Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak chodzi o gminę Sośno w powiecie Sępoleńskim to dało ostatniej doby całe 2,5l ledwo kurz z roślin spłukało. a nad Bydgoszczą czarna chmura i słychać było przed 17 grzmoty. 

Opublikowano
13 godzin temu, czesio200 napisał:

dokładnie 2 dni popaduje i już narzekają. ja tam nigdy nie narzekałem nawet jak jesienią mi pływało trochę wole mieć zalane dołki niż wyschnięte 30ha.

Nie wiesz co piszesz ,ciekawe jak byś zebrał z tych 30 ha 15 ha i to jeszcze kiepskiej jakości zboża a reszta by stała do połowy kwietnia następnego roku a tak było na Pomorzu w zeszłym sezonie,po ubiegłorocznych doświadczeniach to chyba umiarkowana susza jest lepsza[do 30 dni bez deszczu] niż nadmiar wody

Opublikowano
u nas już spółdzielnia żyto z ziemi będzie zbierać bp na lepszej ziemi nie skrócili i już glebe zaliczyło, u nas tyle że za późno ten deszcz poszedł bo kupe zbóż wyzchło ale już na 3kl w koleinach stoi woda bo nie nadąża przyjmować
Opublikowano

A gdzie ma zejść ? Do jakiejś piwnicy , czy jak ?:o

Opublikowano

wiem dokładnie co piszę. u mnie są takie ziemie, że mogło by padać dzień w dzień a w niedziele ulewa i wtedy było by optymalnie.

Na piachu wszystka woda przeleci a dołkow dużo nie ma może z 2ha by się nazbierało. IV klasy wszystkie drenowane także też woda nie stoi.

Opublikowano

Widzę jednak że nie spotkałeś się z opadami ok 100l/m2 miesięcznie i to przez 12 miesięcy, na żywym pasku kombajny się zapadały[w naszej okolicy coś takiego nigdy nie wystąpilo i w takiej skali] a z dren gdzie miało spływać jak wszędzie pelno wody,zresztą paru kolegów z tego forum też tego doświadczyło

Gość marekfarmer
Opublikowano

Jak się wiatr nie zmieni na zachodni  to  nici  z opadów  :(   dzisiaj ostatnia szansa  na opady  może  dziś  dopisze  szczęście 

Opublikowano

Nie ma takiej możliwości, żeby na rawdziwej VI klasie kombajn się zapadał. Podłoże żwirowe wszystko przyjmie u nas.

100l miesięczni to bardzo bym chciał, ale u nas jest taki rejon, że nie ma szans na takie opady.

Wszystko zależy od terenu. u nas 2km dalej jest dolina Warty z rowów wszystko tam popłynie a jest tam wiele niżej jak na polach uprawnych.

Nie ma i praktycznie u nas nie było problemu z nadmiarem wody raczej zawsze jest niedobór.

Owszem wiosną w klika miejsc nie dało się wjechać, ale tak jak mówie to ułamek całości.

Opublikowano

Niektórzy narzekają na 100 l/m od kwietnia a u mnie spadło od początku kwietnia koło 20 l/m.  Część ziemi jest takiej jak pisze @czesio200.  Piach taki że nawet na jesieni można było bez problemu z ciężkim sprzętem wjeżdżać.  

Opublikowano

Ni z gruchy ni z pietruchy pociemniało i daje dość intensywny równy rzęsisty deszcz od jakiś 30 minut. Zobaczymy co wodołap pokaże wieczorem

Opublikowano

Bo Ci co mają lepsze ziemie na 4b czy 5 mówią piach a takiego piachu prawdziwego to nie widzieli na oczy nawet.

Mam podwórko na 6 klasie niczym nie utwardzane wjeżdżają ciężkie auta, ciągniki i po ulewie nawet kolein nie ma. Jedynie błotko jest jak jest ziemia zamarznięta a z wierzchu puszcza na parę cm.

Na 6 klasie kiedyś po ulewie 50l pojechałem orać i szło jak masełko. Na 5 już było błotko pewien czas.

Tak samo teraz mam sporo żyta na rożnej ziemi na 6 wyglada jak by nie miało nawozu małe rzadkie uschnięte. Na 5 żyto 170cm, bo tam jeszcze jako tako wode trzymało. oczywiście wszystko na tej samej działce tylko przechodzą żyły ziemi.

• Like 2
Opublikowano

Od poniedziałku 18l, wiatr u mnie ciągnie z zachodu dziś, ale wszystkie opady ostatnie przyszły że wschodu. Z pd-zachodu idą upały więc doopka zimną ale wtedy burze gwałtowniejsze więc punktowo popada

Opublikowano
4 godziny temu, marekfarmer napisał:

Jak się wiatr nie zmieni na zachodni  to  nici  z opadów  :(   dzisiaj ostatnia szansa  na opady  może  dziś  dopisze  szczęście 

u mnie też nie padało od dobrych dwóch tygodni, a jeszcze miesiąc temu narzekałem na ciągłe opady, pogoda jakaś pokręcona albo  wymoknie albo wyschnie:(

Opublikowano

No dobra . Z opadami możecie się pożegnać . Wykosiłem łąkę , zamówiłem słoneczną pogodę , tak że już po deszczach .B|

Gość marekfarmer
Opublikowano
49 minut temu, zetorki12 napisał:

No dobra . Z opadami możecie się pożegnać . Wykosiłem łąkę , zamówiłem słoneczną pogodę , tak że już po deszczach .B|

U ciebie niech nie pada  zrób  sobie  te siano  ale  u mnie to by mogło  coś kapnąć

Dzisiaj przeszły 3  chmury  z każdej  po 20 sekund  deszczu  xD  xD  xD 

Opublikowano

Jak krótko o deszcz się modliłeś , to i tyle dostałeś . :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v