Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A czy ja Wam te chmury zaniosłem? Pan tak chciał i nic do gadania, jak co komu pisane tak będzie dane. U mnie pogoda, mało pada, burze mijają, trochę słońca było - żeby nie było że nie na temat.

A wiadomo może i zaniosłeś, bo po co chodziś bez przerwy do świątyni i na tace rzucasz zamiast sypnać troche pod zboże, bo chyba nie na złote sr**ze dla księdza.

Opublikowano

Ale wtedy pan spogląda łaskawszym okiem i klęski przenosi tam gdzie w niedzielę robią w polu. U nas w gminie nawet jakby 5x w niedzielę przejechał się po polach to nikogo nie zobaczysz, ani nie usłyszysz traktora w polu i teraz sobie gwiazdy świecą zamiast kap..kap..kap, hu..hu..hu..blik..blik..blik

Opublikowano

Rolnik1973 nie chwal dnia przed zachodem słońca... A kto się śmieje ten się śmieje ostatni. Każdego dnia oglądam plony, najgorzej z gryką, w ogóle nie rośnie jakby ktoś włączył pause. SŁOŃCA !!!

Opublikowano

Nom jakby u nas ktos w niedziele w pole wyjechał to pewnie chory psychicznie zniwa tak ale tylko u siebie zadne zarobki i czasem przy sianie jak pogoda niepewna ewentualnie w zimie odśnieżanie lub wyciąganie z rowu. Mówia ze niedzielna praca w g.. sie obraca, takie przysłowia czasem paskudnie sie sprawdzają..

Opublikowano

Pierwsza noc od prawi dwóch tygodni bez deszczu i udało się opryskać jere antywylegaczem i fungicydem,,,,,,,

a co do wypowiedzi Pana z "LBI" radzę go zlać i nie zwracać na niego uwagi

Opublikowano

Ja też nareszcie nie widzę deszczu. W piątek wieczorem zaczęło padać, a przestało dopiero wczoraj około południa. Wieczorem wczoraj przeszla jeszcze burza z obfitym deszczem. Te kilka dni deszczowych wystarczyło żeby każdy ciek wodny zamienił się w rwącą rzekę. A prognozy w dalszym ciągu nie są zbyt optymistyczne. Patrząc teraz w niebo deszcz wisi w powietrzu.

Opublikowano

Ale wtedy pan spogląda łaskawszym okiem i klęski przenosi tam gdzie w niedzielę robią w polu. U nas w gminie nawet jakby 5x w niedzielę przejechał się po polach to nikogo nie zobaczysz, ani nie usłyszysz traktora w polu i teraz sobie gwiazdy świecą zamiast kap..kap..kap, hu..hu..hu..blik..blik..blik

Ty chyba kolego za dużo słuchasz radia o największym i najlepszym zasięgu w całej Polsce :P :P

Czasem jak z czymś się nie wyrobię to i w niedzielę po mszy trzeba zrobić, bo mam też inne zajęcia niż gospodarstwo... A jak komuś już to się nie podoba to niech sp******a, moje gospodarstwo i moja ziemia i będę robił kiedy i co mi się podoba :lol: :lol:

A co do deszczu u mnie jeszcze nie jest tragicznie, ale na chwilę obecną mógł by przestać padać

Opublikowano

Mi też się zdarzyło nie raz wykonywać manewry polowe w niedzielę. Wujek (ksiądz) zawsze powtarzał jak miałem jakieś wyrzuty sumienia że jak byłem w kościele to można spokojnie robić gdyż to jest mój chleb i czasami przez leżenie do góry brzuchem w niedzielę można dużo stracić.

Opublikowano

jak czytam jakie bzdury pisze człowiek o nicku rolnik 1973 to aż w człowieku sie krew gotuje ja małorolny nie jestem trochę ziemii mam a dodatkowo pracuje i muszę pracować w niedzielę bo nie mam wyjścia a ten mi tu pisze bzdury o łaskawszym oku Pana pamietaj Bóg wszystko widzi i liczy sie to jakim jesteś człowiekiem a nie to że w pierwszej ławce na pokaz siedzisz w kościele

Opublikowano

Polecić dobrego lekarza? Bo chyba Goście w czarnych sukienkach i mocherowych beretach z Torunia Ci z mózgu wodę zrobili.

jak na razie nie żyjemy w państwie wyznaniowy i każdy może robić co chce i kiedy chce na swoim polu.

Opublikowano

Ja siedzę i patrzę jak siąpi z nieba. Nie wiem już co to będzie, w gallerii są zdjęcia jęczmienia zalanego dodane 30 maja, teraz to chyba jedynie kajak tam i pływać- przez 4 dni spadło jeszcze z 50l/ m. ojj kiepsko widzę ten rok, qq by pryskać ale się nie wiedzie.

Opublikowano (edytowane)

Narazie sytuacja się normuje ;) Jest co prawda mokro i w 90% nigdzie się nieda wjechać ci co mają krowy siana z 1 pokosu nie ususzyli bo co dzień po trochu pada ale woda jakoś na polach nie stoi. Teraz tylko czekać na kilka dni pogody i wiatru i oby nas omineły burze.

A co do tego że zachód został pokarany opadami to zobaczycie niedługo u nas będzie słoneczko a na wschodzie będzie co dzień prawie 30 stopni i burze więc wszystko się wyrówna ;) I tak będziemy mieli wyższe plony jak i co roku.

Edytowane przez Runder
Opublikowano

Narazie sytuacja się normuje ;) Jest co prawda mokro i w 90% nigdzie się nieda wjechać ci co mają krowy siana z 1 pokosu nie ususzyli bo co dzień po trochu pada ale woda jakoś na polach nie stoi. Teraz tylko czekać na kilka dni pogody i wiatru i oby nas omineły burze.

A co do tego że zachód został pokarany opadami to zobaczycie niedługo u nas będzie słoneczko a na wschodzie będzie co dzień prawie 30 stopni i burze więc wszystko się wyrówna ;) I tak będziemy mieli wyższe plony jak i co roku.

no patrząc na model gfs to raczej na zachodzie też będą burze ale to wszystko zmienia sie jak w kalejdoskopie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v