Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy trzeba dodać, że bardzo istotne jest również prawidłowe ustawienie pługa a wiem z oględzin, że niektórzy nie mają o tym zielonego pojęcia. Widać to już po kilku przejazdach a niekiedy delikwent jedzie i twierdzi że orze bo zobaczył trochę świeżej ziemi. Potem patrzę a ciągnik jedzie bokiem z przednimi kołami na max skręcone bo tak go w orkę ciągnie.

Opublikowano

U mnie we wsi jest taki ekspert... Orze JD 5080r + Unia kobuz 4 pierwsza Skiba rozszerzona na maxa nie docina i efekt taki, że cały czas koła podcięte i ściąga go w orane, a każdy przejazd wygląda jak paragraf ~~~~ i nie próbuje nawet prostować, aż żal patrzeć na idiotę... Ale ważne że zabiera za koło

Opublikowano (edytowane)

Nie, nie chodzi mi o bruzdę (zakończenie) tylko tak jak napisałem każdy przejazd to szlaczek...

Chociaż szlaczek to za delikatne określenie

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

W zeszłym sezonie miałem 4x30 Grudziądz, na ten rok dołożyłem 5skibe;-) może da rade? w czwórkach dawał sobie rade spokojnie  , żeby nie było ziemia w większości  piasek 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 7.04.2013 o 11:33, radzik445 napisał:

4.5 ha w 10 godz gleby kl. II i IIIa

pług - niemayer obrotowy 3x??? ( szerokość orania sięga wewnętrznej części tylnego koła )

Ciągnik - 820.3 2011r

spalanie ok 70l na całość

głębokość - nie wiem, spora... na 5 zając kopci na czarno

obroty - ok 1700 - 1800, prędkość ok 6km//h. Sezon wcześniej spalił 100litrów przy obr 2100 ale miał 70mth przebiegu

Pytanie: czemu tak dużo paliwa to ciągnie? zbyt głęboka orka czy z ciągnikiem coś nie tak?

Za wolno jeżdżę czy pług powinienem kupić 4 skibowy...?

Chłopie 70 l ropy? To porażka U 904 Turbo na hektar polu 5ha nie wyszło nawet 50l ropy z pługiem obracanym 4x40 a gleba 3a 4b i trochę taka sapowata prędkość orki ok 7 km/h 

Edytowane przez lukaszursus904
Opublikowano

Dobrze że mu o tym powiedziałeś. Wprawdzie 9 lat minęło, ale warto było zaczekać😁😄

Opublikowano
Dnia 3.04.2022 o 00:01, lukaszursus904 napisał:

Chłopie 70 l ropy? To porażka U 904 Turbo na hektar polu 5ha nie wyszło nawet 50l ropy z pługiem obracanym 4x40 a gleba 3a 4b i trochę taka sapowata prędkość orki ok 7 km/h 

Poniżej 10l na hektar orki to muszą być bardzo sprzyjające warunki.

Ziemia bardzo lekka do orki, albo płytka orka. 

70l/4.5ha to raczej normalny wynik 

Opublikowano
Dnia 3.04.2022 o 00:01, lukaszursus904 napisał:

To porażka U 904 Turbo na hektar polu 5ha nie wyszło nawet 50l ropy z pługiem obracanym 4x40 a gleba 3a 4b i trochę taka sapowata prędkość orki ok 7 km/h 

Chyba k**#a podorywkowym, a nie obracanym. Albo zapomniałeś go opuścić.

8145, KV zagonowy na resorze 4x14", ciężka 3b, pole 400m regularny kształt, na kilka bruzd, więc bez dużej ilości jeżdżenia na pusto - absolutne minimum w dobrych warunkach i orce siewnej wyszło 16L/ha. W złych warunkach nie ma problemu żeby pokazały się okolice 20. Jest masa ciężkiej serii okolicy i nigdy, nawet od największych bajkopisarzy, nie słyszałem o wyniku poniżej 15L/ha.

Dnia 3.04.2022 o 06:07, Pafnucy napisał:

Dobrze że mu o tym powiedziałeś. Wprawdzie 9 lat minęło, ale warto było zaczekać😁😄

Masz rację, warto było poczekać na taki komentarz :)

Opublikowano

Odnawiam temat. Co myślicie o zakupie pługa phx 3+1?

Ziemię lekkie, 4a do 6 klasy.

Szerokość roboczą 40cm na skibę, czy mtz da sobie radę utrzymać sensowna prędkość przy 4x40cm? Czemu taki pług? Budżetowy coś na początek.