Skocz do zawartości

Który pług lepszy.

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, koyack napisał:

Witam wszystkich. Jestem w trakcie poszukiwania pługa obrotowego do mojej Valtry t151  Wpadł mi w oko pług kverneland es 95 vario oto link do ogłoszenia https://www.olx.pl/oferta/plug-kverneland-es-95-vario-5-skibowy-resor-CID757-IDwAEzN.html#13f3a5da2c Dzwoniłem do sprzedawcy i mówił ze pług był odnawiany czyli malowany i elementy robocze założone nowe. Trochę jest mi podejrzane malowanie gdyż widocznie coś chciał ukryć. Stad moje pytanie jak sprawdzić czy rama jest prosta i czy nie był spawany bo wiadomo pod farba ciężko coś dojrzeć. I ogólnie czy ten model pługa jest wart uwagi i czy moja valtra będzie sobie spokojnie dawać rade.  a może któryś z forumowiczów kupował od tego sprzedawcy z Jarocina sprzęt i jest w stanie Coś na ten temat powiedzieć Pozdrawiam

z tego co widze to jest ten pług złożony z 3  , nie po naklejkach i itp :) jak ktoś posiada kvernelandy obrotówki to wie o co chodzi :)

Opublikowano
4 minuty temu, Zefir napisał:

z tego co widze to jest ten pług złożony z 3  , nie po naklejkach i itp :) jak ktoś posiada kvernelandy obrotówki to wie o co chodzi :)

Mógł byś kolego wyjaśnić po czym to rozpoznajesz bo ja w tej kwestii nie jestem zielony to będzie pierwsza obrotowka kverneland i nie chciał bym się sparzyć 😉

Opublikowano

Witajcie, stoję przed wyborem pługa obrotowego.

Potrzebny jest głównie do orki po kukurydzy na ziarno.

Ciągnik jakim dysponuję to JD 5075GN - sadownik. 75KM.

Do tej pory męczyłem się zagonową unią 3 skibową która więcej zapychała niż orała - nawet pomimo wcześniejszego talerzowania.

W grę wchodzą nowe i używane. Póki co z używanych w oko mi wpadł Lemken opal90 a z nowych Agro Masz POM3. Miał ktoś jakieś doświadczenia z tymi pługami przy dużej ilości resztek pożniwnych ?

Z racji tego, że ciągnik jest dość mały to i pług raczej musi być z tych mniejszych i lżejszych. Max ok 700kg.

Czekam na podpowiedzi.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam!

Proszę o opinie na temat różnic pomiędzy pługiami Agromasz pom3, a Agromasz POL3 plus. Serdecznie dzięki za opinie. Wiem, że szerokość skiby przemawia za Pol3 plus, ale jak ma się oranie tymi dwoma pługami, jakie są różnicę?

Opublikowano

Witam, stoję przed zakupem pługu do Case Maxxum 125 i i chodzi o Polskie marki akpil ,unia grudziądz i agro masz .Co byście z tego polecili, ma być 4 skiby obrotowy zabezpieczenie raczej resor i liniowanie . Ibisa XL miałem na testach to case dawał radę na 2m spokojnie , ziemie lekkie 4-6kl.

Opublikowano

Poszebuie pomocy mam płuk 2+1lenken opał 90 pszed malowaniem było wszystko ok a po malowaniu jedna strona orze pięknie a drugie nie mogę ustawić wbije się w ziemie i się obraca i wywraca 

Opublikowano
23 godziny temu, tomekgeo2 napisał:

Witam, stoję przed zakupem pługu do Case Maxxum 125 i i chodzi o Polskie marki akpil ,unia grudziądz i agro masz .Co byście z tego polecili, ma być 4 skiby obrotowy zabezpieczenie raczej resor i liniowanie . Ibisa XL miałem na testach to case dawał radę na 2m spokojnie , ziemie lekkie 4-6kl.

Ja czekam na akpila km 180 hp w 4 skibach. z dodatków to większe koło i korpusy scandynavia. 43 z groszami netto wyszedł. Dużo dobrych opinii zdecydowało o wyborze, ale uważam, że unia pewnie nie będzie gorsza. W agromaszu to denerwuje mnie masa i długość maszyny więc sobie odpuściłem 

Opublikowano
tomekgeo2 napisał:

ja mam ibisq i mogę szczerze polecić, tylko weź więcej piór na resorach, wydaje mi się że wyjdzie nawet taniej od akpila

Opublikowano

Witam forumowiczów. Który pług będzie lepszy? Agromasz Pj4, czy Akpil mix 40? Przy agromaszu jest możliwość wyboru odkładnicy zwykłej, lub xl. Niby ta xl lepsza ale przedstawiciel handlowy mówi że te xl są przeznaczone do płytszej orki, do 24 cm.

A te zwykłe do 28 cm? Użytkuje ktoś taki pług i mógłby podzielić się opinią? Pług będzie współpracował z case 5120.

Opublikowano

Panowie... mam kilka pługów na oku 4obrotowych i chciałbym żeby ktoś wyraził swoją opinię :) Pług do 1224 i w tym momencie najbardziej przekonuje mnie Lemken opal, ale nie wiem czy cena trochę nie za wysoka

1 - Niemeyer. Widać, że nie picowany i ogólnie w fajnym stanie
https://www.olx.pl/oferta/plug-obrotowy-niemeyer-CID757-IDHku5c.html

2 - Rabewerk star ażurowy. Trochę już wyjechane elementy robocze, ale ogólnie nie ma tragedii, ale jednak obawiam się o cenę/dostępność części zamiennych

https://www.olx.pl/oferta/plug-rabewerk-4-skiby-CID757-IDHgfkX.html#fbdb5b83cf;promoted

3 - Lemken opal 110. Bardzo podobają mi się pługi lemkena, miałem kiedyś styczność z taką 4'ką i bardzo dobrze się nią orało. Czy ten egzemplarz ma zmianę szerokości orki?

https://www.olx.pl/oferta/plug-lemken-opal-110-4-skiby-CID757-IDHhRcN.html#e34bc3c57f;promoted

Opublikowano
Zetix napisał:

Panowie... mam kilka pługów na oku 4obrotowych i chciałbym żeby ktoś wyraził swoją opinię :) Pług do 1224 i w tym momencie najbardziej przekonuje mnie Lemken opal, ale nie wiem czy cena trochę nie za wysoka

1 - Niemeyer. Widać, że nie picowany i ogólnie w fajnym stanie
https://www.olx.pl/oferta/plug-obrotowy-niemeyer-CID757-IDHku5c.html

2 - Rabewerk star ażurowy. Trochę już wyjechane elementy robocze, ale ogólnie nie ma tragedii, ale jednak obawiam się o cenę/dostępność części zamiennych

https://www.olx.pl/oferta/plug-rabewerk-4-skiby-CID757-IDHgfkX.html#fbdb5b83cf;promoted

3 - Lemken opal 110. Bardzo podobają mi się pługi lemkena, miałem kiedyś styczność z taką 4'ką i bardzo dobrze się nią orało. Czy ten egzemplarz ma zmianę szerokości orki?

https://www.olx.pl/oferta/plug-lemken-opal-110-4-skiby-CID757-IDHhRcN.html#e34bc3c57f;promoted

Do ciągnika 1224 polecam obrotówkę z firmy overum np BV. Pług jest lekki i co ważne obracany górą, różne odkładnie do wyboru, przdpłóżki.

Opublikowano (edytowane)

Panowie co sądzicie? warto zainteresować się tym kronemustang 140/4? Rama z tego co widzę 140 więc kawał pługa, niby nie spawany. 

Tylko zastanawia mnie ten siłownik wzdłuż ramy, czy to liniowanie czy regulacja szerokości orki? Nie znalazłem nigdzie na Google drugiego takiego pługa z siłownikiem

Jak zachowuje się to tylne koło podporowe? Czy można ten plug transportowac na tym kole? 

Jak z częsciami do takiego pługa? 

Pozdrawiam

Link

https://www.olx.pl/oferta/plug-krone-mustang-4-skibowy-obrotowy-CID757-IDHzN5P.html

Edytowane przez Zetix