Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, polka napisał:

Szalej ,szalej w końcu nie codziennie są takie wpływy na konto😜Tylko na zdrowie uważaj bo program trzeba dokończyć😛

Spoko spoko,a z 2 strony wiesz co tam człowiekowi za różnica jak przydepnie kalendarz ;-)

Opublikowano

Ten to ma szczęście. I kasa na koncie i sprzęt na podwórku xD Powiedz że cofnęli Ci dotację i jak coś to zrobisz dealerowi przysługę i odkupisz od niego te sprzęty za 3/4 ceny, a jak nie to niech zabiera. 

@marcin0926 nie łam się chłopie. Może wniosek z biznesplanem poszedł na Warszawę i cofnęli, bo jak czytam to po Elizówce wszystkiego mozna się spodziewać.  Niech doradca poprawia jak wziął kasę. A jak nie to dawaj problem na tapetę, postaramy się pomóc. 

• Like 3
Opublikowano
3 minuty temu, kopin napisał:

Spoko spoko,a z 2 strony wiesz co tam człowiekowi za różnica jak przydepnie kalendarz ;-)

No nie wiem ,ale życzę Ci jeszcze długich lat w tej niewiedzy.Niech dzieci a może i wnuki jeszcze się z nami pomęczą😀

Opublikowano
2 minuty temu, ZYLA napisał:

Ten to ma szczęście. I kasa na koncie i sprzęt na podwórku xD Powiedz że cofnęli Ci dotację i jak coś to zrobisz dealerowi przysługę i odkupisz od niego te sprzęty za 3/4 ceny, a jak nie to niech zabiera. 

@marcin0926 nie łam się chłopie. Może wniosek z biznesplanem poszedł na Warszawę i cofnęli, bo jak czytam to po Elizówce wszystkiego mozna się spodziewać.  Niech doradca poprawia jak wziął kasę. A jak nie to dawaj problem na tapetę, postaramy się pomóc. 

Chyba by mi ja.a urwał bo już tak najniższą cenę mi dał z 20 ofert,ze wszystkiego się wywiązał ,więc ja też muszę być w porządku  do niego;-)

2 minuty temu, polka napisał:

No nie wiem ,ale życzę Ci jeszcze długich lat w tej niewiedzy.Niech dzieci a może i wnuki jeszcze się z nami pomęczą😀

Mój ma już 24 lata a o wnukach jak na razie cicho,ja w jego wieku miałem już 2 latka ;-)

Opublikowano
16 godzin temu, kopin napisał:

To nie takie proste ,trzeba pokomplikować,kura,indyk to ptok,a ptoka sie nie kolczykuje (chyba że ktoś lubi)

no ale struś też ptok,a kolczyk musi mieć ;-)))-

Ej koledzy ale jaja o 15 robiłem przelew i nic,a teraz sprawdzam i KASA WPŁYNĘŁA !!!

wniosek wysłany pocztą,potwierdzenie wpłynięcia z datą 20 12

no gratulacje super wieści  :) w końcu co :)

Opublikowano
2 minuty temu, kopin napisał:

Chyba by mi ja.a urwał bo już tak najniższą cenę mi dał z 20 ofert,ze wszystkiego się wywiązał ,więc ja też muszę być w porządku  do niego;-)

Mój ma już 24 lata a o wnukach jak na razie cicho,ja w jego wieku miałem już 2 latka ;-)

A mój już 28 w tym roku.Na razie jest kandydatka na mamę i tyle.Gdy mój mąż miał 28 to syn miał 5 lat.Stare dobre czasy-na wspomnienia naszło a Ty masz szaleć,powodzenia

• Thanks 1
Opublikowano
19 godzin temu, petro2 napisał:

many dokładnie przeczytaj zmiany par. 20 plik w załączeniu. A twój link nie istnieje.

dokument330078.pdf

Aktualnie w projekcie RMG  w przypadku niewywiązania się z założeń bp. Beneficjent nie otrzyma II raty pomocy oraz zobowiązany jest do zwrotu całość lub część wypłaconej mu  I raty.

Obecnie proponuje się aby w przypadku działań zadeklarowanych w bp tz.  – udziału zbóż w strukturze zasiewów, -  przygotowanie i stosowanie planu nawozowego,  - udział w szkoleniach,  - korzystania z usług doradczych,  - działania w zakresie innowacyjności,  - udziału w grupie producentów rolnych,  - przygotowania do sprzedaży produktów w gospodarstwie rolnym, -  przetwarzania produktów,  - uczestnictwo w unijnym lub krajowym systemie jakości  - proponuje się ograniczyć sankcje wyłącznie do odmowy wypłaty II raty pomocy. Jest to zmiana uwidoczniona w Rozporzadzeniu  MR w paragrafie 1 punkt 15.

Opublikowano

Wie ktoś może na czym będzie polegało rozliczenie się z tego zobowiązania -"przygotowanie do sprzedaży produktów rolnych'' . W decyzji o przyznaniu płatności pisze: : dokumenty potwierdzające realizację działań za które  przyznano punkty.

Opublikowano

W moim przypadku (przygotowuję ziemniak do sprzedaży) to napewno dokumenty sprzedaży ziemniaka, ale też może faktury zakupu worków raszlowych. Ja to tak widzę. 

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, ZYLA napisał:

W moim przypadku (przygotowuję ziemniak do sprzedaży) to napewno dokumenty sprzedaży ziemniaka, ale też może faktury zakupu worków raszlowych. Ja to tak widzę. 

Może tak być, że to o to chodzi.

Opublikowano
2 godziny temu, rtt77 napisał:

Wie ktoś może na czym będzie polegało rozliczenie się z tego zobowiązania -"przygotowanie do sprzedaży produktów rolnych'' . W decyzji o przyznaniu płatności pisze: : dokumenty potwierdzające realizację działań za które  przyznano punkty.

przygotowanie plonów do sprzedaży na rynek pierwotny.Czynności przygotowujące mogą wpływać na poprawę jakości lub lepszą prezentację oferowanego produktu, jednakże nie mogą wpływać w sposób znaczący na zmianę ich charakteru. Do wyżej wymienionych czynności można zaliczyć m.in.: czyszczenie płodów rolnych, sortowanie, odkażanie, usuwanie liści, woskowanie owoców, suszenie nasion itp.

• Like 2
Opublikowano
39 minut temu, ZYLA napisał:

No tak definicję znamy, ale jak to udokumentować? 

Powiedz właściwie co Ty produkujesz ?To my uruchomimy swoje szare komórki;-)

Opublikowano
2 godziny temu, ZYLA napisał:

6 minut temu, ZYLA napisał:

Tak jak napisałem. 

:D

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, ZYLA napisał:

:D

No jak tylko o ziemniakach gadamy to nie mam wielkiego doświadczenia,ale tak jak pisałeś worki na pewno,dezynfekcja magazynu,stop-kiełek,widlak,paleciak,skrzyniopalety

jakaś ukrainka z szybkimi rękami(jak się żona zgodzi ) ;-)))

albo ewentualnie zaszywarka do worków ( ale to już nie jest takie przyjemne)

Edytowane przez kopin
Opublikowano

Ja tez mam za to punkt przygotowanie do sprzedaży .W moim przypadku to borówka,malina ,truskawka podobno faktura za zakup opakowań do sprzedaży  i wagi elektronicznej ma mnie wywiązać z tego zobowiązania.Tak mi doradca tłumaczył  jak wniosek robiliśmy i mam nadzieję ,że tak będzie :D

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, kopin napisał:

zrób sobie jeszcze jakieś zajefajne naklejki na opakowania w firmie reklamowej,czasem to za niewielkie pieniądze,a wiadomo że oczy kupują;-)

No planuję na borówkę w tym roku zrobić ,koleżanka ma  firmę reklamową i chce mi zrobić .W tym roku zrobiła ulotki bez naszej wiedzy ,zostawiła w szkołach /przedszkolach i innych placówkach to były dni ,że nam owoców brakowało.Tylko to trochę uciążliwe jak tak co chwilę  ktoś dzwoni  i po parę kilo przyjeżdża :) Rano zawoziłam tylko do warzywniaków  ,które biorą od nas od lat reszta w domu szła bez jeżdżenia na giełdę/targi.Teraz trzeba będzie kombinować z tymi książeczkami KP bo sprzedajemy kilka/kilkanaście  ton rocznie  a faktur ze sprzedaży prawie nie mam :(

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, aga1985 napisał:

No planuję na borówkę w tym roku zrobić ,koleżanka ma  firmę reklamową i chce mi zrobić .W tym roku zrobiła ulotki bez naszej wiedzy ,zostawiła w szkołach /przedszkolach i innych placówkach to były dni ,że nam owoców brakowało.Tylko to trochę uciążliwe jak tak co chwilę  ktoś dzwoni  i po parę kilo przyjeżdża :) Rano zawoziłam tylko do warzywniaków  ,które biorą od nas od lat reszta w domu szła bez jeżdżenia na giełdę/targi.Teraz trzeba będzie kombinować z tymi książeczkami KP bo sprzedajemy kilka/kilkanaście  ton rocznie  a faktur ze sprzedaży prawie nie mam :(

Ważne że jest klient ,moja bratanica ma sady to zawsze mówi że najwiekszy problem to z wiśniami bo w krótkim czasie duże ilości to trzeba na giełde albo do przetwórni.A z jabłkami to od x lat mają już tylu stałych odbiorców że właściwie 3/4 sprzedają z domu co ma sporo zalet( no oczywiści poza dzwoniącym często tel ;-) )

• Like 2