Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To, ze jary wyzszy to tak niby ma byc. Podobno ozimy wlasnie jest nizszy. Bede mial zasiane hektar tego ozimego a reszta jarym i porownam. 

Na moich glebach powinien sie sprawdzic bo z uprawa nie bedzie zadnego problemu, problemem moze byc mroz bo to wschod polski :/

Troche mnie z tym skupem podlamales bo ja wlasnie sprzedaje na konsumpcje groch 🙈

Wczesny zbior to jest u mnie ogromny plus. Potem jest pszenica, uslugi itp i nie ma czasu na zbieranie grochu a jak jeszcze pada i sie przeciaga to juz kaplica 😂 no nic jak sie nie sprobuje to sie nie dowie, jedyna zgadka to dla mnie odchwaszczanie. Nie chce robic tych doglebowek a nie wiem jak on na wiosne sie zachowa i czy bedzie pogoda aby go opryskać. Bo moze wystartuje szybko i zakryje ziemie a na basagran i butoxone jednak te 10 stopni musi byc...

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
32 minuty temu, kamil800 napisał:

To, ze jary wyzszy to tak niby ma byc. Podobno ozimy wlasnie jest nizszy. Bede mial zasiane hektar tego ozimego a reszta jarym i porownam. 

Na moich glebach powinien sie sprawdzic bo z uprawa nie bedzie zadnego problemu, problemem moze byc mroz bo to wschod polski :/

Troche mnie z tym skupem podlamales bo ja wlasnie sprzedaje na konsumpcje groch 🙈

Wczesny zbior to jest u mnie ogromny plus. Potem jest pszenica, uslugi itp i nie ma czasu na zbieranie grochu a jak jeszcze pada i sie przeciaga to juz kaplica 😂 no nic jak sie nie sprobuje to sie nie dowie, jedyna zgadka to dla mnie odchwaszczanie. Nie chce robic tych doglebowek a nie wiem jak on na wiosne sie zachowa i czy bedzie pogoda aby go opryskać. Bo moze wystartuje szybko i zakryje ziemie a na basagran i butoxone jednak te 10 stopni musi byc...

Spokojnie wiosna opryskasz. Przez to właśnie że on jest niższy nie zakrywa tak ziemi wcześnie 

• Thanks 1
Opublikowano

sialbym wiosna, bo jesienia po qq trudno byloby uprawic. rzutowo by mozna, ale potem i tak trudno talerzowka cos zrobic. zasialbym z poczatkiem marca, oprysk doglebowy, pewnie jak na soje, metrybuzyna, chlomazon, pendimetalina, prosulfokarb, być może petoksamid, aklonifen? kiedy robicie poprawke powschodowo? no i koedy sa zniwa grochu?

Opublikowano (edytowane)

Ja robie tylko powschodowo basagran +butoxone

A żniwa jarego wypadaja tak jak rzepaku i pszenicy. Zalezy od pogody i terminu siewu

No i nie dawac mezotrionu na kukurydze jak ma byc groch

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
Siedzacybyk napisał:

sieje soje, ale wkurza mnie ten jesienny zbiór. czytam to Wasze forum, różne są opinie. Czy groch czesto lezy plackiem, czy sa odmiany stojące do żniw?

Jak masz gdzie sprzedać to próbuj, groch się fajnie zbiera nawet jak leży, oczywiście jak sam sobie zbierasz, bo z usługą różnie bywa. Ja miałem I soję i groch, odkąd zacząłem zbierać soi w granicach 3,5t przestałem siać groch, miałem go 3 razy i najlepiej wyszło mi 4,3t najgorzej 3,2. Cena w stosunku do soi sporo niższa, zaletą jest wczesny zbiór ale czasami koliduje z rzepakiem. Stanowisko porównywalne. U mnie nigdy plackiem nie leżał ale u kolegi kosiłem taki bardzo wyległy. Polecam odmianę astronaute jest niższy i jeżeli nie będzie jakichś burz i w odpowiednim terminie zbiór to leżał nie będzie. Ps. coś dla fanatyków rolnictwa: groch pięknie wygląda na polu, szczególnie w fazie kwitnienia.

Opublikowano (edytowane)

Groch drogie odchwaszczanie ale nie ma wiekszego problemu z chwastem

Jak sie kupi dobre, niezamieszane nasiona to wyglada pięknie. Jak przystrzyżony. Bo potrafia sprzedaac jakas mieszanke to potem kazda roslina z innej parafii.

Ja w tamtym roku mialem 5t a w tym 3,5. Przy 5t z ha wyszedl w sumie lepiej niz rzepak bo rzepak rok temu dal 4t 😂

A to z tego roku i wygladal lepiej niz rok temu i liczylem na rekord a przyszły upaly i upiekło go na pniu tym bardziej, ze to gora ale z tego co slyszalem to 3,5t to i tak dobry wynik jak na ten rok

IMG_20241007_170159.jpg

IMG_20241007_170134.jpg

IMG_20241007_170213.jpg

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Jeśli chodzi o odchwaszczanie to przede wszystkim trzeba dobrać do występujących chwastów. U mnie zdecydowanie lepiej sprawdza się przedwschodowo, działa doglebowo i wycina mi wszystko poza ostrzeniem ale tego nic w grochu nie zwalcza. Próbowałem corum ale miałem problem z komosą, w sumie to substancje nalistne wyczyszczą tylko to co powschodziło. Z tego co wiem to nie ma substancji doglebowych stosowanych powschodowo. 

Opublikowano (edytowane)

2l basagranu +2l butoxone kosi u mnie  wszystko. Butoxone bierze komose praktycznie w kazdej fazie. W tym roku stosowalem tanszy zamiennik basagranu. Benz. I tez zadzialalo bardzo ladnie

Jak jest wilgoc i pryska sie wczesniej to nawet 1,5l +1,5l wystarcza. Butoxone wezmie bodziaki w mlodych fazach. No i bierze rzepak w kazdej fazie a to problem w grochu. Ja sie nie spiesze z opryskiem ta mieszanka i jak na zdjeciu widac chwastu nie ma. Jedynie potrafi przed zniwami na sciezkach cos wychodzic jak juz groch usycha i odslania ziemie

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
1 godzinę temu, Grzechooo napisał:

Jak masz gdzie sprzedać to próbuj, groch się fajnie zbiera nawet jak leży, oczywiście jak sam sobie zbierasz, bo z usługą różnie bywa. Ja miałem I soję i groch, odkąd zacząłem zbierać soi w granicach 3,5t przestałem siać groch, miałem go 3 razy i najlepiej wyszło mi 4,3t najgorzej 3,2. Cena w stosunku do soi sporo niższa, zaletą jest wczesny zbiór ale czasami koliduje z rzepakiem. Stanowisko porównywalne. U mnie nigdy plackiem nie leżał ale u kolegi kosiłem taki bardzo wyległy. Polecam odmianę astronaute jest niższy i jeżeli nie będzie jakichś burz i w odpowiednim terminie zbiór to leżał nie będzie. Ps. coś dla fanatyków rolnictwa: groch pięknie wygląda na polu, szczególnie w fazie kwitnienia.

Mój astronaut w miejscu gdzie jest dobre podsiąkanie był równy z tylnymi błotników c-330 😂

Opublikowano
MonteChristo napisał:

Mój astronaut w miejscu gdzie jest dobre podsiąkanie był równy z tylnymi błotników c-330 😂

w ubiegłym roku miałem na jednej działce pół astronaute pół batuta to w pełni kwitnienia batuta dobre 20cm wyższa.

Siedzacybyk napisał:

zastanawiam sie nad nim i soja. soje juz od 2018 sieje, ale 3 ton nie osiagnalem. troche pozno sie ja zbiera, to minus. groch wczesniejszy. w soi chwasty tez dokuczaja, a jak w grochu?

U mnie w grochu starczały doglebówki (identyczna jak w soi: pendimetalina+metrybuzyna+chlomazon) ale pola mam w dobrej kulturze i wcześnie siany groch szybciej zakrywa ziemię przez co mniejsza presją chwastów. A w grochu jeszcze trzeba ze dwa zabiegi od robala zrobić. Groch u mnie sprawdził się też na rędzinie ale soi tam bałbym się zasiać.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kamil800 napisał:

2l basagranu +2l butoxone kosi u mnie  wszystko. Butoxone bierze komose praktycznie w kazdej fazie

Tylko co z tego skoro działa nalistnie, czyli zniszczy tylko to co w danym momencie jest na wierzchu. 

Już nie raz była sucha wiosną a później padało i padało a chwasty to lubią i to bardzo.

Edytowane przez akmaly
Opublikowano (edytowane)

Pryskam taki groch juz ponad 20cm. Nawet jak cos jeszcze potem wyjdzie to z grochem nie ma szans i jest zagluszone. U mnie jeszcze takiej suszy nie bylo zeby od marca nie padalo do polowy maja. Dlatego mowie, ze nie ma co sie z tym opryskiem spieszyc. Raz nawet taki juz za kolano przed kwitnieniem w czerwch opryskalem bo byl porazony wczesniej opryskiem z pszenicy i wszystko wzialo i byl czysty😂 rzepak tez pryskam nalistnie i tez nie ma problemu z chwastem..a po doglebowym zawsze byl problem z przytulia 

Pryskam tak czwarty rok i nie ma problemu z chwastem. Czysciutko do samego zbioru. Jedynie na sciezkach potrafi wyjsc jakas chwastnica ale nawet nie zdąży puścić wiechy przed zniwami

To jest z 2023r i tez nawet jednego chwascika nie bylo. A na tym polu jest ostrozen ale mcpb go skasowal

IMG_20230621_103834.jpg

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, GABBER85 napisał:

pytanie, czy  jest sens siać groch poznaniakiem co drugą redlicę?

Ja normalnie sieje kazda. Co 14,3cm mam. Co druga bedzie ziarko na ziarku lezec

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

chcialem zrobić eksperymant , uprawka, oprysk dff+flu - jak zboże, i siew, żeby nie zerwać powłoki  doglebówki , tzn żeby jak najmniej ją uszkodzić, a później oprysk na jednioliscienne

Zastosuje sie do  waszych doswiadczen

pójdzie Boxer 800 a poxniej jednoliscienne

Edytowane przez GABBER85
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Mysle, ze nie. Fasola z soja ma troche wspolnego bo praktycznie te same srodki sa na te rosliny to fasole butoxone spali tak jak i chwastox. A groch np ucieta dawke chwastoxu wytrzymuje. Nawet byl kiedys oprysk na groch ktory zawieral mcpa. Wykreca mu wasy na 2 dni ale pozniej wraca do normy.

Co do rzutowego siewu to moze sie udac bo groch wschodzi z 10cm bez problemu ;)

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
20 minut temu, Siedzacybyk napisał:

a sial ktos groch rzutowo pod talerzowke?

jeden na wsi poplon, praktycznie wyrósł teraz gęsty łan jak normalny

różnica taka że ogólnie na poplon wystarczy 120kg/ha a siew  to ~ x2

Opublikowano
kamil800 napisał:

Mysle, ze nie. Fasola z soja ma troche wspolnego bo praktycznie te same srodki sa na te rosliny to fasole butoxone spali tak jak i chwastox. A groch np ucieta dawke chwastoxu wytrzymuje. Nawet byl kiedys oprysk na groch ktory zawieral mcpa. Wykreca mu wasy na 2 dni ale pozniej wraca do normy.

Co do rzutowego siewu to moze sie udac bo groch wschodzi z 10cm bez problemu ;)

soja ma tyle samo wspólnego z fasolą co groch z fasolą. spróbuj tiffem fasolę popryskać a w soi się sprawdza wyśmienicie.