Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marekfarmer
Opublikowano

U mnie także pogoda super Wody pod dostatkiem słonko ładnie grzeje oby tak dalej :D

Opublikowano

Wielkopolska dwa dni temu przeszła potężna burza w tym 2km ode mnie przeszło gradobicie,najwięcej szkód narobiło w kukurydzy doszczętnie pocięło liście :blink: ,także nieciekawie to wygląda

Opublikowano

Cieszmy się piękną pogodą ale pamiętajmy że prze tergorczne burze nawałnice ulewy gradobicia itp. wielu ludzi nie będzie miało co zbierać ;(

Opublikowano

Ale o co te żale ja też mam ubezpieczone,całe 28 ha 8ha żyta 10 pszenicy 10 rzepaku +całość od ognia, a teraz spotykam kolegów co to po 100-150ha ziemi ornej mają i ani 1ar nie ubezpieczony mało tego kredyt goni kredyt.

nie wnikam w ich finanse ,tyko w razie straty plonu,z ich ust padnie pytanie "jak żyć panie prezydencie" i kto im pomoże "Pan, Pani, Społeczeństwo" a powinien ubezpieczyciel,taki jest mój pogląd na ubezpieczenie "byle jakie ale jest"

Pogoda ładna,i niech taka w żniwa będzie,dla wszystkich.

Opublikowano

syn Pawlaka:”Dziękuje Ci Panie,że moją ręką pokarał Kargula i przysięgam na wszystko co ma moc nademną,że drogi do domu nie zaślepie i po ziemie wróce,żeby goście nasi nie szukali sie po świecie”

Pawlak:”…A na całe Kargulowe plemię i pole”

syn Pawlaka:” A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie”

Pawlak:”…Tylko się nie pomyl i nas Pawlaków”

syn Pawlaka:”Tylko się nie pomyl i nas Pawlaków”

Pawlak:”…Sąsiadów Kargulowych”

syn Pawlaka:”Sąsiadów Kargulowych nie doświadczaj,bo my się swojej miedzy trzymamy”

Niby już inne pokolenia a nadal ta sama mentalność, aj my POLACY...

Opublikowano

ale w czym problem. Nawet ustawa mówi ze jest obowiązek ubezpieczenia połowy upraw. Ja nie mam nic ubezpieczone i pretensji do nikogo też nie mam. Jak uszkodzi to mam pecha

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja miałem ubezpieczone tylko raz, w tym ubezpieczeniu wszystko było liczone kwartalnie, pierwszego dnia kwartału spadło 10mm,ostatniego dnia podobnie i suszy nie było...

Opublikowano

U mnie zaczynają żółknąc wiechy w owsie, zastanawiam się czy ze względu na to że już dojrzały czy od suszy. Deszczu nie nadają więc w takich warunkach jak obecnie za 2 tyg żniwa będą w pełni.

Opublikowano (edytowane)

traktor1234

Odezwał się ten co ubezpiecza. Róbcie jak chcecie - jest możliwość zabezpieczenia się przed gradem. Wolę zapłacić i mieć spokój. Nie straszne mi że kukurydzę wyłamie czy ziemniaki wytnie - mniej ton do noszenia a kasa na koncie po 30 dniach. Wszystkiego ubezpieczenie nie pokryje - choćby susza ale grad czy deszcz nawalny - to co robi największe spustoszenie - zawsze można kupe pieniędzy odzyskać. Był ten 1000zł czy go nie było - wszystko jedno bo jak mi skasuje uprawy za 50 tys to dopiero będzie płacz.

saszeta ma dobre podejście - coś się stanie to nie lamentuje bo dokonał świadomego wyboru.

Edytowane przez pawelol111
Gość marekfarmer
Opublikowano

Pogoda zmienna jest dlatego ja mam ubezpieczone zboża od gradu i ognia i śpię spokojnie aż takie drogie ubezpieczenie od gradu nie jest a można wiele zyskać w razie nieszczęścia.

Opublikowano

Kto ma ubezpieczone ten ma zawsze coś się dozyska ;) Słyszałem jednak wiele historii że jak po gradach ścieło kukurydze to rzeczoznawcy po oględzinach mówili że niema co się przejmować bo to i tak idzie na kiszonkę... Ten rok będzie marny jesli chodzi o plony szczególnie na terenach zalewowych i tych które nawiedził własnie grad ;(

Opublikowano

Trzeba było się odwoływać. U sąsiada kukurydzę ścieło jak duża była - liście jak frędzelki. Przyjechał koleś i mówi sąsiad że to na kiszonkę miało być ale teraz zielonej masy będzie dużo mniej - sam badyl i kolba. Policzyli, oszacowali - nie narzekał. Koszty się prawie zwróciły.

Opublikowano

U mnie zaczynają żółknąc wiechy w owsie, zastanawiam się czy ze względu na to że już dojrzały czy od suszy. Deszczu nie nadają więc w takich warunkach jak obecnie za 2 tyg żniwa będą w pełni.

Kolego raczej od suszy ,u nas są jeszcze buro zielone i pewnie pójdą pod kosę na sam koniec,na razie skosiłem jęczmień .

Opublikowano

Mieszanki zielone jak szczypior. Na pierwszy ogień pójdzie żyto, potem pszenica i pszenżyto. Ale to dopiero za 3 tyg. Obecnie jest już za sucho i jak ktoś gadał że wody do września starczy to ma z głową nie tak. Najbardziej brak wody odczuwają ziemniaki. Reszta się trzyma.

Opublikowano

A u mnie już by się deszcz przydała . Zboża dojrzewają ,myślę że za dwa tygodnie rozpoczną się żniwa .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v