Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@miecho123

no chyba tak ;)

Łaziłem wieczorem po takim kawałku iłu, jest tego z pół hektara a tak mokro że szkoda gadać - dobrze że tam odtwarzam łąkę/pastwisko.

Orka szła dziś elegancko ale wejść w butach po orce i przejść 50 metrów to buty zaklejone ;)

Grunt że jutro to obwieje, posieje się nawozy i będzie można za 2 dni pobronować i posiać.

Opublikowano (edytowane)

Wy tylko ciągle o pogodzie jednemu sucho drugiemu za mokro a u mnie wszystko posiane tydzień temu zaraz pryskać będę od chwastów.

Edytowane przez Siwy7406
Opublikowano

u mnie od początku lipca nie było tygodnia bez deszczu. W sierpniu 118mm spadło

A u mnie jak w sierpniu spadło z 5mm to max. Obecnie nie jest źle. W sobotę padało krótko ale konkretnie bo kałuże stały z powodu wysuszonej gleby. Jak będzie padać więcej to narzekać nie będę, niedobory wody są nadal bardzo duże.

Opublikowano

Wy tylko ciągle o pogodzie jednemu sucho drugiemu za mokro a u mnie wszystko posiane tydzień temu zaraz pryskać będę od chwastów.

bo i temat o pogodzie ;)

Ja do uprawek na pogodę narzekać nie mogę ;)

PS: Pozostało 3ha do posiania przenżyta i to tylko dlatego że po leciało się rund*pem, też byłoby dawno obsiane żeby nie to.

Opublikowano

Jak orałem po kukurydzy to normalnie pod korzeniami wyorywał się suchy piach a kukurydza rosła na 3-4 klasie. Już daaawno takich rzeczy nie było. Do końca czerwca pogoda była ok. Potem upały, susza, ulewy, susza, znowu ulewy i teraz nieprzerwanie susza.

Opublikowano (edytowane)

u mnie to nie padało nawet sporo kilka dni temu lało ale to dzięki mnie bo ja zawsze mam takie szczęście że jak wykosze koniczynę dla krów to pada deszcz i jeszcze w tym roku ani razu za pogody nie udało mi się zabrać :D i tak było i tym razem wykosiłem a drugiego dni lało cały dzień że sąsiad wjechał na 2dzień MTZem z przyczepą na role to nie mógł wyjechac pomógł mu tylko przedni napęd no i Pronar xD teraz jest w miare ale deszczyk by się przydał :)

Edytowane przez Damianursus30
Opublikowano

Niestety, są regiony, gdzie wyoruję się suchą ziemie, skała. Podczas siania musiałem oczy wytrzeszczać, aby ślad po znaczniku odnaleźć. W moim regionie ziemia nie pamięta porządnego deszczu. Raz w tygodniu zdarzy się mżawka, co nawet liści z kurzu nie opłuka.

Opublikowano

Potężny wiatr przyszedł wczoraj o godzinie równo 21.30, z ciszy nagle zrobił się huragan, nie wiedząc co się dzieje otworzyłem drzwi w domu to mnie aż odrzuciło :blink: sąsiadowi kawałek dachu zerwało z obory, ważne że trochę popadało ale niewiele <_< Teraz stopniowo znowu zaczyna wiać coraz silniej...

Opublikowano

Teraz jeszcze liczysz na siano? Ja nigdy nie zostawiam na siano później niż koniec sierpnia, później i tak nie uschnie dostatecznie. Co do oprysków ja się ciesze, przecież środki które stosuje się jesienią są głównie doglebowe a nie nalistne. A jeżeli doglebowy środek ma być skuteczny to musi gleba być wilgotna.

U mnie dziś cały dzień mżawki, teraz wieczorem ładnie popadało. Ogólnie na brak wilgoci nie narzekam, jest ok ;) Chociaż żeby nadrobić niedobory w glebie to chyba do końca miesiąca codziennie by musiało padać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v