Skocz do zawartości

Porównanie opon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie mieliście już tak z oponami ze po kupnie nowych opon danego rozmiaru np 10/75-15,3 właśnie takie zakupiłem tylko ze są dożo nisze od starych stomilek które tez są właśnie w tym rozmiarze nie wiecie dlaczego tak jest ze nowe opony odbiegają od swoich wymiarów???

Opublikowano
34 minuty temu, kwiapa napisał:

Mogę polecić Petlas. Mam je w 60-tce 4 rok. Faktem jest, że ciągnik dużo nie pracuje, ale jak ktoś już wcześniej napisał wciąż wyglądają jak nowe...

Bo są z plastiku xD Nie ma to jak stare poczciwe kormorany :x. W okolicy większość ma petlasy i sobie chwalą tylko nikt w polu nimi nie robi xD

Opublikowano (edytowane)

Ja w tym roku do c360 założyłem taurs diagonalne, zobaczymy jak będą sprawować.😏

8 minut temu, PaweLisowicz napisał:

Bo są z plastiku xD Nie ma to jak stare poczciwe kormorany :x. W okolicy większość ma petlasy i sobie chwalą tylko nikt w polu nimi nie robi xD

Kormorany to jedynie ze starych zapasów, moglem kupić ale trochę sie bałem bo kilka ladnych lat już leżą na magazynie. Ale też dobrze wspominam mialem we władku.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Ja kupiłem od znajomego c360 właśnie z landpro. Rok produkcji 2008 a bieżnika 80% i żadnych pęknięć . Jeśli kotś nie che wydawać bóg wię ile na opony to mogę polecić mitasy albo cultory diagonalne w cenie ok 800-900zł za sztukę. Bieżnik miękki i w przy orce u nas w górach daje radę.

Opublikowano (edytowane)

Pawel, sasiad ma mitasy, fakt trzymają bieżnik i dobra trakcja,  był  u mnie w tugodniu to już czoło gumy widać pekniecia gumy, opany 9lat. Cena mitasa w tym roku ti 1150zl diagonalne. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, GRZES1545 napisał:

Pawel sasiad ma mitasy, fakt trzymają bieżnik i dobra trakcja,  był  u mnie w tugodniu to już czoło gumy widać pekniecia gumy, opany 9lat.

Wszystko zależy też od sztuki i przechowywania ciągnika. Dziadek ma z 2012r mitasy i zero pęknięć tylko bieżnik trochę powyrywany. Już tak podrożały? Eh..

Edytowane przez PaweLisowicz
Opublikowano (edytowane)
Dnia 14.07.2019 o 22:47, Matey napisał:

420/85 r34 lepiej wybrać Taurusa czy Cultora? Kasa podobna

Taurus ponoć lepszy, cultory słyszałem kilka negatywnych opini, oczywiscie radialne? Nie myślałeś o BKT Agrimax fajna opona, mam już  drugi rok i mogę polecić. Kupione w DK-opony.

Opublikowano

Kupiłem opony do c360 na przód  7.50-16 Vredestein Multi Rill 103A8 8PR TT i myślałem że produkują w Holandii  ewentualnie na Węgrzech. Ku mojemu  zdziwieniu na oponie drobny , słabo widoczny napis  made in india. Okazuje  się  że do maszyn rolniczych zakład  w Holandii produkuje na rynek zachodnio europejski na wschód od odry  made in india.

Opublikowano

Te histore, ża na wschód są z inne fabryki to bajka. Kupując opony do samochodu każda parta może byc z innej fabryki. Kupując Dębice mogą być z Polski ale bardzo często trafiają siez  Niemiec. Tak samo Michelin, mogą być z Rosji a i często sa z Niemiec.

Opublikowano
Dnia 12.11.2019 o 21:02, mirasg napisał:

Kupiłem opony do c360 na przód  7.50-16 Vredestein Multi Rill 103A8 8PR TT i myślałem że produkują w Holandii  ewentualnie na Węgrzech. Ku mojemu  zdziwieniu na oponie drobny , słabo widoczny napis  made in india. Okazuje  się  że do maszyn rolniczych zakład  w Holandii produkuje na rynek zachodnio europejski na wschód od odry  made in india.

Właścicielem tej holenderskiej firmy Vredestein jest Indyjskie Apollo więc pewnie niektóre modele produkują w Indiach.

Opublikowano

Opona oponie nierówna. Nawet tego samego producenta. Wymieniałem opony w tym Same, w tą sobotę. Opony tył 14.9-28 BKT TR135 od nowości czyli 2010r. Opony takie same z przodu, czyli TR135, były założone w 2017 i już się zużyły. Oryginalnie były opony TR171, i te wytrzymały 7lat! Teraz założyłem radialne RT855, i zobaczymy jak długo wytrzymaja. Będę wrzucał tu co jakiś czas info, jak te opony się zachowują, bo ciągnik pracuje niedaleko. Ciągnik pola nie widzi, jeździ tylko po twardym. 

Opublikowano (edytowane)

Koledzy i koleżanki rolnicy potrzebuję opinii czy warto kupić oponki używane z dobrym bieżnikiem około 6 lat i po naprawie wulkanizacyjnej boku? Rozmiar 650/65R42 potrzebuję je do case mx 150 obecnie jeździ na michelinach z 2002 roku żadnych pęknięć tylko klocków już brak. Mam na oku Treleborg https://www.olx.pl/oferta/650-65r42-620-70r42-580-70r42-trelleborg-80-fendt-case-CID757-IDvZSdC.html, 

czy może lepiej nowe ale jak dla mnie wielka niewiadoma? https://www.olx.pl/oferta/nowa-opona-650-65r42-165d-168a8-tl-ling-long-5-lat-gw-CID757-IDBFJcY.html#b361431cb3;promoted

Edytowane przez MarcinMX150
Opublikowano

Boczne uszkodzenie jak najbardziej może być naprawione z sensem, i taka opona posłuży. Problem w tym, że dobrych napraw w oponach praktycznie już nie spotykam. Albo jest błąd w sztuce, albo gdzieś się ucieka z kosztami, żeby na oponie zarobić i wtedy niestety są konsekwencje. Najczęściej jest i jedno i drugie ☠️

Co do nowych. Nie wiem jak się sprawuja linglongi ale generalnie 5500 do 6000 spokojnie się kupi bkt/alliance/ może Taurus. Warto rozważyć. Chociaż ostatnio montowałem linglonga to zdecydowanie lepsza guma, niż petlasa. 

Opublikowano

o co chodzi z tymi felgami skręcanymi 15,3 mam taką po 30 latach przyszczypało dętkę więc zakleiłem dętkę i kupiłem fartuch którego od nowości nie było no i zonk ręce poobdzierane maszynka wyrwana tego złożyć się nie da!!! czy do felgi skręcanej z fartuchem musi być dętka z innym dłuższym zaworem, czy może wyciąć nożem większą dziurę na wentyl w tym fartuchu?

Opublikowano

Załóż sam fartuch na część felgi w której znajduje się otwór na zawór. Jeśli otwór nie pasuje, trzeba albo powiększyć oryginalny otwór albo go zakleić i zrobić w innym miejscu. Jeśli jednak otwór w feldze zgrywa się z otworem w fartuchu to musisz przyszlifowac fartuch w miejscu otworu. Zakładam że masz ten ochraniacz z kabata, bo chyba innych nie ma. On ma mocne zgrubienie wzdłuż miejsca na zawór, trzeba to zeszlifowac i będzie lepiej. Idealnie nie będzie bo niestety dętki są zrobione pod felgi jednolite, a tam zawór wychodzi minimalnie w innym miejscu.  Czasem jak ktoś lubi mieć wszystko zrobione idealnie, wycinam stary zawór i wklejam nowy, ale gra nie warta swieczki. 

Opublikowano

Mam takie pytanie . Opony na tył traktora . Które lepsze ? Kabat , czy Ozka ?