Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No miałeś racje dziś już pado

Starzy ludzie jednak mieli większe doświadczenie niż obecni meteorolodzy, bo takich wzmianek od prababci (zmarła w wieku 101 lat) nasłuchałem się pełno. Kiedyś nie mieli radia i prognoz, więc nasłuchiwali z której strony wiatr wieje, jak słońce zachodzi, jak się nagle ociepla lub ochładza... i im się to jakoś sprawdzało. A teraz jak szwagier mi powie, że prognozują taką pogodę, a ja mu zaprzeczę, to jedynie co odpowie, to to, że nie będzie się zakładał, bo za dużo flaszek już przegrał :D

U mnie też wiatry i deszcz.

To nie tak do końca - wtedy były normalne zimy bez wahań +18 do -18  i ze śniegiem. Jak było -30 to i 30 cm śniegu było. Więcej szkód związanych z długim zaleganiem pokrywy śnieżnej było niż z wymarznięciami. A już najgorzej jak przyszło chwilowe ocieplenie i gołoledź, a później znowu śnieg. Chodziło się po wierzchu zasp, ale zboża się dusiły.

Kiedyś to jak robiły się tafle na polu, to zaprzęgano konia do bron i jeżdżono po tym śniegu, by nie zadusiło zboża. Teraz znajdzie się ktoś odważny, by wpole ciągnikiem wjechać z bronami? Podejrzewam, że więcej szkód niż pożytku by było...

Opublikowano

Kiedyś pogoda była bardziej stabilna. Sam jeszcze pamiętam, że nie było takiej zmienności jak teraz. Cały wczorajszy dzień deszczowy i dziś o 4 rano jeszcze na plusie było. 2-3 godz. później mróz złapał i trzyma. Kiedyś jak padało to padało, albo świeciło a teraz dzień pogody a na drugi dzień załamanie a w kolejnym znów poprawa itp.

Opublikowano

Ja już schowałem swój bo po co ma coś z nim się stać a wiadomo że przesyłka najdroższa z tego interesu :)

Wczoraj siąpiło dzisiaj padało cały dzień woda stoi a tutaj trzeba się wziąć za orkę bo zima zaskoczy i będzie... :P

U mnie cały rok wisi nawet śnieg topie,warunek ,nie można go zostawić na tydzień,jeszcze nie kupiłem nigdy ,na dniach pola idzie dostać ,dwa w zapasie mam zawsze 

Opublikowano

Północ kuj- pom    -8'C  a jeszcze 2 dni temu +9 , Mam nadzieje że już niżej nie spadnie bo bedzie powtórka zeszłego sezonu. :((((

Opublikowano

W pogodzie norweskiej na moją okolicę 22 grudnia zapowiadają -23 aby w nie sprawdziło bo może być powtórka z tamtego roku a nawet gorzej bo ziemia jest mega mocno nasiaknieta woda

Opublikowano

Prognoza na 8 dni do przodu? Nie oglądam prognoz, bo tylko nerwy psują, ale przypadkiem przedwczoraj trochę usłyszałem. W polsacie gruby klepał, że mróz potrzyma do świąt a jak coś spadnie to będzie śnieg. Dzisiaj od rana lekka odwilż i deszcz.

Opublikowano

W polsacie gruby klepał, że mróz potrzyma do świąt a jak coś spadnie to będzie śnieg. Dzisiaj od rana lekka odwilż i deszcz.

Dlatego jestem za tym, by w prognozie mówili codziennie: w razie niepogody będzie deszcz :D

Opublikowano

tak dokladnie to beda dwie pory chlodna-mokra i ciepla-sucha, czasami beda wystepowac jakies anomalie typu mrozu czy upalu ale raczej rzadko, w ciagu naszego zycia rolnictwo zniknie z terenow srodkowej polski a niektore rosliny typu ziemniaki beda rosly tylko w gorach.

Opublikowano

możeta se obserwować pogodę każdego dnia od 13. grudnia czyli św Łucji do wigilii a potem od 25 do trzech króli. to co będzie 13 i 25 to taki typ pogody będzie w styczniu, 14 i 26 odpowiada lutemu itd i macie pogode załatwioną  na cały rok :D

Opublikowano

no... zapowiada się mokry rok. Zobaczymy, czy od 25 będzie się to sprawdzało...

Mnie dziadkowie jednak inaczej uczyli, bo od 13 do 24 miesiące leciały od stycznia do grudnia, a później sprawdzało się od tyłu, czyli 25 - grudzień, 26 - listopad, 27 - październik itd...

Opublikowano

Czyli  dostosowywano wróżby do aktualnych potrzeb. Jak słońce to liczymy od tyłu, jak wyszedł deszcz to np. liczymy od przodu ;)

Ale według starych porzekadeł to zapowiada się straszna susza bo od kilku dni zero opadów i na przyszłe również.

Opublikowano

Jakby miała sie wróżba sprawdzić to nie warto nic w polu robić bo zero opadów ,aż  1 mm spadł

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v