubędzie z byczków poniżej roku. I należy także wpisać planowaną sprzedaż  - czyli np na jesieni planuję sprzedać 4 byki to też powinienem je wpisać i one też mi zmniejszą stan średnioroczny

Czy dobrze rozumuję? Bo tak jak piszę u mnie każdy doradca mówi co innego

Jak to było w poprzednim naborze? Ten okres średnioroczny to jaki okres obejmował - od stycznia do stycznia 2017 czy liczono 12 miesięcy poprzedzające dzień złożenia wniosku?

Opublikowano

Dokładnie tak jest. Stan z początku roku i przeklasowanie lub sprzedaż w tym samym roku. Nawet jeśli sprzeda sztukę w grudniu biznesplan policzy mu jako pół sztuki przy wyliczaniu wielkości ekonomicznej. Dlatego mu napisałem że w najlepszym wypadku jeśli stado sprzeda to stan srednioroczny wyniesie mu połowę stada z początku roku. W najgorszym przypadku poleci za tworzenie sztucznych warunków. 

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, ZYLA napisał:

Dokładnie tak jest. Stan z początku roku i przeklasowanie lub sprzedaż w tym samym roku. Nawet jeśli sprzeda sztukę w grudniu biznesplan policzy mu jako pół sztuki przy wyliczaniu wielkości ekonomicznej. Dlatego mu napisałem że w najlepszym wypadku jeśli stado sprzeda to stan srednioroczny wyniesie mu połowę stada z początku roku. W najgorszym przypadku poleci za tworzenie sztucznych warunków. 

A te sztuczne  warunki to oczywiście widzimisię urzędnika? Przecież to jakiś absurd skoro ten sam projekt nawet premiuje punktami zmianę profilu gospodarstwa a jednocześnie agencja  może podważyć działania które temu służą

Czyli dobrze rozumiałem - w takim razie chyba trzeba samemu brać się za pisanie biznesplanu skoro takich doradców mam w okolicy którzy się w ogóle nie orientują - dziś jedna babka się zdziwiła że można kupić ziemię od ojca i że w żadnym wypadku to nie przejdzie - a na stronie ARIMR sami piszą że jest to jak najbardziej możliwe i ktoś na forum ponoć też tak zrobił

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

@maroon produkcji roślinnej nie oszukasz o ile faktycznie nie będzie ugoru. Większość wnioskujących z 2017 roku miała kontrolę na miejscu. W roku poprzednim napisałem blisko 30 wniosków w całym kraju. Kontroli nie miały dwie osoby mimo tego, że chcąc tego uniknąć, robiłem dywersyfikację we wniosku o dopłaty. Ze zwierzakami można było ucieć przemieszczeniem pod koniec zeszłego roku. Znalazło się kilka osób, które robiły to na ostatnią porę przed zabawą sylwestrową. Teraz nie pozostaje nic jak tylko pozbywać się hodowli na koniec roku w obrocie. Pytasz o sztuczne warunki. Robiłem dzierżawę z datą pewną. Ale również z końcem roku poprzedzajacego rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy. Też przeszło.

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, maroon napisał:

A te sztuczne  warunki to oczywiście widzimisię urzędnika? Przecież to jakiś absurd skoro ten sam projekt nawet premiuje punktami zmianę profilu gospodarstwa a jednocześnie agencja  może podważyć działania które temu służą

Czyli dobrze rozumiałem - w takim razie chyba trzeba samemu brać się za pisanie biznesplanu skoro takich doradców mam w okolicy którzy się w ogóle nie orientują - dziś jedna babka się zdziwiła że można kupić ziemię od ojca i że w żadnym wypadku to nie przejdzie - a na stronie ARIMR sami piszą że jest to jak najbardziej możliwe i ktoś na forum ponoć też tak zrobił

Wystarczy zrobić symulację sprzedaży w tabeli dot. zwierząt i wszystko jasne. Niektorym doradcom tego się nie chce zrobić. Ba nawet rozporządzenia nie znają, a wprowadzają w błąd. 

Jak ktoś wie co robić Biznesplan da się zrobić samemu. 

• Like 4
Opublikowano
21 godzin temu, freetaxi napisał:

@maroon produkcji roślinnej nie oszukasz o ile faktycznie nie będzie ugoru. Większość wnioskujących z 2017 roku miała kontrolę na miejscu. W roku poprzednim napisałem blisko 30 wniosków w całym kraju. Kontroli nie miały dwie osoby mimo tego, że chcąc tego uniknąć, robiłem dywersyfikację we wniosku o dopłaty. Ze zwierzakami można było ucieć przemieszczeniem pod koniec zeszłego roku. Znalazło się kilka osób, które robiły to na ostatnią porę przed zabawą sylwestrową. Teraz nie pozostaje nic jak tylko pozbywać się hodowli na koniec roku w obrocie. Pytasz o sztuczne warunki. Robiłem dzierżawę z datą pewną. Ale również z końcem roku poprzedzajacego rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy. Też przeszło.

Teoretycznie i produkcję roślinną też można w pewien sposób oszukać  - do tej pory uprawiałem ziemię na gębę z tym że składałem wniosek na dopłaty na siebie - jeśli w tym roku złożyłby ktoś inny to obniżę sobie wielkość ekonomiczną w roku wyjściowym 

A co do produkcji zwierzęcej to jeśli dobrze rozumuję nie ma najmniejszego znaczenia czy sprzedam jakieś sztuki dzisiaj czy w grudniu 2018 - efekt będzie ten sam

Opublikowano

Zyła  a to nie było tak wcześniej ze brany pod wagę był stan zwierząt z datą z przed złożenia  wniosku? Jak dobrze pamiętam brałem takie zaświadczenie z

ARiMR z datą wcześniejszą i dopiero mogłem złożyć wniosek do programu.

Opublikowano (edytowane)

A nie wiem. Ja żadnego zaświadczenia nie brałem. Poza bydłem miałem trzodę którą zlikwidowalem sprzedając ostatnie sztuki w lutym, to stan poczatkowy miałem przed sprzedażą a stan końcowy wynosił zero. SO wyliczyło mi z połowy sztuk stanu początkowego. 

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Zyła  a to nie było tak wcześniej ze brany pod wagę był stan zwierząt z datą z przed złożenia  wniosku? Jak dobrze pamiętam brałem takie zaświadczenie z

ARiMR z datą wcześniejszą i dopiero mogłem złożyć wniosek do programu.

Ja też nie brałam żadnego zaświadczenia, chociaż kilka sztuk trzody było.

Opublikowano

Wszystko można tylko trzeba zmieniać w biznes planie ja robię już 5 zmianę i  można powiedzieć ze zrealizowane założenia ale rozliczenia dokonam 2020 roku i Listopad nie wcześniej .

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, maroon napisał:

Teoretycznie i produkcję roślinną też można w pewien sposób oszukać  - do tej pory uprawiałem ziemię na gębę z tym że składałem wniosek na dopłaty na siebie - jeśli w tym roku złożyłby ktoś inny to obniżę sobie wielkość ekonomiczną w roku wyjściowym 

A co do produkcji zwierzęcej to jeśli dobrze rozumuję nie ma najmniejszego znaczenia czy sprzedam jakieś sztuki dzisiaj czy w grudniu 2018 - efekt będzie ten sam

Jak najmniej akrobacji bo się zapętlisz - przecież możesz ugorować?