Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uciąć ja się trzymam co jest w lubelskim bo ten temat maglowałem w Elizówce , co do odliczania z akcyzy niema sensu pisać bo i tak nie będą liczone , tak mi tłumaczyli i tego się trzymam .

Tylko co w biznes planie i tyle faktur na paliwo ile zapisane w biznes plan .

Opublikowano
23 godziny temu, many12 napisał:

Na etapie merytorycznego sprawdzania wniosku jeszcze przed przeznaczeniem do puli decyzyjnej o płatność i zaklepaniem przez organ decyzyjny moja grzeczna paniusia miała limit  40 wniosków do sprawdzenia. Po wydaniu decyzji o płatność wniosek przechodzi do innego gryzipiórka, który jeszcze raz to miele włącznie  z wnioskami o płatność pierwszej transzy i ewentualnymi zmianami. Przy moich inwestycjach budowlanych na logikę spodziewałem się kontroli i pstrykania zdjęć.  Nie będę na nich czekał - oni robią swoje to ja też będę robił swoje. Po niedzieli zaczynam montaż zakupionych trzech okien  i wykonanych przez fachowca czterech metalowych drzwi?

Jakie wymiary drzwi jaka cana???tez mam 3sztuki

Aga udalo sie ..Jestem po zmianie bp w Radomiu i poszło zmianę szerokości glebogryzalki ,wyzucilam plan nawozowy na podstawie azotu,i zmniejszyłam ilość prosiaków przesuwając to na uprawę truskawki i dziś dostalam telefon z arimr w ciągu tygodnia mam odpowibrawoec:D:D:D

• Like 1
Opublikowano
35 minut temu, galan99 napisał:

Uciąć ja się trzymam co jest w lubelskim bo ten temat maglowałem w Elizówce , co do odliczania z akcyzy niema sensu pisać bo i tak nie będą liczone , tak mi tłumaczyli i tego się trzymam .

Tylko co w biznes planie i tyle faktur na paliwo ile zapisane w biznes plan .

A ja w oborotwe wpisalem zakup nawozy i materialu swienego, i mam w nosie bujac sie z paliwem i innymi rozliczeniami

• Like 1
Opublikowano

Mam pytanie, czy do pisma przewodniego dot. zmian w bp. dołączyć też kopię wniosku o płatność z aktualną datą i podpisem, a w ogóle jak zatytułować to pismo o zmianach?

Opublikowano
22 minuty temu, ahten napisał:

A ja w oborotwe wpisalem zakup nawozy i materialu swienego, i mam w nosie bujac sie z paliwem i innymi rozliczeniami

A mam pytanie czy jak w RMG wciągnie się w środki obrotowe materiał siewny to piszecie o zwrot na materiał siewny wniosek do Agencji ?

Opublikowano
8 godzin temu, Żonka napisał:

Podzwonilam i wniosek sobie leży u drugiego urzędnika państwowego. Nie bardzo to rozumiem co po decyzji jeszcze się kontroluje. Czy sama decyzja nie może skutkować wypłatą gotówki czy nie było by prościej,po co ten wniosek o płatność.

Na etapie merytorycznego sprawdzania wniosku jeszcze przed przeznaczeniem do puli decyzyjnej o płatność i zaklepaniem przez organ decyzyjny moja grzeczna paniusia miała limit  40 wniosków do sprawdzenia. Po wydaniu decyzji o płatność wniosek przechodzi do innego gryzipiórka, który jeszcze raz to miele włącznie  z wnioskami o płatność pierwszej transzy i ewentualnymi zmianami. Z tego wniosek , że nasze projekty przechodzą przez podwójne sito ale istotna jest decyzja przyznania kasiorki.

Opublikowano

Haha dobre pytanie kopin. Niedługo nic nie będzie można wpisać :D

A jak ktoś jest na VAT? Wg. opini Waszego urzędnika niskiego szczebla też nie odliczy podatku od zakupionych maszyn i środków obrotowych? 

Kto tak uważa, to na szczęście jest interpretacja:

11. Czy od wartości maszyny rolniczej, zakupionej z pomocy na restrukturyzację gospodarstw możliwe jest odliczenie podatku VAT?

Wydatki na inwestycje finansowane z premii na restrukturyzację małych gospodarstw, uzyskanej w  ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, rozliczane są przez ARiMR w kwocie brutto, a więc łącznie z podatkiem VAT. Natomiast, w celu uzyskania informacji i wyjaśnień dotyczących przepisów podatkowych, w tym rozliczeń i warunków zwrotu VAT, należy zwrócić się do właściwego naczelnika urzędu skarbowego.

38 minut temu, kopin napisał:

Opublikowano
8 godzin temu, sobczakkatarzyna napisał:

A robiłeś może u kogoś zmiany w kwestii maszyn? Chodzi mi tylko o takie małe zmiany - na przykład zmiana producenta (parametry zostają takie, jak były). Czy można tą zmianę zrobić, jak już się kupi maszynę, czy trzeba wcześniej? 

Pracownicy z kontroli robią zdjęcia tabliczki znamionowej tak ,że dla własnego spokoju lepiej napisać pismo przewodnie do dyrektora regionalnego i załączyć zmiany parametrów w biznes planie - pisałem o tym powyżej?

7 godzin temu, Tom6666 napisał:

Witam w jakim programie otworze plik "biznesplan" ze strony agencji? libre office i open office maja problemy z makrami

Jak wypelniać biznes plan

http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/wnioski/PROW_2014_2020/Poddzialanie_6_3_RMG/2017/Instrukcja-uzytkownika-do-skoroszytu-B_Plan_RMG_B.PDF

Opublikowano
2 godziny temu, 23mona23 napisał:

Aga udalo sie ..Jestem po zmianie bp w Radomiu i poszło zmianę szerokości glebogryzalki ,wyzucilam plan nawozowy na podstawie azotu,i zmniejszyłam ilość prosiaków przesuwając to na uprawę truskawki i dziś dostalam telefon z arimr w ciągu tygodnia mam odpowibrawoec:D:D:D

Będę robił termoizolację dlatego wymieniam okna i drzwi drewniane  w aktualnym stanie  na bardziej szczelne. Trzy okna 500x500 plastikowe uchylne w cenie 128 zł za sztukę zamawiane jeszcze w ubiegłym roku u  producenta gdzie pośrednikiem był sklep handlowy.. Drzwi ocieplane w środku  styropianem  - metalowe  o wymiarach 2050x1200 obijane z jednej strony brązową trapezówką   a z drugiej płaską blachą z zamknięciem na klucz w cenie 1000 zł + wat z zamontowaniem przez fachowców.

Opublikowano
2 minuty temu, PRZMAS19821982 napisał:

..m.am pytanie ......chce zrezygnowac z srodkow  obrotowych i z jednej maszyny ........a wto miejsce chce wrzasc  woz do wywozu gnojowicy.........mozna by takie cos zrobic??????

Dobra pomysła nie krępuj się masz na to trzy latka a póżniej   żeby gryzipiórkom bardziej dokuczyć napisz jeszcze o umożliwienie  przedłużenia realizacji biznes planu o jeden roczek i będziesz do przodu bo pozostanie ci  tylko roczek na utrzymanie docelowej wartości ekonomicznej gospodarstwa - chyba ten patent zastosuję u siebie?

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, many12 napisał:

Dobra pomysła nie krępuj się masz na to trzy latka a póżniej   żeby gryzipiórkom bardziej dokuczyć napisz jeszcze o umożliwienie  przedłużenia realizacji biznes planu o jeden roczek i będziesz do przodu bo pozostanie ci  tylko roczek na utrzymanie docelowej wartości ekonomicznej gospodarstwa - chyba ten patent zastosuję u siebie?

Many12 jak masz doświadczenie w robieniu zmian to może Ty mi podpowiesz czy jakoś zatytułowałeś to pismo o umożliwienie zmian?

Opublikowano
1 godzinę temu, kopin napisał:

A mam pytanie czy jak w RMG wciągnie się w środki obrotowe materiał siewny to piszecie o zwrot na materiał siewny wniosek do Agencji ?

Zwrot za materiał siewny na logikę należy się jak chłopu ziemia.  Za ujęcie w bp  wysiewu nasion kwalifikowanych zbóż  w rubryce "wprowadzenia innowacji w dziedzinie inwestycji" - przyznawane sa punkty - chyba 0,5 punkty  musiałbym odświerzyc  temat.

2 minuty temu, rolmop napisał:

Many12 jak masz doświadczenie w robieniu zmian to może Ty mi podpowiesz czy jakoś zatytułowałeś to pismo o umożliwienie zmian?

Pisałem o tym - zaraz poszukam?

Opublikowano
18 minut temu, many12 napisał:

Zwrot za materiał siewny na logikę należy się jak chłopu ziemia.  Za ujęcie w bp  wysiewu nasion kwalifikowanych zbóż  w rubryce "wprowadzenia innowacji w dziedzinie inwestycji" - przyznawane sa punkty - chyba 0,5 punkty  musiałbym odświerzyc  temat.

Pisałem o tym - zaraz poszukam?

Ok, dzięki, nie wiem  ogóle jak się do tego zabrać.

Opublikowano
3 godziny temu, 23mona23 napisał:

Super :D

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, rolmop napisał:

Robiłem już jedną zmianę na parametry maszyny. Pisze się pismo przewodnie do Dyrektora  Ooddziału Regionalnego następującej treści:

Zwracam się z prośbą  o umożliwienie mi zmiany założeń  w bp .............. na zmianę parametrów czy maszyny na inną........ Prośbę swą motywuję tym...iż po konsultacji ze środowiskiem specjalistów  od eksploatacji maszyn rolnych stwierdzam, że maszyna o większych parametrach bardziej  spełni moje oczekiwania i umożliwi osiągnięcie docelowej wartości  ekonomicznej   mego gospodarstwa.  IM więcej podasz artegfaktów na poparcie swojego pisma przewodniego tym bardziej przekonasz gryzipiórka który będzie to przeżuwał bo dyrektor jest na pewno zajęty ważniejszymi tematami " dobrej zmiany".................................................Podpis czytelny.

Do pisma przewodniego załączamy:

1. stronę tytułową bp. ze zmienioną datą na aktualną

2. Po zmianie w bp. kopiujesz PODSUMOWANIE i dołączasz do pisma przewodniego do dyrektora.

3. Załączasz   kopię Wniosku o przyznanie pomocy na operację typu Rst. Młod. Gosp. - gdzie na końcu umieszczasz aktualną datę i czytelny podpis. Te powyższe dane drukujesz na papierze i można jeszcze wysmalić na płytce i w kopertę na adres Dyrekcji Regional.  Oddziału.

4. Dostarczasz nową ofertę cenową na nowe parametry maszyny czyli szerokości 1.8.ekonomicznych i finansowych w twoim gospodarstwie jedna maszyna o lepszych parametrach będzie  miała większy wpływ na zwiększenie wartości ekonomicznej gospodarstwa. W końcu finalnie o to chodzi? Twoje puismo przewodnie musi być poparte dowodami co chcesz zrobić np. chcesz zwiększyć pulę finansową na zakup stada podstawowego to musisz przedstawić jakąś umowę wstępną kupna- sprzedaży na kwotę którą uwidaczniasz w zmienionym bp CAPITO?

Edytowane przez many12
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, ahten napisał:

Ja też mam tylko nawozy i środki ochrony roślin brat ma 50 ha to pomoże w zbieraniu faktur jakbym sama nie dała rady;):D

Opublikowano
3 minuty temu, many12 napisał:

Robiłem już jedną zmianę na parametry maszyny. Pisze się pismo przewodnie do Dyrektora  Ooddziału Regionalnego następującej treści:

Zwracam się z prośbą  o umożliwienie mi zmiany założeń  w bp .............. na zmianę parametrów czy maszyny na inną........ Prośbę swą motywuję tym...iż po konsultacji ze środowiskiem specjalistów  od eksploatacji maszyn rolnych stwierdzam, że maszyna o większych parametrach bardziej  spełni   który będzie to przeżuwał bo dyrektor jest na pewno zajęty ważniejszymi tematami " dobrej zmiany".................................................Podpis czytelny.

Do pisma przewodniego załączamy:

1. stronę tytułową bp. ze zmienioną datą na aktualną

2. Po zmianie w bp. kopiujesz PODSUMOWANIE i dołączasz do pisma przewodniego do dyrektora.

3. Załączasz   kopię Wniosku o przyznanie pomocy na operację typu Rst. Młod. Gosp. - gdzie na końcu umieszczasz aktualną datę i czytelny podpis. Te powyższe dane drukujesz na papierze i można jeszcze wysmalić na płytce i w kopertę na adres Dyrekcji Regional.  Oddziału.

4. Dostarczasz nową ofertę cenową na nowe parametry maszyny czyli szerokości 1.8.ekonomicznych i finansowych w twoim gospodarstwie jedna maszyna o lepszych parametrach będzie  miała większy wpływ na zwiększenie wartości ekonomicznej gospodarstwa. W końcu finalnie o to chodzi? Twoje puismo przewodnie musi być poparte dowodami co chcesz zrobić np. chcesz zwiększyć pulę finansową na zakup stada podstawowego to musisz przedstawić jakąś umowę wstępną kupna- sprzedaży na kwotę którą uwidaczniasz w zmienionym bp CAPITO?

no tak, ale czy jakoś to pismo zatytułowałeś?

Opublikowano
1 minutę temu, rolmop napisał:

no tak, ale czy jakoś to pismo zatytułowałeś?

ja tytułowałam ,,Uzasadnienie,, tak jak chciała Pani z ARiMR z Radomia .