Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u mnie leje chyba od 8 dni.

A jak nie padało to i tak kombajn mało co nie ugrzązł.

Słoma - jeden wielki znak zapytania.

Pszenica - będzie porośnięta

Jęczmień jary - może na zimę swinkom starczy bo nadmiaru do sprzedania nie będzie.

Opublikowano (edytowane)

Co z tą pogodą ? ;[ Czytam ,że pada ,pada do o koła pada ,tylko o mojej okolicy deszcz już całkiem zapomniał . Wiosna susza ,teraz susza :( :( :(

Edytowane przez Gość
Opublikowano

wiosną też była susza u nas.

Teraz po ścięciu rzepaku zaczeliśmy pszenicę ozimą i zaczęło padać, nawet "wielcy" z suszarniami nie tną, zresztą jak woda wychodzi spod kół ciągnika z pustą przyczepą i syczy jak idziesz w butach to raczej nie da się kosić.

Opublikowano

U mnie pada ciągle praktycznie co dzień od 06,08 tylko rzepak i żyto zebrane 60ha pszenicy w polu ogolnie w regionie może 15% zboż sprzątniętych z pola. Na konsumpcje nie ma juz co liczyć zboże porasta i to nie tylko te leżące. Lipa plonu i kasy nie bedzie a zapowiadalo sie tak pięknie.

Opublikowano
U mnie pada ciągle praktycznie co dzień od 06,08 tylko rzepak i żyto zebrane 60ha pszenicy w polu ogolnie w regionie może 15% zboż sprzątniętych z pola.
Myślę że może ciut więcej sprzątnięte ;)

Ci co mają suszarnie coś próbowali ale marnie im wychodzi - spore koleiny.

Fakt faktem większość zbóż stoi bo dziś trochę pojeździłem po warmińsko-mazurskim.

Dziś pierwszy dzień bez opadów w moim rejonie.

Opublikowano

Nie licząc rzepaku to w zbożach może i być mniej niż 20% zebrane w warmińsko-mazurskim turystyka za pasem do kombajnu pozwoliła ocenić ze sporo zbóż stoi a bez dwóch maszyn na raz nie ma co się pojawiać na polach bo wszystko rozmięknięte i lin trzeba często używać, termin miną ale może jutro uda się zacząć siać rzepak.

Suszarnie nie bardzo pomagają bo dopiero dziś dało się ciąć z wilgotnością ciut ponad 20% więc da się to dosuszyć.

Opublikowano

W tamtym roku porosło mi pszenżyto w kłosach. W tym roku pszenica. Miała być konsumpcja, a będzie paszówka. Jeszcze pare lat temu takirgo cyrku w żniwa nie było.

Opublikowano

Wczoraj przeszła nad moją wsią pierwsza burza od tygodnia-ale za to jaka przez 15 minut tak nalało,że woda płynęła ulicami jak rzeką!!!!Ogólnie w polu sucho nie jest gruberowanie szło bardzo dobrze..........

Opublikowano

burza nie jest taka dobra bo deszcz zamiast wsiąkać spływa i tworzy wyrwy... najlepszy jest spokojny deszczyk ale długotrwały. u mnie padało tydzien temu było mokro został zasiany rzepak w tą sobotę a dziś następny ładny deszczyk więc na niedzielę rzepak powinien zejść

Opublikowano

U mnie na chwilę obecną wody jest dość do tego stopnia że jeszcze 2 hektary łąki czeka na pierwszy pokos ;) ;) ale znając życie wrzesień,październik no i może listopad będą znowu suche jak diabli.........

Opublikowano

Pogoda jest śmieszna bo kiedy trzeba było

kosić

zboże to padał deszcz i 2-3dni nie można było kosic bo zboże było zbyt wilgotne

, ale tak naprawde ziemia jest sucha bo porządny deszcz od dawna nie padał. Wczoraj przeszła burza i wlało co nie co deszczu. Chociaż dzisiaj podczas siania był jeden kurz. Natomiast przed obecną suszą były niemalże codzienne opady deszczu przez ponad miesiąc. A taka dziwna pogoda jest już 3 rok z rzędu. Wcześniej jak było lato to były upały, a deszcz i burze były sporadyczne.

Opublikowano

włocławskie -pustynia kukurydza za 5 dni będzie sucha, zero zieleni. o burakach nie wspomnę A siewy rzepaku można sobie przesunąć w czasie, bo szkoda kasy.. siać w popiół

Opublikowano

jęczmień jary porośnięty.Zostawiłem go na koniec bo miał iść na nasiona i chwilowo stać na przyczepie. Przedwczoraj rozsiewałem wapno i porządnie ugrzązłem. Na szczęście znajomy przejeżdzał dużym ciągnikiem i mnie wyciągnął. Jak zajeźdżam na pole kosić resztki zboża to najpierw obchodzę całe pole żeby nie utopić kombajnu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v