Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to łubin nie lubi świeżo wapnowanej. w tym roku miałem groch na działce z pH 4.2, na zimę poszło 3t kredy luzem (podobno 30% CaO), było widać wiosną gdzie pH jest lepsze a gdzie gorsze

Opublikowano
Dnia 8.02.2022 o 22:23, pasio napisał:

Siał ktoś groch po qq ziarnowej, w której chwasty zwalczano terbulatozyną?

Sądzę że nie powinno być żadnych problemów, przecież terbę można stosować nawet w niektórych strączkach (łubin), choć słyszałem ze w soi bywa toksyczna.

A przecież dawałeś rok temu.

Opublikowano
2 godziny temu, Fugeo napisał:

Ile wysiewacie grochu na hektar w kg?

W kg to z tego co pamietam to wychodziło 250-300 kg, ale trzeba policzyć wg obsady, ale.juz nie pamiętam ile siałem.  A co do terminu to jak najwczezniej. Patrząc na pogoda to pewnie nie wcześniej jak ok 10.03 w tym roku wyjdzie. 

Opublikowano

Jeszcze zapytam o odchwaszczanie. Próbować przedwschodowo czy dać sobie spokój i zastosować powschodowo Corum w dawce 1,25 l/ha? Trochę drogo wychodzi.

Opublikowano
8 godzin temu, gabrysiek napisał:

W kg to z tego co pamietam to wychodziło 250-300 kg, ale trzeba policzyć wg obsady, ale.juz nie pamiętam ile siałem.  A co do terminu to jak najwczezniej. Patrząc na pogoda to pewnie nie wcześniej jak ok 10.03 w tym roku wyjdzie. 

Raczej w kwietniu marzec będzie zimniejszy niż luty

Opublikowano

Tylko jak w zimną ziemię się zasieje to będzie w niej długo siedział a jak zasiejemy w ciepłą glebę to szybko na wierzchu będzie. Co prawda w groszku nie mam doświadczenia ale strączowych dużo sieję i zawsze się potwierdza moja teoria.

Opublikowano
12 godzin temu, Szron88 napisał:

Kilka dni po siewie 2l bandur + 2l Stomp aqua i jest czyściutko. 

A jak ta mieszanina wygląda od strony kosztów na hektar? Bo Bandur jak został wprowadzony do stosowania w strączkach to wydaje mi się, że był względnie drogi. A jak to teraz wygląda?

Opublikowano
1 godzinę temu, AS2 napisał:

A jak ta mieszanina wygląda od strony kosztów na hektar? Bo Bandur jak został wprowadzony do stosowania w strączkach to wydaje mi się, że był względnie drogi. A jak to teraz wygląda?

No jest dosyć drogo. Przy grochu dobre odchwaszczenie to podstawa.

Opublikowano

Siał ktos groch bez zadnych nawozów? Rozważam taki siew i nie wiem jak duza moze byc strata plonu. Pole po kukurydzy na ziarno oraz pszenicy na ktorej pozniej był poplon z facelii i gryki. Na oba pola poszła duża dawka wapna weglanowego.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez SpracowanyPraktyk
      Panowie chciałem poruszyć ważną kwestię. Wystawiałem na olx na sprzedaż Groch odmiany milwa. Ogłoszenie wyglądało tak:
      Witam. Mam na sprzedaż groch, odmiana Milwa. 

plenna odmiana pastewna, bardzo wczesna, wąsolistna
      rośliny o wysokości 75-80 cm o sztywnej łodydze

dorodny, gruby, niedosuszany 
      posiadam na sprzedaż około 8 ton
      zapraszam

z zastrzeżonego nr telefonu zaczęto do mnie dzwonić i automatyczna sekretarka klepała regułkę o działaniu na szkodę producenta. Następnie przychodziły prywatne wiadomości o naruszeniu prawa. Skończyło się tym, że olx zmoderował, czyli zakończył moje ogłoszenie pisząc:
      Zgłoszenie od producenta bądź jego przedstawiciela

Twoje ogłoszenie zostało usunięte, ponieważ otrzymaliśmy zgłoszenie od producenta bądź jego przedstawiciela, z którego wynika, że oferowany przez Ciebie produkt nie jest oryginalny, został przerobiony lub nie posiadasz praw do jego dalszej sprzedaży. Reagujemy także, gdy otrzymujemy zgłoszenia o innych naruszeniach praw własności przemysłowej lub naruszeniach praw autorskich.

Więcej o zakazanych przedmiotach w naszym serwisie dowiesz się tutaj: OLX.pl/zasady/#r10 . Prosimy o przestrzeganie zasad naszego Regulaminu.

Wystawiając rośliny pastewne nie złamałem regulaminu.  Nigdzie nie napisałem, że są to nasiona siewne. Okazuje się, że firmy nasienne ograniczają obrót materiałem paszowym. Wychodzi na to, że groch który uprawiałem i zebrałem z pola jest nielegalny, nie oryginalny i nie mam prawa do jego sprzedaży a miał być jako dodatek paszowy dla lokalnego rynku. Czy ktoś się z tym spotkał?
      Jak umieściłem temat w złym dziale to przepraszam.
    • Przez ZetorPower
      Witam doradzicie mi Pany jaki nowy  agregat kupic pod ten siewnik D9-30 super redlicowy taki żeby hydropak sie nie złamał tak jak w agro maszu, ma miec przedni  wał 2 albo 3 rzędy łap i tylny wał packer. dodam że mam aktywny do tego siewnika ale na wiosenne lekkie warunki przydał by sie bierny przegądałem internety i wiele agregatów ale żadnego nie widziałem na żywo na zdjęciu to każdy porządnie wygląda 
    • Przez Scoti
      Witam mam pytanie dotyczące agragatu agro lift TYP-AUS 2 z wałem packera 2.5m jakieś opinie o nim ewentualnie jakaś lepsza firma w podobnym przedziale cenowym ?
    • Przez Thorod
      Sprzedam Agregat uprawowo siewny Amazone d7 super s. Duza skrzynia, po wymianie łożysk na oryginalne Amazone, sciezki i znaczniki powschodowe, drobny wysiew. Agregat po wymianie przednich tulej, na hydropaku, który jest nieuzywany od nowosci. Wiecej na priv(zdj). stan bdb
      Cena 9900zl

• Przez karol2306
      Witam

Na sprzedaż agregat w/w. Wszelkie info w ogłoszeniu ew. pod tematem lub prv

Zapraszam
       https://www.olx.pl/oferta/agregat-uprawowo-siewny-2-5m-wal-packera-grano-CID757-IDtGmk9.html
  • Dodaj nową pozycję...
v