Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie 1 raz zasiałem groch i czy ktoś może mi powiedzieć co mu dolega ?

stanowisko po mieszance pszenicy i jęczmienia jarego odchwaszczana mustangiem 306 se , groch ozimy odmiana james z centrali zaprawiany nitragina i opryskany przed wschodami commandem . ładnie przezimował był cały czas zielony a nagle zaczęły usychać dolne listki a nawet tak jakby cały pęd główny natomiast dolne boczne są ładne żywe zielone co mu podać proszę o pomoc i przepraszam za błędy.

20200402_141410.jpg

Opublikowano
42 minuty temu, kgorzala7 napisał:

Witam panowie 1 raz zasiałem groch i czy ktoś może mi powiedzieć co mu dolega ?

stanowisko po mieszance pszenicy i jęczmienia jarego odchwaszczana mustangiem 306 se , groch ozimy odmiana james z centrali zaprawiany nitragina i opryskany przed wschodami commandem . ładnie przezimował był cały czas zielony a nagle zaczęły usychać dolne listki a nawet tak jakby cały pęd główny natomiast dolne boczne są ładne żywe zielone co mu podać proszę o pomoc i przepraszam za błędy.

20200402_141410.jpg

Nic już nie zrobisz. Siałem go przez dwa lata i szkoda zachodu tym bardziej że jest bardzo sucho, a poza tym słabą masz obsadę.

Opublikowano

Jak posieje groch za tydzień czyli 25 kwietnia to coś z niego będzie? Właśnie dobrałem trochę dzierżawy, ziemia 3 klasy leżąca odłogiem juz wiele lat, raz na jakiś czas była tylko obkoszona. Pod powierzchnią jeszcze trochę wilgoci jest, więc bym orał i potem od razu siał tylko chciałbym zasiac cos co mógłbym zebrać. Myslalem jeszcze o łubinie nawet na przeoranie ale łubin to zarosnie zielskiem i nawet na poplon nic nie urośnie 

Opublikowano

Inazuma poradzi sobie ze strąkowcem? Rejestracji niby nie ma, ale wyjdzie taniej niz proteus, a bede ją zamawial na rzepak i nie wiem, czy nie wziac wiecej na groch

Opublikowano

Co polecacie na perz by grochu nie uszkodzić Butoxone nie uszkadza wam grochu?

Opublikowano

Czy ktoś z was tez ma taki problem, że siewnik nie chce umieszczać grochu w ziemi tylko mnóstwo nasion zostaje na wierzchu? Każdą inna rośline elegancko równomiernie wysieje, nawet łubin który ma podobne gabaryty do grochu no a z tym właśnie mam straszny problem, gdzieniegdzie to wygląda jakby bylo siane rozsiewaczem a nie siewnikiem. Część nasion w ziemi a część na wierzchu. Przejechałem po tym talerzówką i dopiero wszystkie zostały przykryte. I na przyszłość chyba będę tak robił że zasieje rozsiewaczem i przetalerzuje

Opublikowano

Redlice stopkowe, Poznaniak 3,0L, grabki są w kształcie litery L. Zboża bardzo ładnie wysiewa tak jak już mówiłem, łubin również. A groch to masakra. Chociaż w zeszłym roku mialem podobną sytuację bo też dość sporo zostalo na wierzchu nasion ale potem groch piękny, gesty wyrósł. 

Tak mi się właśnie wydaje, że dopiero talerzowy siewnik rozwiąże ten problem. 

Opublikowano

Siane było w świeżą orkę zrobioną uprawowym a i tak nie chcialo te ziarno wchodzić. Dlatego po sianiu jeszcze przetalerzowalem i znacznie lepiej to wygląda ale to trochę głupiego robota. 

Docisk redlic zwiększa się przekładając sprężyny na każdej jednej redlicy? 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez SpracowanyPraktyk
      Panowie chciałem poruszyć ważną kwestię. Wystawiałem na olx na sprzedaż Groch odmiany milwa. Ogłoszenie wyglądało tak:
      Witam. Mam na sprzedaż groch, odmiana Milwa. 

plenna odmiana pastewna, bardzo wczesna, wąsolistna
      rośliny o wysokości 75-80 cm o sztywnej łodydze

dorodny, gruby, niedosuszany 
      posiadam na sprzedaż około 8 ton
      zapraszam

z zastrzeżonego nr telefonu zaczęto do mnie dzwonić i automatyczna sekretarka klepała regułkę o działaniu na szkodę producenta. Następnie przychodziły prywatne wiadomości o naruszeniu prawa. Skończyło się tym, że olx zmoderował, czyli zakończył moje ogłoszenie pisząc:
      Zgłoszenie od producenta bądź jego przedstawiciela

Twoje ogłoszenie zostało usunięte, ponieważ otrzymaliśmy zgłoszenie od producenta bądź jego przedstawiciela, z którego wynika, że oferowany przez Ciebie produkt nie jest oryginalny, został przerobiony lub nie posiadasz praw do jego dalszej sprzedaży. Reagujemy także, gdy otrzymujemy zgłoszenia o innych naruszeniach praw własności przemysłowej lub naruszeniach praw autorskich.

Więcej o zakazanych przedmiotach w naszym serwisie dowiesz się tutaj: OLX.pl/zasady/#r10 . Prosimy o przestrzeganie zasad naszego Regulaminu.

Wystawiając rośliny pastewne nie złamałem regulaminu.  Nigdzie nie napisałem, że są to nasiona siewne. Okazuje się, że firmy nasienne ograniczają obrót materiałem paszowym. Wychodzi na to, że groch który uprawiałem i zebrałem z pola jest nielegalny, nie oryginalny i nie mam prawa do jego sprzedaży a miał być jako dodatek paszowy dla lokalnego rynku. Czy ktoś się z tym spotkał?
      Jak umieściłem temat w złym dziale to przepraszam.
    • Przez ZetorPower
      Witam doradzicie mi Pany jaki nowy  agregat kupic pod ten siewnik D9-30 super redlicowy taki żeby hydropak sie nie złamał tak jak w agro maszu, ma miec przedni  wał 2 albo 3 rzędy łap i tylny wał packer. dodam że mam aktywny do tego siewnika ale na wiosenne lekkie warunki przydał by sie bierny przegądałem internety i wiele agregatów ale żadnego nie widziałem na żywo na zdjęciu to każdy porządnie wygląda 
    • Przez Scoti
      Witam mam pytanie dotyczące agragatu agro lift TYP-AUS 2 z wałem packera 2.5m jakieś opinie o nim ewentualnie jakaś lepsza firma w podobnym przedziale cenowym ?
    • Przez Thorod
      Sprzedam Agregat uprawowo siewny Amazone d7 super s. Duza skrzynia, po wymianie łożysk na oryginalne Amazone, sciezki i znaczniki powschodowe, drobny wysiew. Agregat po wymianie przednich tulej, na hydropaku, który jest nieuzywany od nowosci. Wiecej na priv(zdj). stan bdb
      Cena 9900zl

• Przez karol2306
      Witam

Na sprzedaż agregat w/w. Wszelkie info w ogłoszeniu ew. pod tematem lub prv

Zapraszam
       https://www.olx.pl/oferta/agregat-uprawowo-siewny-2-5m-wal-packera-grano-CID757-IDtGmk9.html
  • Dodaj nową pozycję...
v