Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś chyba był ostatni dzień przyzwoitej pogody.. W sam raz na opryski i kiszenie poplonów. Oby jutro do południa nie padało, ani nie sypało, bo trzeba dokończyć kiszenie i pryzmę przykryć.

Opublikowano

Dziś to właśnie był ohydny dzień. W nocy spadło 3mm deszczośniegu. Cały dzień mglisto i zimno, ale bezwietrznie. Wczoraj było + 5 pełne słońce i zero wiatru.

Opublikowano

weź nie kracz z tym ostatnim dniem przyzwoitej pogody mam jeszcze 5 ha do zaorania a 2 szyb mi w ciągniku brakuje i troszkę pizga 

Opublikowano

Ech! Marudzisz, mój ojciec c330 bez kabiny w deszczu orał, jego ojciec za koniem biegał  ( bo na parę koni stać nie było) i nie marudzili, a Ty bidulisz, że dwóch szyb nie masz i to pewnie bocznych. Pomyśl, że inni mają gorzej, a od razu cieplej Ci się zrobi.

Opublikowano

no nie wiem czy tak marudzę a może i marudzę dużo pola nie uprawiam na 40 ha mam Mf 255 i sobie radzę 

Opublikowano

Od 9:00 rano śnieg pruszył cały dzień, ale niemal na bieżąco topniał. Po 16:00 zrobiło się zimniej, ale nadal padał i napadało do 20:00 6-8 cm. Zaczyna się jednak topić. Trochę łąk do zaorania zostało. :)

Opublikowano

Zima straszy, jest ok 5cm topnieje cały czas. Ja w polu 50% roboty, nie ma się co martwić jeszcze puści :D najważniejsze obornik z wcześniejszych pryzm i z płyty zaorany i większość poplonów. Zostało obornik z jesiennych pryzm rozwiezc na trawy, wapnowanie i orki

Opublikowano

Wczoraj padało,ale oranie szło nieżle,dzisiaj miałem bele zwozić z trzeciego pokosu,śniegu na 10 cm rezygnuję,z takim tonażem to ani na drogę nie wjadę ani na niej się utrzymam :wacko: ,koła w samochodach  przełożę  :) 

Opublikowano

w przyszłym tygodniu ma śnieg zginąć także jeszcze wszystko się zrobi co zostało do zrobienia na polu 

Opublikowano

Wczoraj padało,ale oranie szło nieżle,dzisiaj miałem bele zwozić z trzeciego pokosu,śniegu na 10 cm rezygnuję,z takim tonażem to ani na drogę nie wjadę ani na niej się utrzymam :wacko: ,koła w samochodach przełożę :)

U mnie również śniegu było nie mało lecz problemu z przyczepnością nie miałem na asfalcie kupowałem owies ok 11ton na przyczepie :-) zostało jeszcze 20ha do zaorania ale niestety zejdzie się ponieważ mój pług na złom :/

Opublikowano

Po letniej suszy w październiku spadło 110 mm ,w listopadzie 20 mm . Podczas wykonywania orki zimowej ,miejscami wyorywała się sucha ziemia . Gdzie te 130 mm się podziały ? Powiat Lipno . 

Opublikowano

u mnie to samo, też się wyorywała sucha ziemia miejscami, jak zima będzie śnieżna to może się stan wód poprawi 

Opublikowano

Po letniej suszy w październiku spadło 110 mm ,w listopadzie 20 mm . Podczas wykonywania orki zimowej ,miejscami wyorywała się sucha ziemia . Gdzie te 130 mm się podziały ? Powiat Lipno . 

To u mnie podobny opad ,ale orka po burakach kopane ROPĄ to tragedia ,gdyby nie 3 stopnie mrozu ,to bym nie zaoral

Opublikowano

dziś nawet znośnie podgoniłem z gnojem teraz trochę kapie 

a wy jutro świętujecie czy praca jak co dzień?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v