Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marekfarmer
Opublikowano

2 tygodnie bez  deszczu  bo co to jest 2mm  i niestety  ale  z Jarych  już  nic nie będzie  :( 

Zdjęcie z 4b

32912974_529851277411193_707189633271726

Opublikowano
43 minuty temu, czesio200 napisał:

U nas juz sie wypadało. Teraz już tylko słonecznie nadaja więc pewnie sytuacja się za chwilę powtórzy.

Bo tetaz pora na siano by do mundialu się obsianić.

• Like 1
Gość marekfarmer
Opublikowano
1 minutę temu, zetorki12 napisał:

Eee , no jeszcze nie tragedia .

Taaa 1,5t/ha  zbierać  to nie tragedia  faktycznie 

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Dla ciebie z twoją wiedzą  i umiejętnościami  może  i tak.  Ale wiedz  że są  Rolnicy którzy  potrafią  osiągnąć  wysoki plon  na 4 klasie przy  normalnych opadach.

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Taaa , szkoda że nie Ty .:D

Zapewniam Cię że wiedzy i umiejętności mi wystarcza , tylko nie zawsze się to kalkuluje .B|

Edytowane przez zetorki12
Gość marekfarmer
Opublikowano

Po komentarzach widać  że nie masz  ani wiedzy  ani umiejętności  niestety 

32877083_529851717411149_803336258340886

Opublikowano (edytowane)

Za to Ty jak zwykle miszcz . :D Zrozum że różnie ludzie podchodzą do życia i nie każdy goni własny ogon .B|

To na zdjęciu to Twoje pole ?

Gość marekfarmer
Opublikowano

Jeżeli piszesz że 2t/ha  to w sam raz na 4 klase  to  nie masz  ani wiedzy  ani umiejętności  albo po prostu jesteś  deb...

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Raczej nazywanie rzeczy po imieniu

Bo jeśli twierdzisz że 2t/ha  to w sam raz na 4 klasę  to  taki wniosek oto się nasuwa   każdemu kto taką ziemie posiada

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, zetorki12 napisał:

Eee , no jeszcze nie tragedia .

To nie widzisz że ten jęczmien jest gotowy, przyszedł wyż za parę dni będzie pozamiatane.

Każdy stara się jak umie najlepiej i jak przyjdą takie susze to ma prawo narzekać bo to jego pieniądze, stracony czas a czasami jedyne źródło dochodu, a Twój sarkazm jest nie na miejscu.

Edytowane przez jarecki82
Gość marekfarmer
Opublikowano

Do puki nie  zazna suszy na własnej skórze  to nie pojmie co to znaczy i  będzie pisał takie bzdury że 2t/ha  to w sam raz  na 4 klase.

Zetorki na 5-6 klasę  to ile jest w sam raz   500kg/ha  ??????

Opublikowano

A ty sądzisz że u mnie suszy nie było ? On nie narzeka , a jedynie się martwi że jak przyjdzie grad(bo się ubezpieczył) to nie będzie miał czego mu wytłuc , bo o to się modli . To jest dopiero świetne podejście .

Gość marekfarmer
Opublikowano

Widać  nie skoro piszesz takie bzdury

To ile na 5-6  to w sam raz  500kg/ha  ???

Opublikowano

Co się durno dopytujesz ? Gdybym miał 5-6 , to bym las tam zasadził a nie się zastanawiał jak ty od czego ubezpieczyć . Mam tyle i plony takie że w zupełności mi wystarcza i nie muszę chwalić państwa za jakieś datki .

Gość marekfarmer
Opublikowano

Ja się nie zastanawiam od czego ubezpieczyć   bo mam ubezpieczone  :D zastanawiam się Czy kupić deszczownie czy nie i   Kiedy będzie padał  deszcz    i właśnie pojawiło się  światełko w tunelu   bo BASF  pokazuje na wtorek burze  i cały przyszły tydzień  pochmurny.  :) 

Opublikowano
41 minut temu, zetorki12 napisał:

W sam raz na 4 klasie .B|

Na 4 klasie to i 8 ton zbierzesz w dobrym roku

Opublikowano (edytowane)

Tylko uważaj , żeby to światełko w tunelu nie okazało się pociągiem ! :D9_9 Lepiej nie stój na torach .

3 minuty temu, staszek131415 napisał:

Na 4 klasie to i 8 ton zbierzesz w dobrym roku

Ja celuję zazwyczaj w 12 .

Opublikowano

Ja tam w nic nie celuję daję to o zawsze plonu nie przewidzisz co urośnie to zbieram

Opublikowano

Zetorki czasem to sam nie wiecz chyba co piszesz.

Chyba za dużo na af siedzisz a za mało w gosp robisz i nie znasz realiów.

U nas 90% wsi to 6 klasa i mimo, że lasów jest sporo to ziemi uprawnej też dużo. Ziemia sama w sobie nie ma nic do rzeczy odpowiednie nawożenie i na 6 rośnie. Tylko problemem jest woda. Jak każdy wie piasek to nie glina.

U nas było tak samo teraz trochę odratowało na jak długo nie wiadomo. Jakaś tam nadzieja na deszcz jest bo gościu skosił łąkę a mu zawsze siano moknie....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v