Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zasiane tydzień temu w popiół mimo to nie wiem jakim cudem zboże już kilka cm na wierzchu ,zwłaszcza na piachu bez grud ,WLKP na jutro pokazują że ma popadać ten 1-2 mm ,oby się im ta prognoza sprawdziła bo pokazywali już od tygodni deszcz a nic nie popadało

Opublikowano

Też dzisiaj trochę siałem w ten popiół, chwilami aż trzeba było się zatrzymać bo nie było widać jak jechać, wschodnia wlkp też tragedia jak jutro nie popada to będzie masakra

Opublikowano

a ja w końcu zabrałem się za kopanie ziemniaków lekko nie jest w tym kurzu ale jakoś idzie 

a swoją drogą u was też jest "klęska urodzaju" c-330 jeżdzę na 1 a anna nie wyrabia tyle urosło kawałek ma ok 200m długości i w połowie muszę wysypać 

Opublikowano

W łódzkim jaka sahara ja to bym przyrównał do Marsa.

Matingus próbowałeś orać?

U mnie w okolicach łęczycy to jak idzie się poprawić coś przy pługu to dłuta są gorące po jednym przejeździe przez pole. A sucho jest na 30 cm w głąb.

Opublikowano

Peteer18 to samo u nas. Na glinie nie idzie nic zrobić zaś, na piachach ludzie redlą... Czas na siewy jeszcze formalnie jest tylko musiało by teraz z 3 dni dobrze popadać żeby nasiąknęło. Zaś jak patrzę na pogodę długoterminową to do 13.10 szanse na deszcz są małe... 

Opublikowano

Nie dość że sucho , to jeszcze przymrozki ! A do kitu z taką pogodą :wacko:

Opublikowano

2,8 to jeszcze ciepło. :) U mnie -2 i sucho jak u reszty. Tydzień temu pokropiło, ale równie dobrze mogło nie padać. Dzisiaj pochmurno a wczoraj słonecznie

Opublikowano

W łódzkim jaka sahara ja to bym przyrównał do Marsa.

Matingus próbowałeś orać?

U mnie w okolicach łęczycy to jak idzie się poprawić coś przy pługu to dłuta są gorące po jednym przejeździe przez pole. A sucho jest na 30 cm w głąb.

Nic nie oralem i na razie nie będę nic robił.czekam może popada kiedyś......

Szkoda sprzętu.....

Opublikowano

Co widzę i czytam dobrze zrobili ci co zaczęli orkę od początku września ,nawet zwykłymi starymi Unii szło ,potem już z tygodnia na tydzień gorzej bo i tak u nas nic nie popadało ,potem i tak twardzizne głęboszowali i zaorali i teraz sieją ,u nas nie ma masakrycznych glin gdzie lecą same bryły to w tym temacie nie piszę

Opublikowano

Idą chmury, czarne, wręcz przerażająco czarne, ale deszczu z nich brak.

Co widzę i czytam dobrze zrobili ci co zaczęli orkę od początku września ,nawet zwykłymi starymi Unii szło ,potem już z tygodnia na tydzień gorzej bo i tak u nas nic nie popadało ,potem i tak twardzizne głęboszowali i zaorali i teraz sieją ,u nas nie ma masakrycznych glin gdzie lecą same bryły to w tym temacie nie piszę

Jak nie są to bryły o średnicy metra, to czasem chyba lepiej niż komplety puch. Rok temu po lucernie w bryły wielkości dwóch pięści udało się zasiać, i ładnie się uwałowało. Pszenżyto z trawą, plon zielonej masy rewelacyjny. Następne pokosy trawy susza już dotknęła,  ale to inna sprawa. Zaś rozpylonej ziemi to nawet nie jesteś w stanie dobrze uwałować.

Opublikowano

wczoraj -2* na wysokości 1,5m , dziś chmurzyło się niemiłosiernie a tu nic z tego pokropiło dosłownie 20-30kropelek i po deszczu podobno do 20 października

północna wlkp

wczoraj -2* na wysokości 1,5m , dziś chmurzyło się niemiłosiernie a tu nic z tego pokropiło dosłownie 20-30kropelek i po deszczu podobno do 20 października

północna wlkp

Gość marekfarmer
Opublikowano

umie terz parę kropel z jednej strony to dobrze bo kuku schnie

Opublikowano

3 krople dzisiaj spadły a z rana się zapowiadało jak by chciało więcej popadać. Sucho i nic nie poradzimy, ci co maja zasiane na glinach na razie mają pustki a na lżejszym ładnie po wyłaziło i nawet nie źle to wygląda ale jęczmienie siane ok 10 września już siadają...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v