Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, yrek25 napisał:

no i trzeba przez 5 lat realizacji biznes panu trzeba prowadzić księgowość uproszczoną i rozliczać się z każdego  1 grosza. To mnie też trochę przeraża w tym programie jeżeli się załapie

Bo tu trzeba na bieżąco jechać dlatego tez mam obawy. A mam bo wiem że nie będę tego na bieżąco robił. Jestem na OSN'ach i muszę prowadzić ewidencję nawozenia, zabiegów agrotechnicznych, a do tego dochodzi ewidencja ochrony roślin. Zwykle tak jest że nie ma czasu na wpisanie tego samego dnia, pozniej następnego, a po tygodniu już się nie pamięta co i jak. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, benio1967 napisał:

W tym programie szybciej ukręcisz parę drobnych na zupę chmielową niż u żony:D

zależy czy mówimy o swojej żonie czy o cudzej:D

Opublikowano

Słuchajcie, mam 2 gospodarstwa jedno 25ha na mnie mam 30 lat a drugie na ojca 9 ha, tata ma 63lata. Planowałem wziąć na niego i kupić maszynę z której i ja bym mógł skorzystać. Ale takie maszyny co umożliwia mi wzięcie ARiMR to ja już mam a nawet większe i lepsze. Ten program jest typowo dla małych gospodarstw które stary sprzęt zmieniają na nowy ale czy na większy niekoniecznie. Za 7 lat przejmę gospodarstwo taty, i chciałem nabyć coś konkretnego co i mi by się przydało.

Pamiętajcie że zamiary trzeba mierzyć na możliwości, w moim przypadku lepiej wsiąść gotówkę i kupić bez faktury wyjdzie o 1/3 taniej i bez zobowiązań. Skończy się unia i ceny spadną co najmniej  połową bo chętnych będzie brak.

Opublikowano
4 minuty temu, kopin napisał:

Bierzesz sobie żonę,często nie ma nawet grosza,bierzesz czasem i na całe życie,też sie musisz rozliczać z każdego grosza i jakoś większosć mimo wszystko się na to decyduje

TAK TRZYMAĆ-wytłumaczyłeś to jak to mówią"jak krowie na rowie"Mam nadzieję,że wszyscy już zrozumieją ciężki temat rachunkowości

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, gustaww napisał:

Słuchajcie, mam 2 gospodarstwa jedno 25ha na mnie mam 30 lat a drugie na ojca 9 ha, tata ma 63lata. Planowałem wziąć na niego i kupić maszynę z której i ja bym mógł skorzystać. Ale takie maszyny co umożliwia mi wzięcie ARiMR to ja już mam a nawet większe i lepsze. Ten program jest typowo dla małych gospodarstw które stary sprzęt zmieniają na nowy ale czy na większy niekoniecznie. Za 7 lat przejmę gospodarstwo taty, i chciałem nabyć coś konkretnego co i mi by się przydało.

Pamiętajcie że zamiary trzeba mierzyć na możliwości, w moim przypadku lepiej wsiąść gotówkę i kupić bez faktury wyjdzie o 1/3 taniej i bez zobowiązań. Skończy się unia i ceny spadną co najmniej  połową bo chętnych będzie brak.

to ile byś chciał żeby ojciec pracował? program jest 5 letni i rok czekania czyli 6 lat ,a ojciec ma już 63,niech na emeryturę idzie a Ty startuj na modernizację i już

Opublikowano

sory posralo mi się coś, tata ma 58  hehe  63-64 jak skończy sie program i na emeryturkę go  a gospodarstwo z maszynami do mnie. Dzięki za uwagę, widać że czytasz ze zrozumieniem

Opublikowano
2 minuty temu, gustaww napisał:

Nie siej zamętu i czarnowidztwa nie uprawiaj.My nie chcieliśmy brać maszyn-inwestycja w fotowoltaikę(policz 20 lat razy ok.3tyś  rocznie zysku)-to tylko połowa kasy ,druga to termomodernizacja za free budynku gospodarczego zbudowanego za swoje specjalnie pod ten program .Nie powiesz że to się nie opłaci.To nie jest program tylko dla małych ale dla małych chcących i myślących.

• Like 2
Opublikowano

A jeszcze przypomniało mi się ze pani w ODR powiedziała mi że jak bym chciał kupić nowy ciągnik za 60 tys to bym musiał do ciągnika kupić jeszcze nową maszynę bo sam ciągnik nie przejdzie???  Czy to jest prawda czy coś pani kręci w biurze?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

a jak zwiększysz przychód modernizacją budynku? Podobno za ciągnik nie ma ptk.  i co to za ciągnik za 60 tyś.

nie sieje zamentu a jedynie pisze jak to jest w moim przypadku, temat jest poświęcony nie tylko tym co Ty chcesz zrobić. Jak chcesz pisać o swoich założeniach może załóż osobny temat i tam się nagadujcie skoro Wam przerwałem.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

a jak zwiększysz przychód modernizacją budynku?

prąd = zysk,termomodernizacja = mniejsze koszty ogrzewania=zysk

5 minut temu, yrek25 napisał:

A jeszcze przypomniało mi się ze pani w ODR powiedziała mi że jak bym chciał kupić nowy ciągnik za 60 tys to bym musiał do ciągnika kupić jeszcze nową maszynę bo sam ciągnik nie przejdzie???  Czy to jest prawda czy coś pani kręci w biurze?

Głupoty Ci gada,ważne żebyś miał maszyny do tego ciągnika w miarę odpowiednie,bo głupio mieć c 330 i kupować pług obrotowy 4 skibowy

żeby brac kasę trzeba mieć jaja,a żeby mieć dobry pomysł trzeba mieć łeb

• Like 2
Opublikowano

a jak zwiększysz przychód modernizacją budynku?

A tego to ja nie umiem,magia to nie moja działka.Przychód zwiększasz uprawami bądz zwiększeniem hodowli(Tudzież można zmienić profil produkcji)Na takich włościach to żaden problem.Ewentualnie weż kasę na hektary,które sprzedasz tacie-możliwości bez liku. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A jakie są koszta obsługi fotowoltaiki przez te 20 lat? Wujek ma ogniwa słoneczne, pewnie to coś podobnego niestety trzeba ubezpieczać bo podczas gradu parę paneli( nie wiem czy tak się to nazywa) mu się porozbijało. Rozmawiałeś o takiej inwestycji już z doradcą? Wszelkie sprzedaże w pierwszym stopniu pokrewieństwa są zabronione przy tego typu programach. Ciekawy masz pomysł, wiesz o czym piszesz. Wziął bym na zakup ziemi ale u mnie gruntów nie znajdziesz....

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 minutę temu, gustaww napisał:

A jakie są koszta obsługi fotowoltaiki przez te 20 lat? Wujek ma ogniwa słoneczne, pewnie to coś podobnego niestety trzeba ubezpieczać bo podczas gradu parę paneli( nie wiem czy tak się to nazywa) mu się porozbijało. Wszelkie sprzedaże w pierwszym stopniu pokrewieństwa są zabronione przy tego typu programach. Ciekawy masz pomysł, wiesz o czym piszesz. Wziął bym na zakup ziemi ale u mnie gruntów nie znajdziesz...

znowu robisz problem,najpierw pomyśl

ty sprzedajesz ziemię sąsiadowi,a sąsiad jeśli nie ten sam kawałek nawet to swój kawałek Twojemu ojcu,jak chce się kombinować to trzeba myśleć jak to zrobić a nie I TAK SIĘ TO NIE UDA ;-)

Ale żeby nie było,ja tego nie popieram ,masz spore gospodarstwo to idż w modernizacją ,zdania nie zmieniam że jest to program na danie małego kopa małym gospodarstwom

• Like 1
Opublikowano

Musisz przegadać to dobrze z mądrym doradcą.Potencjał jest ogromny,nie do gadania na forum.Po prostu trzeba siąść i z 10 stron rozpatrzyć.Tych pieniędzy byłoby szkoda nie wziąć.Nie ma co udawać twardziela -powodzenia

• Like 1
Opublikowano

Polka dobrze mówisz, może czas wziąć kasę w kieszeń i załatwić sprawę inaczej. 

Kopin znowu zonk, jestem uwiązany programem MR i nie mogę się pozbyć ziemi bo mi SO nie wyjdzie, a sąsiedzi na takie interesy to chętni nie są zazwyczaj. 

Dobra ja już skończyłem, dzięki za dyskusję, trzeba sprawę obmyśleć jeszcze 10 razy na 10 innych sposobów. pozdrawiam!

Opublikowano
31 minut temu, gustaww napisał:

A jakie są koszta obsługi fotowoltaiki przez te 20 lat? Wujek ma ogniwa słoneczne, pewnie to coś podobnego niestety trzeba ubezpieczać bo podczas gradu parę paneli( nie wiem czy tak się to nazywa) mu się porozbijało. Rozmawiałeś o takiej inwestycji już z doradcą? Wszelkie sprzedaże w pierwszym stopniu pokrewieństwa są zabronione przy tego typu programach. Ciekawy masz pomysł, wiesz o czym piszesz. Wziął bym na zakup ziemi ale u mnie gruntów nie znajdziesz....

Niby dlaczego zabronione sprzedażę?

Opublikowano

Żeby nie kręcić wałków  że ojciec sprzeda synowi w teori a kasą się podzielą.

Opublikowano (edytowane)

Jaki przychód ??? 

Wartość ekonomiczna to nie przychód ludzie . 

Polecam gre Industry Giant 2 

Wartość 1 krowy mamki to np 1 tys erokopiejek 

Wartość ekonomiczna gospodarstwa przed pisaniem o premie 10 tys. euro 

Kupujesz 11 mamek wysyłasz na dzierżawę . 

Wartość rośnie do 21k euro .

Kup mamki nawet sąsiadowi niech ma po 5 latach nic nie robienia więcej niż teraz masz co roku 5 odsadków po 2500zł na warunkach że on bierze połowę jakościową a ty resztę 12500 co roku 

po 5 latach Sprzedaj mamki po 4000 koła zacielone 44 000 

masz prawie 60 k za nic nie robienie . TO JEST ZYSK BO NIE PONIOSŁEŚ ŻADNYCH KOSZTÓW .

a jak byś robił to masz ile ??? 

9 razy 3000  27000 razy 5 135 000 

plus mamki 44 k 

179 000 tys ???? TO SĄ PRZYCHODY 

minus koszty wyjdzie ci ile ci wyjdzie odejmij wyjdzie ci zysk 

Edytowane przez DYWI
Opublikowano

Żeby nie kręcić wałków  że ojciec sprzeda synowi w teori a kasą się podzielą.

Pierwsze słyszę bo w Mlodym Rolniku syn od ojca ziemię mógł kupić

Opublikowano

który nabór?, ja nie mogłem od ojca kupić, nabór 2015.