Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas w Zachodnio-Pomorskim w nocy nie lało a teraz jest ok 30 stopni celsjusza i tak to słońce raz chowa się a raz się pojawia . Mam tylko nadzieję że padać nie będzie i się utrzyma pogoda .

Opublikowano

To prawda ta pogoda jest beznadziejna poprostu....Ale trzeba jakoś z tym zyc i iść do przudu... Inaczej nic nie poradzisz. Co za paradoks. Kupilem sobie wąż ogrodowy Comfort flex, taki jak tu: https://kosiarka.pl/produkt-w%C4%85%C5%BC-ogrodowy-comfort-flex-19mm-25m-gardena-18053-20-2259.html czekalem, żeby do mnie przyszła paczka, a jak się na dzis kurier zapowiedziała, to akurat ulewy i nie mam okazji wyróbowac jak to działa... Ja to mama zwsze pecha...

Opublikowano

Na Podlasiu jak zwykle, przeszła mega groźnie wyglądająca chmura i nawet kropli. Teraz znowu idzie coś granatowego zobaczymy...

Poszło na północ, tak jak na radarach widać, Łomża Białystok wszystko omija

dokładnie poranne chmury przeszły bez echa, a kolejna między 10 a 11 przyniosła ze 3-4 mm, w prognozach obiecywali sporo więcej ale cóż dobre i to, dziś przyjrzałem się kukurydzy... wypuszcza nawet sporadycznie 5 kolb a w większości przypadków 4

Opublikowano

dokładnie poranne chmury przeszły bez echa, a kolejna między 10 a 11 przyniosła ze 3-4 mm, w prognozach obiecywali sporo więcej ale cóż dobre i to, dziś przyjrzałem się kukurydzy... wypuszcza nawet sporadycznie 5 kolb a w większości przypadków 4

Chyba miałeś idealne warunki pogodowe że aż 4 kolby Ci wypuszcza. U mnie podobnie jak w tamtym roku przeważnie jedna kolba. W tym i wa tamtym roku warunki są słabe na kukurydze to i kolba przeważnie jedna. Niby mówią że to lepiej jak jedna ale w praktyce wiem że jedna czy dwie różnie z plonem może byc.

Opublikowano

U mnie leje często ,a kolbę ma jedną kuku i bardzo dobrze .U sąsiada w zeszłym roku miała po 5 kolb i plon 4 tony z ha ziarna u mnie średnia 10,5 tony .Żeby nie jedna działka z piachem było by 12 ton  mimo suszy sakramenckiej .

Opublikowano

Po kilka kolb mają często tanie polskie odmiany. Miałem w zeszłym roku Danubio, Fabla, Eduardo i kolba jedna. W tym roku inne odmiany, ale jeszcze nie ma wiechy, więc nie wiem co będzie. Większa liczba kolb to reakcja na stres i kukurydza jak każdy organizm dąży do przetrwania gatunku.
U mnie o ok.6:00 z zachodu kujaw, mazowsza przyszła burza, ale trochę ominęła jednak zostawiła po sobie niezłą ulewę, choć nie taką jak przed kilkoma dniami. Wtedy porządnie dolało, dzisiaj rano dobrze i trochę w dzień. Zaorałem dzisiaj łąkę, bo trawa wyschła a pole miejscami suche, że się kurzyło.

Opublikowano

Chyba miałeś idealne warunki pogodowe że aż 4 kolby Ci wypuszcza. U mnie podobnie jak w tamtym roku przeważnie jedna kolba. W tym i wa tamtym roku warunki są słabe na kukurydze to i kolba przeważnie jedna. Niby mówią że to lepiej jak jedna ale w praktyce wiem że jedna czy dwie różnie z plonem może byc.

tak jak Thomas wyżej napisał więcej kolb właśnie wypuszcza kukurydza gdy są złe warunki a nie dobre, także susza swoje zrobiła, roślina dąży do przetrwania a więc do wydania jak największej liczby nasienia. jeśli warunki teraz były by dobre to te 4-5 kolb uratowało by plon bo przy 1,5 metrowej kukurydzy (na jednej działce i bardzo ciężkie gliny) więc jest przynajmniej nadzieja na niezły plon objętościowy, na lżejszych lepszych glebach kukurydza dociąga do 2,5 metra ale też rzadkością nie jest 3-4 kolby, także susza tak czy inaczej swoje zrobiła, teraz czekamy na jakieś kolejne deszcze bo składników pokarmowych qq powinna mieć pod dostatkiem jeszcze więc może by coś ulazło :)

Opublikowano

U mnie skrajne rośliny mają po 3 kolby, w łanie po 1 lub 2. Po tamtym roku wiem że jedna kolba jest najlepsza, tylko musi być w pełni wykształcona. Na sobote znów prognozują możliwą nieciekawą sytuacje z pogodą. 

Opublikowano

Okolice Łomży wczoraj  zahaczyło 20 min rzęsisty spokojny deszczyk, lecz to wciąż kropla w morzu. A z drugiej strony dach z obory chcą ściągać i troche pogoda krzyżuje, przeczekamy ten front do niedzieli i dalej niech się dzieje co chce

Opublikowano

U mnie w Gryficach wczoraj nie padało chodź było pochmurno i się zapowiadało na deszcz . Dzisiaj z rana było zaledwie 9 stopni a teraz jest ok 28 stopni celsjusza , a jak tak dalej pójdzie to będzie super i będzie można kosić .

Opublikowano

Woj. Mazowieckie okolice Plocka i dalesze rejony przeszly dwie sile burze z mocnym wietrem niektorym pozrywalo dachy lub czesciowo uszkodzilo mocno 3 razy popadała po dlugej suszy zboza na razie stoja sa tylko pochylone zyta ale jak tak dalej pujdzie to zapowiadaj sie mokre byc moze zniwa albo przeropne . Rzepak stoi i peka jak nie padalo to pustynia teraz mogoby z 2 tygodnie sie wypododzic na dobre i by ludzie pokosili 

Gość marekfarmer
Opublikowano

Wczoraj   rano  elegancko napadało    dzisiaj  szło  kosić    owies 7 %  pszenżyto 12,5%

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v