Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

szlag mnie trafia. wczoraj siadłam z prasą na łące, tak mokro, udąło mi się tylko uwinąć 9 balotów.potem mega burza. reszta, czyli pewnie jakieś 12 balotów, lezy na wałkach i gnije. woda jest wszędzie. totalnie masakra. leje, leje i dolewa. jak obeschnie, a to będzie nie wcześniej niż za tydzień na tym kawałku, gdzie scięłam,(jeśli już by przestało padać, a się nie zanosi) to ta trawę tylko wywieźć do lasu. reszta stoi i gnije nie ścięta. skosiłam na razie pomyślenie jeden kawałek, drugi mniej pomyślnie, bo nigdzie więcej nie da się wejść. dobrze, że mam trochę zapasów, bo cała reszta łąk (jakieś 85%) stoi w wodzie. a w sumie to już leży nie ścięta i gnije.

Opublikowano (edytowane)

Ja dzisiaj siadłem z malutką przyczepą prawie pustą trawy bo krową trzeba coś było dać a z zapasów nic już nawet nie zostało ... O dziwo jeszcze na górce :/ Co za rok... Najpierw zima teraz deszcz... Kurcze no... Co jest??

U mnie ciągle dopaduje ... teraz też kropi ... A przed paroma godzinami lało ... 5 km dalej oberwanie chmury ... łąki pływają ... Jak jechałem autem to asfaltu nie ujrzałem bo woda sobie przez niego płynęła ... :/

Czyżby powtórka z 1997 roku??

Edytowane przez Luke16
Opublikowano (edytowane)

do południa jak cie mogę nie padało,teraz znów leje.na łąkach woda o koszeniu to można zapomnieć.

po wczorajszej burzy to dzisiaj sprzątanie,sprzątanie....

Edytowane przez matingus
Opublikowano

U mnie na koniec dnia wyszło słońce - widok niesamowity! Natomiast jadąc wcześniej z pracy widziałem jak trzech gości pompuje wodę z pola do rowu jakąś pompą spalinową pomyślałem dobra robota po czym po pół godzinie "pompa z nieba" trochę lipa.

Opublikowano

jak zaczelo padać na koniec maja tak codziennie cos pada czy mniej czy wiecej ale pada, nawet lekki grad sie przytrafił. mam o tyle szczęścia ze łak żadnych nie mamy to o siano martwic sie nie musze no ale juz by moglo przestać padać bo to jakaś paranoja a ludzie robote w polu mają...

Opublikowano

To nie są normalne zjawiska.Tylko głupiec tego nie zauważy.Tyle opadów woda stoi nawet tam gdzie zawsze było sucho.W zimę kupa śniegu nic nie można było nawet w lesie zrobić o polach nie wspomnę.

Opublikowano

U mnie już 3 dzień jak nie pada. Zaczęło obsychać i teraz mogę się zająć sianem.

"U mnie" - to jest jakaś miejscowość?

Ludzie z łaski swojej uzupełnijcie profile żeby wyświetlało się skąd mniej więcej jesteście albo piszcie w postach.

Opublikowano (edytowane)

A u mnie wlało że wody więcej niż na wiosnę.

I co zrozumiałeś coś, czy jescze może za mało u Ciebie napadało? Czy dalej uważasz że jak kogoś zalewa to nic takiego bo mnie to nie dotyczy.

Edytowane przez magnum123
Opublikowano

"U mnie" - to jest jakaś miejscowość?

Ludzie z łaski swojej uzupełnijcie profile żeby wyświetlało się skąd mniej więcej jesteście albo piszcie w postach.

Sorry za niedociągnięcie - Północna wielkopolska/ niedaleko granicy z zachodniopomorskim. Teraz już wiesz

Opublikowano

U mnie (północna małopolska) dzisiaj w miare cały dzień wytrzymało choć prognozy były niezbyt dobre. Jak tak jeszcze popada to mimo suchych żniw można i tak w wiele miejsc nie wjechać, w 2010 jak tak lało to jesienią jeszcze w qq topiliśmy maszyny. A własnie czytałem na portalu pogodowym jakieś 2-3 tyg temu że powtarza się układ frontów i cyrkulacji nad europą z roku 2010 i jest wielce prawdopodobne ze znowu długotrwałe opady będą nas meczyc i jak narazie sie sprawdza więc nic ciekawego ;/ kukurydza nic sie nie zbiera a akurat 2 tyg temu tak dostała gradem że miejscami zostało mało co, zboża też były pod pług i dla tych zmęczonych i późno zasianych roślin ładna pogoda była by zbawienna. Ogólnie to szał w tym roku, w trakcie tego gradu 2 tyg temu i w burze 6 dni temu, wiatr był taki jakiego jeszcze w życiu nie widziałem a to w odstępie zaledwie paru dni.., mimo że mieszkamy osłonięci górkami i zawsze u nas jest cisza we wsi to po prostu nie wierzyłem patrząc za okno ze drzewa i konstrukcje słabszych budynków dadzą rade to przedtrzymać. sodoma

Opublikowano

Od wczoraj nic nie padało, słońce się pokazało. A za 30 minut będzie ponownie padać. Dziś pochodziłem po nowej dzierżawie. Najpierw poszedłem zobaczyć jak wygląda pszenica. Ładna, zielona i mało inwazji mączniaka. Małe zawirowania w łanie. W niektórych miejscach woda stoi ponad kostkę na zagłębieniach. A w koleinach to po kolana. A jak poszedłem na kukurydzę na ziarno to stopami dotknąłem podglebia. Ogólnie to spoko. Przynajmniej chwasty się duszą z braku tlenu nie wspominając o uprawach. UWIELBIAM moczyć nogi w błotku. ;)

Panie Boże dopomóż.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v