Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jednak jakaś pomoc dla poszkodowanych będzie http://www.agrofoto.pl/finanse/mozliwe-do-400-zl-na-ha-dotkniety-kleska,66830,1.html B)

Opublikowano

Ja bym się teraz wstrzymał z siewem. Sam zaryzykowałem i cieszę się bo wiadome było że nie będzie deszczu. Ogólnie zaczyna wschodzić co jest dla mnie szokiem

żytko z czwartku i piątku piękne zieleniutkie, przenżytko z soboty szpilkuje!!!!!

Gość marekfarmer
Opublikowano

sachara  wczoraj  zasiane  żyto  bezorkowo  to  wilgoć  w ziemi  jest  ale   podczas  uprawy  i  siewu  ciężko  było   bo  tumany kurzu idą 

Opublikowano

U mnie siew w zeszły piątek,niby kilka dni po deszczu,przywałowane,niby podsiąkanie jest,i niby kiełkuje,ale nie wszystkie,będą różnice. Dzików i wszelkiej dziczyzny w kk jakby mniej [choć połamane na różnych wysokościach],w kilku miejscach  próby udane i nie udane przerwania siatki z bel[szło dalej],jak i zauważone podkopy :blink:,jakieś dziadostwo zaszeleściło kilka metrów dalej w kawał,dla ochrony własnej         tyłka,obok siebie odpaliłem petardę,no i cisza :blink: ,jakby tarzał się ze śmiechu było by słychać :blink: ,nie schylałem się do ziemi pod kk by go dojrzeć.  Jeszcze trochę,a w związku z suszą jakiś ,,nawiedzony ekolog''   niedoje i wymyśli by montować poidła,jedno na  hektar wraz z oznakowaniem i,, infrastrukturą ''  no co      pojadło bydlę to i niech popije ;)  :huh: ,i tu się kutwa nie ma czego śmiać,ojciec kiedyś mówił ,,jeszcze będziecie podatki za płoty płacili'',o krowich bekach nie wspomniał ,metan.

Opublikowano

<p>

to była dobra decyzja patrząc na to co jest i co ma być. Pozdrawiam kolegę @ knoro

</p>
<p>I czego się cieszysz. 2 tygodnie takiej suszy jak jest i wyschnie Ci ta pszenica jak rzepaki które były siane w pył poczytaj na farmerze.  </p>
<p> </p>
<p>Do jednego kolegi wyżej który poleca okrę i siew tego samego dnia. Nie ma każdej ziemi tak się da są ziemię tak zwane minutowki na których nie zawsze da się orac i ciesze się ze zabrałem tydzień temu bo pługa bym tam teraz nie wbił a żeby odmoklo trzeba dużego deszczu którego nie widać. A tak mam zaorane deszcz popada siew w wilgotną ziemię i gra gitara. A tak jak niektórzy w pył sieją to nie dość że nie równe wschody to i nie pewna przyszłość takiej plantacji bo nie padać to i 2 miesiące może. </p>
Opublikowano

ja już mam zaorane jakieś 3 tygodnie temu i nie miałem problemu żeby to zagłębić pług a ci co teraz wyjeżdżają orać przejadą 2-3 razy i zjeżdżają do domu bo pług nie wchodzi a jak wejdzie to albo bryły sie rwią albo piasek przegarniają

Opublikowano

Susza masakryczna ,tylko jeszcze w-----a mnie jak zapowiadacze pogody we wszystkich stacjach z uśmiechem szerokim zapowiadają że nareszcie mamy śliczną pogodę i można się opalać odpoczywać bez obawy że zmokniemy ,naprawdę nie ma tam nikogo co podpowiedział by im że jeszcze jest parę milionów ludzi co żyją z ciężkiej pracy na roli

Opublikowano

uwierzę jak sobaczę  ;)

jeszcze 1 ha mi się został do zaorania dziś dwa razy zmieniałem olej w filtrze powietrza dosłownie błocko się z niego robiło 

Opublikowano

zapowiadają na sobote obfity deszcz

Taaaa   pewnie  znowu  Warszawę  zaleje  -   a  ja zobaczę  deszcz  w  telewizji ...   nic  nie zorane  no bo niby  jak  jak  popiół  i  skała.

Opublikowano (edytowane)

tak paradoksalnie mówiąc to chyba z powrotem trzeba wody do basenu napuścić bo jak latem rozstawiłem basen to non stop chłodno i padało jak tylko wodę wylałem bo już chłodniejsze noce to od 20 sierpnia ani kropla nie spadła

Edytowane przez marekc
Opublikowano

Od 21 sierpnia spadło u mnie 16mm/m2 w tym ostatni deszcz był 3 września. Pszenice które siałem 6 dni temu ładnie wschodzą, teraz uprawiam pod resztę to gliniaste kawałki trzymają wilgoć ale na piachach pustynia.

Opublikowano

U mnie jak tak dalej brdzie,nie ma co myśleć o siewach ozimin.

Rolnik ty do pogody to się nie mieszaj,wyjdzie jszcze gorzej.

No dziś posiałem 3 ha ale w sumie siew non stop w masce, można się udusić w tym kurzu. W tym kurzu też miałem wypadek, trochę pogięta maska i urwany reflektor w zetorze.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v