Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Było sucho-jest sucho i nawet jak popada będzie sucho ,chyba żeby padało z tydzień ale to co wyschło i tak już nie da się uratować......słyszał ktoś z kuj-pom o komisjach klęskowych - nie chcę dużej zapomogi tylko na jedną kolację u ,,Sowy'' ;)

Podobno coś jest na rzeczy, ale jak narazie brak oficjalnych komunikatów.
Opublikowano

Miało padać a zapowiadają oziębienie i przygruntowe przymrozki jeszcze, normalnie paranoja nic więcej

Opublikowano

w moim powiecie susza trwa już rok. Całą zimę było sucho cały czas można było orac. Studnia wyschła. Pastwiska wyglądają jak w afryce.

U mnie w stawie gdzie było 3 metry wody trawa w tym roku po kolana cały rok był suchy jesienią nie szło orać a teraz jare wysychają

Opublikowano

w łódzkim jak nie padało,tak nadal nie pada.klęska urodzaju.

coś zapowiadają,ale czy popada....

Ja też jestem z łódzkiego ale u nas trochę popadało m.in w piątek przyszła burza z gradem ( grad ziemniakom łodygi połamał) myślę ze z 20l/m2 spadło.Dzisiaj od godziny pojedyncze kropki lecą z nieba, może trochę popada i u mnie i u kolegi.  

Opublikowano

Okolice Siedlec również sucho. Pszenicę skręca, mieszanki zbożowe na cięższej ziemi ładne, na piachach i ozimina i jare bidne. Ziemniaki (niewielkie ilości ale są) w wąskich redlinach zdziczały z suszy, kto ma w szerokich u tego się trzymają. Na niższych łąkach troche potrawu urosło a reszta wypalone. Na dobrą sprawę od zimy popadało mocno 2 razy - po zasiewach jarych oraz z miesiąc temu. 

Opublikowano

teraz niby przez około tydzień ma kropić po kilka milimetrów dziennie, obawiam się że co popada to do następnego deszczu zaraz wyschnie. w tej chwili tutaj można śmiało mówić o tragedii. ludzie już mówią że kończą im się pasze i jak tak dalej pójdzie to będzie katastrofa, jestem jednym z nielicznych którzy oszczędzili dużo pasz z ubiegłego roku, słomy do oporu, ziarna zapas gdzieś do nowego roku, sianokiszonki conajmniej do luty-marzec, główny problem z kiszonką bo kukurydza się męczy. synoptycy zapowiadają (wróżą nie wiem z czego) niby gorący i mokry sierpień to dało ty się jeszcze trochę pasz podgonić ale mimo wszystko rolnictwo chyba czeka pogłębiający się kryzys w tym roku bo gorący i mokry sierpień zapewne oznaczał by burze i gradobicia a to nikomu by życia w polu nie ułatwiło

Opublikowano

Po sobotniej nawałnicy 50l/m2,zgłosiłem szkodę (gradobicie) do ubezpieczyciela i już mam policzone szkody rzepak na 14% (5,5ha z 10ha),jęczmień (odmiana dwurzędowa) 15% z(2,5ha) ,wielorzędowy 4%z(6ha),  i tylko pszenica jantarka na jednym kawałku 10% z(2ha z 10ha).

Opublikowano

WLKP - na interii artykuł o pogodzie pod tytułem " Kiedy przestanie padać" to ja się pytam kiedy zacznie padać  :mellow:. Wczoraj chmury się zbierały a tylko przed południem troszkę mocniej pomżyło. Przynajmniej nie ma upału.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v