Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Bartek933 napisał:

Byś na nią tak spróbował krzyknąć hehe, mówić sobie mogą. Całkiem niedawno przeprowadziła habilitacją doktorską, a teraz że pracuję na stanowisku profesorskim to ma dodatkowo tytuł Profesora UPP. Wtedy np na prezentacji i innnych może się przedstawiać jako dr hab. xxxx profesor UPP 

Ale wciąż prof. nie jest tytułem naukowym tylko uczelnianym 😶

• Confused 1
Opublikowano

substancja czynna z topsinu nie zwalcza grzybów z rodzaju fuzarium ,powoduje tylko to że nie wytwarzają one praktycznie wcale DON ów stąd poziom mykotoksyn w ziarnie jest kilkukrotnie mniejszy ,niemniej był dosyć drogi 

Opublikowano

tebu tylko jako dodatek na kłos tebukonazol nie działa prawie w ogóle na septoriozę, do prochlorazu dodać by trzeba epoksykonazolu i coś na mączniaka ale to wyszło by drogo 

Opublikowano

1 godzinę temu, lassie napisał:

tebu tylko jako dodatek na kłos tebukonazol nie działa prawie w ogóle na septoriozę, do prochlorazu dodać by trzeba epoksykonazolu i coś na mączniaka ale to wyszło by drogo 

O czym ty piszesz , TEBU w porównaniu choćby do protiokonazolu ,  rdze zwalcza lepiej , fuzarioze tak samo  , a w połączeniu z prochlorazem zwalcza  septorioze na pewno na nie gorszym poziomie . Gdy by tak było jak piszesz , że działa tylko na kłos jako dodatek to nie byłby stosowany w mieszaninach robionych przez producentów polecanych na T1 i na T2 . Ogólnie prawie z 60% mieszanin jak nie więcej ma w swoim składzie tebukonazol . Masz tabelkę , którą już kiedyś wstawiałem i sam oceń czy tebu działa tylko na kłos i to w mieszaninie .

Ocena aktywności wybranych substancji czynnych fungicydów dla wybranychchorób pszenicy według HGCANajwyższa aktywność: +++...

Opublikowano
28 minut temu, galan99 napisał:

propikonazol (związek z grupy triazoli) – 125 g/l (12,8%)   ,fenpropidyna (związek z grupy morfolin) – 450 g/l (45,9%).

Coś na podstawę i na T 1 .

Znowu zaczynasz . Co ten Twój wpis wnosi ? 

Opublikowano
Andpol napisał:

18 godzin temu, mysza103 napisał:

Minimum 360 prochlorazu i 200 tebu , a jak monokultura to pełne dawki 450 prochloraz i 250 tebu . Taniej się nie da .

A co taniego na T2?

Strobiluryna 125g + tebu 125g = tarcza lan 0.5ll + azoksar 0.5l koszt ok 73zl

Opublikowano

51 minut temu, dzikiWschód napisał:

Strobiluryna 125g + tebu 125g = tarcza lan 0.5ll + azoksar 0.5l koszt ok 73zl

Tylko w zaleceniach jest tarcza łan 0,8 + azoksar 0,6 , a to już pewnie zakręci się w okolicach 100 , to ja wole dać to co zazwyczaj daje T2 idzie ala soligor ( input - 0,3 l + tebu 0,6 + jeszcze na wzmocnienie 0,3 l  tazer , cenowo w tamtym roku wyszło mi bodajże 106 zł . A ktoś tu pisał że jest jakiś zamiennik input to pewnie było by taniej .

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, fezoi napisał:

Znowu zaczynasz . Co ten Twój wpis wnosi ? 

To taki mądry jesteś .

Tern 750 EC   Skoro ktoś opracował to powiedz mu że jest głupcem wiesz lepiej .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, galan99 napisał:

propikonazol (związek z grupy triazoli) – 125 g/l (12,8%)   ,fenpropidyna (związek z grupy morfolin) – 450 g/l (45,9%).

Coś na podstawę i na T 1 .

52 minuty temu, galan99 napisał:

To taki mądry jesteś .

Tern 750 EC   Skoro ktoś opracował to powiedz mu że jest głupcem wiesz lepiej .

Tern zawiera 750g/l fenpropidyny, więc opinia o tym, że twoje wpisy nic nie wnoszą jest jak najbardziej słuszna.

Ponadto takimi informacjami możesz początkujących rolników czytających ten temat wprowadzić w błąd.

Edytowane przez misio3p
Opublikowano (edytowane)

Co będzie lepszym rozwiązaniem na T2 w pszenicy ozimej: 1l/ha kier 450 (azoksystrobina 200 g/l difenokonazol 125 g/l tebukonazol  125 g/l ) czy 0,6 l /ha dubler mega( tiofanat metylowy – 310 g/l epoksykonazol 187 g/l )?

Edytowane przez lukszat
Opublikowano
co myślicie o Delaro na T1 na etykiecie zalecane od drugiego kolanka a składowo pasuje na T1.