Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Heh ja się będę cieszył jak przy takiej suszy będzie 3t z ha

Opublikowano

Co tu dużo gadać pszenica po 1000zł/t.  będzie aż miło ,jak nie lepiej. Będzie dużo mniej zboża a jak ktoś tego nie widzi to albo baran albo robi to specjalnie żeby chłopy się wystraszyły i po żniwach sprzedawały, ale w to nie wieże, bo osobiście nie wyobrażam sobie ceny poniżej 1000zł /t pszenicy.To samo tyczy się warzyw , ceny będą jak z kosmosu.

Opublikowano

Ja rozumiem ze 5t to nie tragedia

ale ja nakłady robie na 8 a wiec to sporo mniej a wiec dochody spadaja i to znacznie. Ja pisze o srednim plonie sa kawałki ktore przekrocza 6 t a sa takie ktore nie oddadzą 4t. A o jarych to nie wspomne.

Opublikowano

Chyba nadchodzi koniec świata :wacko:

Takiej suszy to jeszcze nie było,początek czerwca a sucho jak pieprz,łąka po ścieciu i zbiorze siana wygląda jaby randapem wypryskał ;[

Szykuję się bida i nędza w tegorocznych zbiorach na kujawach , a matoły na stołkach powiedzą ,że zapowiada się urodzajny rok .

Ręce opadają ....

Opublikowano

wątpię aby pszenica była powyżej 1 tys. Niemcy i Francja opady w miarę czyli zbiory ok, a co za tym idzie   cena do góry zbytnio nie podskoczy do tego dochodzi jeszcze import z Ukrainy, nie zapominajmy że dużo wiary wycofuje się z hodowli trzody

WSCHODNIA WLKP susza nie pamiętam kiedy ostatnio padało,tragedia

Opublikowano

pow.starogardzki, tczewski, kwidzyński również susza...

Opublikowano

Co tu dużo gadać pszenica po 1000zł/t.  będzie aż miło ,jak nie lepiej. Będzie dużo mniej zboża a jak ktoś tego nie widzi to albo baran albo robi to specjalnie żeby chłopy się wystraszyły i po żniwach sprzedawały, ale w to nie wieże, bo osobiście nie wyobrażam sobie ceny poniżej 1000zł /t pszenicy.To samo tyczy się warzyw , ceny będą jak z kosmosu.

Kolego powiedz od kiedy ceny ustala Polski rynek? Każdy głupi wie że liczą się plony na świecie u dużych producentów a nie w takich prowincjach jak Polska. To że zboże było 3 lata temu po 1000 zł to nie dlatego że były niższe plony w Polsce tylko dlatego że w Rosji były 30 procent mniejsze zbiory. Fakt napewno coś drgnie na rynku po żniwach bo na lokalny rynek plony maja wpływ ale o 1000 bym zapomniał jeżeli w innych krajach nie bedzie żadnych kataklizmów.

Gość marekfarmer
Opublikowano

Kolejny dzień  Upłynoł  w słonecznej pogodzie   Suszy  ciąg dalszy

Opublikowano

Boże jaki Ty pazerny, wziąć 5t i jeszcze się stanu klęski domagać. Pogoda fest, kto siana nie zrobi nie ma prawa mówić że nie wyschło. Słonko żadnej chmury.

Pojmujesz co znaczy 2-3 klasa ziemi? Bo widzisz... na takich klasach to i 10 ton może dać. Musisz zrozumieć że jeden oprysk od grzyba zwiększa plon nawet o 2 tony :) Przykładem mój znajomy - pszenicę zżarł grzyb i dała 3 tony a przez miedzę było 6 ton z tym że pryskana 2x od grzyba. Koszt zwiększył się o 180 zł ale 3 tony więcej :) 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v