Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i dolało... i burza za burzą tego w łodzkim dawno nie grali ... chyba ostatnio w 1997...

Opublikowano

Luke16 A były jakieś dodatkowe atrakcje podczas burzy?Bo z tego co widziałem to niezła chmurka do was poszła,cała aż czarna i wyładowania jedno po drugim ,w Opocznie chyba nieźle przywaliło, a mam do łódzkiego tylko 9 km.U nas dzięki Bogu delikatnie tylko popadało.

Opublikowano

U nas czyli 30km od Łodzi przeszło nawet nie tak źle dolać dolało ... Mam narzeczoną z Łodzi to podobno grad i ściana deszczu nic nie było widać tak lało ...Cały czas słychać że grzmi, błyska się jak diabli i krąży na razie nie pada ale na jak długo?? Czy się to nie wróci?? Ale naprawdę nie wiem kiedy człowiek się z tym wszystkim obrobi ... trawa ogromna już do koszenia, ququ nie zasiane... Ciężko nawet trawy krową przywieść bo dzisiaj jak kawałek skosiłem to Zetorem z przednim napędem jeździłem a C-362 wyciągałem z przyczepą zbierającą bo po prostu usiadła i to o dziwo na górce ....

Opublikowano

U mnie koło Płocka to dziś 5 razy padało . Dopiero 2h temu deszczomierz zamontowałem to będę miał lepszy obraz z opadami. Nie mam kiedy z odżywką w kukurydzy polecieć i z dolistnym siarczanem magnezu + RSM. Tak czy siak mam piękną pszenicę, ciemno zielona, kukurydza jako tako.

Opublikowano

Rolnik1973 a nie przesadzasz?? Martwy się na razie o własne plony bo kurcze jak tak dalej będzie to oj będzie źle ... Pamiętam jak wyglądał 1997 rok też wszystko pływało ale z wielkimi bólami jakoś się udało ...

Opublikowano

U mnie nie ma rzek, więc powódź nie grozi, aby gradu i wichury nie było to woda nie straszna szkody nie zrobi, jedynie w pole się nie wjedzie. A cwaniaczkom z zachodu mogłoby trochę zmienić plany gospodarki.

Opublikowano

Własnie przeszla ta burza a deszcz pada i pada juz straciłem rachówe który to raz leje, Objechałem wszystkie pola dzisiaj i ........, co a no bagno. Woda w wczesnych ziemniakach jak jechałem ciagnikiem to na bank ze 35 cm wody, a rozlewisko ze nigdy takiego nie było. u nas są tacy co jeszcze nie posadzili ziemniaka, i warzywek to cała armia czeka tylko ze czas leci a w polu kazdy wie jak jest. Nie to żebym był pesymistą ale nie wiem jak zbierzemy to co urośnie jak taka pogoda będzie dalej.

Opublikowano

U mnie nie ma rzek, więc powódź nie grozi, aby gradu i wichury nie było to woda nie straszna szkody nie zrobi, jedynie w pole się nie wjedzie. A cwaniaczkom z zachodu mogłoby trochę zmienić plany gospodarki.

A dokładnie o jakich cwaniaków Tobie chodzi?

Opublikowano

Przydało by się żeby Tobie zabrało cały dorobek życia może byś przestał takie głupoty pisać...

Opublikowano

zboża juz czerwone są jak po randapie :P teraz tylko 30* upał i gotowe, po plonach będzie

ozimina się trzyma ale jare TRAGEDIA jak nawozy dolistne, mikrokompleksy itd. nie pomoga to straty w plonach w dziesiątkach % liczę wedle ubiegłego roku

Opublikowano

"A cwaniaczkom z zachodu", "pusty azot, dobrze że wam powaliło", "mi tam powódź nie grozi, was niech zalewa".

Widzę koledze rolnik1973 życie jeszcze nie dało lekcji, tak narzekasz na Brukselę itd., a gdyby nie dopłaty od nich to w najlepszym wypadku właśnie szukałbyś pracy, bo z Twoich postów wynika tyle, że nic pod jakąkolwiek uprawę nie dajesz i zapewne zbierasz tyle, co wysiewasz. A wobec innych tylko zawiść i śmiech, gdy coś nie wyjdzie.

Opublikowano

u mnie nie ma rzek.wystarczyło 15min.spadło około 30lit/mkw.wszystko pływa.takiej burzy to jeszcze nie widziałem w moim życiu.

@rolnik1937 to cwaniaczek do kwadratu.jeśli można tak określić jego.......

Opublikowano

A ja nigdy nie wierzyłem w przysłowia zawsze miałem je za przesądy .ale teraz wspominam jak moja babcia mawiała ,że w styczniu lepiej zobaczyć wilka w zagrodzie niż błyskawicę w pogodzie ,bo jak zobaczysz ją na niebie będziesz o suchym chlebie i to się chyba sprawdza ,

Opublikowano

Tomasz78

a widziałeś błyskawicę u siebie w styczniu? A co do przysłów to się w większości sprawdza- wywodzą się z obserwacjii naszych przodków. Pogoda trochę działą schematycznie, parę czynników wyszukasz i mniej więcej przewidzisz dalsze skutki.

Opublikowano

A czy ja Wam te chmury zaniosłem? Pan tak chciał i nic do gadania, jak co komu pisane tak będzie dane. U mnie pogoda, mało pada, burze mijają, trochę słońca było - żeby nie było że nie na temat.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v