Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marekfarmer
Opublikowano
1 godzinę temu, Szymi40 napisał:

Gdzie  ?  trochę  ci pokropiło  i pora deszczowa-  dobre.  :D

Okolice Koronowa  no trochę  ale zapowiadało się na więcej   ale w prognozie ma prawie codziennie padać  więc  pora deszczowa  chyba nadeszła  :D  

Opublikowano

Napisałem że mniej sprzeda [i mniej zarobi] i tego co wyprodukował nie musi dokupować  [poza materiałem siewnym],a u tych co mają mordy,ryje, czy dzioby jest inaczej,. A z tą zawiścią to mnie zabolało.        Owies podsycha,qq niezależnie od odmiany dostaje po boku,no może farmerinio najlepiej radzi.  Opadów jak brak tak i zostanie:(,mocznik nie posiany ,bo i po co.

Opublikowano

Jak mniej zarobi, jak nie będzie maił co sprzedać. To co sprzeda nie starczy na wznowienie produkcji na kredyty i na życie = bankrut.

Te co mają mordy ryje i dzioby to samo. Sprzedadzą tanio inwentarz a kasy wraz  nie starczy na wznowienie produkcji, kredyty i życie = bankrut.

Ja nie wiem jak można tak szufladkować roślinnych względem hodowców - paranoja.

Opublikowano

Kizak tak się wydaje, że obszarniki najwyżej nie sprzedadzą tyle zboża, ale oni żeby ogarnąć sezon na wiosnę biorą sporą kreskę w banku. Przynajmniej tak większość tłumaczy nie wiem. My nie zbierzemy to musimy dokupić, wychodzi na jeden czort.

Daniazbr akurat tamten leżakowy nie zartuje, taka jego polityka. Co do dopłat pal licho małorolnych, jakie areały zajmują wszyscy posłowie senatorzy i cala reszta z wiejskiej... I nie tylko oni, niedaleko na obszarze natura 2000 typ który prowadzi jaka to melodia wykupił dwa pgry 800ha łąk, jaka kasa idzie..  jeszcze jeżdżą karki po łąkach i kto kosi to dzierżawę ściągają. dzięki takim jak oni nigdy nie wprowadzą, co chłop by uczciwie zebrał, wziął dopłatę to tylko grube mordy się bogacą naszym kosztem 

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, stempos1980 napisał:

U mnie nadeszła chmura i leje a z deszczem gradobicie. Kur.... Wa

Zazdrosczą Ci wszyscy :P

Opublikowano
1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

Okolice Koronowa  no trochę  ale zapowiadało się na więcej   ale w prognozie ma prawie codziennie padać  więc  pora deszczowa  chyba nadeszła  :D  

A jak tam kukurydza siana po życie? Powschodziła?

1,5mm przez 3 dni. W czerwcu daje to zawrotną sumę 13,5 mm.

Opublikowano
41 minut temu, pedro2 napisał:

Kizak tak się wydaje, że obszarniki najwyżej nie sprzedadzą tyle zboża, ale oni żeby ogarnąć sezon na wiosnę biorą sporą kreskę w banku. Przynajmniej tak większość tłumaczy nie wiem. My nie zbierzemy to musimy dokupić, wychodzi na jeden czort.

Daniazbr akurat tamten leżakowy nie zartuje, taka jego polityka. Co do dopłat pal licho małorolnych, jakie areały zajmują wszyscy posłowie senatorzy i cala reszta z wiejskiej... I nie tylko oni, niedaleko na obszarze natura 2000 typ który prowadzi jaka to melodia wykupił dwa pgry 800ha łąk, jaka kasa idzie..  jeszcze jeżdżą karki po łąkach i kto kosi to dzierżawę ściągają. dzięki takim jak oni nigdy nie wprowadzą, co chłop by uczciwie zebrał, wziął dopłatę to tylko grube mordy się bogacą naszym kosztem 

To tylko zbieżność nazwisk

Opublikowano

Pedro ty nawozy też posiałeś,i to wszystko poszło się.... wietrzyć,tylko nie rozumiem toku myslenia że ten z mordami ma lepiej. K woli ścisłości na 30 procentach areału w zeszlym roku,nowe wsiewki, w tym roku na wiosnę na następnych 30 procentach nowe wsianie,na pozostałym zielonym z 15 ha nie skoszę nawet jednej beli drugiego pokosu trawy.Krowy jedzą zapasy ze dwa tygodnie:(  Pieniądze wtula każdy,a wiatr ustał i nawet liść nie drgnie,oko tropikalnego cyklonu:ph34r:. trza poszukać jakiegoś Jana,Wandy,czy   władysława bo na trzeżwo to już człowiek ma swoje lata;)

Opublikowano
8 godzin temu, fireseba napisał:

Mnie nawet prognozy omijaja, ta dziura w prawym gornym. Na czwartek nadawali silny opad w promieniu 250km az 0.3mm+/-40% obciekło z nieba. 

Deszcz to widze jak sikam i to jest najwiekszy "opad" w okolicy:)

Screenshot_20180623-074607.thumb.jpg.feb1d836816f9f10ec9665f1b3415a0e.jpg

Nie wiem czy ten deszcz cos da. Takiej trawy nigdy nie widzialem, watpie ze to odrosnie. Nawet lucerne slonce spalilo, same badyle i po 3 listki. Jak juz 3 letnia lucerna nie rosnie to zaraz i w studni bedzie sucho. Nie powiem padalo, i to tyle ze kazdy k**wy sadzil, lacznie przez ponad 8 miesiecy. Wykonywalem orke pod kukurydze (ziemia gleboszowana) w drugiej polowie kwietnia to sie kurzylo, a spadlo w ciagu 6 miesiecy ponad 800mm. Musi padac znow pol roku zeby to nasiaklo, widac to po lucernie ze tam glebiej tez sucho

Ten radar to się na ch*ja nadaje. @ZELKOW pada u Ciebie ? 

Opublikowano

damianzbr napisał:

To ty wyskoczyłeś jak filip z konopi że ten co ma zboże to mniej poszkodowany.

Dla mnie jeśli jest gospodarstwo rozwijające się i utrzymujące się tylko z samego siebie, to bez znaczenia czy ono jest roślinne czy z hodowlą. Oba są tak samo poszkodowane i oba mogą stanąć na skraju bankructwa.

Mniej poszkodowani są ,,mało rolni,, którzy żyją z pensji a pole traktują jako hobby. Bo po prostu nie będzie dla nich w tym roku ekstra bonusa pieniężnego na jakąś zagraniczną bibę  czy nowe auto. I tyle w temacie.

Zawiść tobą przemawia...

Ty to jesteś taki typikal filozof i tzw. "śmierdzirobotek". Całymi dniami tylko tutaj "przemawiasz", gorzej kurwa niż Gomułka !! Gdzie jeszcze takie kurwa pacany się lęgną w dzisiejszych czasach... lepiej tym od razu po urodzeniu o futrynę pierdolnąć.

Opublikowano

Chcecie dopłat do produkcji ! zastanowcie sie system niejest idealny ale niema mega nadprodukcji  dajcie kraj w kturym niema dopłat ? Co chcecie dopłate do tony zboza  do litra mleka ? jak wam niepasuje to niebiezcie pol na gembe tylko na umowe  dzierrzawy 

Opublikowano

Dopłaty powinne być zniesione dla chłopa a przyznane miastowym do konsumpcji. Tak jak firma nasienna ma 2000 tona materiału siewnego a rolnik 600zł za zboże, tak samo chłop poeinien mieć dobrą cene za płody a miastowy dopłatę do jedzenia, im więcej zje tym więcej kasy odzyska, tak jak chłop składa wniosek o zwrot za kfalifikat.

Pada tylko na radarach.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v