Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mialem dzisiaj siano suszyc ale popatrzylem na prognoze-leze bykiem,samo wysknie, jutro mam zbierac ale na interii opady w poludnie:P, wczoraj spadly 2-slownie dwie krople jak grabilem, myslalem ze bedzie pompa bo sasiad zwozil ale nawet jemu tylko 3 razy zalalo:D, choc jest nadzieja on tez jutro ma zwozic reszte.........

szkoda ze u nas praktycznie nie ma hodowli bo bym sprzedal slome na pniu w dobrej cenie-przyorywanie czesciej niz co 2 lata jest szkodliwe dla gleby, sa pola na ktorych od ponad 20 lat nie zbieralem.150 zl za tone-taka jest wartosc nawozowa i brac spod krakowa.

Gość marekfarmer
Opublikowano

Właśnie wypisałem wniosek o Szacowanie Szkód   już drugi w tym roku.  I  to co jest teraz  to jest jakaś tragedia  co  uprawa to  od 80% do nawet 100%   Strat. :(     Jak żyć  w obliczu takiej tragedii 

Opublikowano
10 godzin temu, pedro2 napisał:

Gdyby to ode mnie zależało to rzeki trzeba by kopać dwupasmowe i na 6kl drenarke kłaść 😊 jeden u Helmuta się wypada, drugi na Ukrainie do nas dojdą jakieś smarki, które i tak nic nie poprawia. Pan Bóg się pogniewał czy jak?  Ksiezulo nowy 2 miesiące, myślałem że będzie jeszcze mu niezręcznie łoić "klientów" Ślub 2500 + organista 400 i kościelny 300, wszystko x3 w jedną sobotę  toż to przedsiębiorstwo nie parafia, dziś słyszałem na Śląsku ksiaze ppoprzesuwał  godziny mszy z okazji mundialu 😮 gdzieś tam inny założył terminal żeby kartą ofiarę można było zapłacić. Możliwe, że się ten na górze już wkurzył się konkretnie i uczy pokory ☺️

dużo? A wiesz jakie on ma wydatki?

2 godziny temu, Agrest napisał:

Gdzie takiego idiotę znalazłeś?

słomę zamawiałem już wiosna za sianie zboża i wyszło mnie średnio 70 za ha

Opublikowano

A co tam trzeba wpisywać bo jutro idę?

2 minuty temu, marekfarmer napisał:

Właśnie wypisałem wniosek o Szacowanie Szkód   już drugi w tym roku.  I  to co jest teraz  to jest jakaś tragedia  co  uprawa to  od 80% do nawet 100%   Strat. :(     Jak żyć  w obliczu takiej tragedii 

A co tam trzeba wpisywać bo jutro idę.

Gość marekfarmer
Opublikowano

U nas wszystkie dane  z wniosku o Dopłaty  +  Ten wniosek wydrukowany  od dopłat +  Ksera  Polis  ubezpieczeniowych 

Opublikowano
1 godzinę temu, ZELKOW napisał:

a w waszych okolicach po ile słoma? u mnie od 4 lat nie przekroczyła nawet 130zł za tone , jak dla mnie to są ochłapy bo sprasuj, zwieź, załaduj, i pola zubożeja, u mnie większość 4kl ziemi to nie zamojskie w 1kl, jak mam sprzedawać słomę to za tyle żeby kupić przyzwoitą ilość organicznego na to konto i zarobić bo samo się to po polu nie rozwiezie, a kombajn sieczke moment zrobi
*momęt

To mało bardzo. Ja w tamtym roku sprzedałem po 250 zł/t z pokosu. Ale więcej takiej głupoty nie zrobię. Teraz jak ktoś chętny to mogę jedynie się zamienić za 50 t obornika nawiezione na pole 1 ha.

Opublikowano

ja składałem chyba w 2006  to niekturzy co  kartofli niemieli podawali po 2 hektary bo mysleli ze beda lepiej płacic a było po 1000 zł na gospodarstwo i trzeba było zaswiadczenie z KRUS a oni nie mieli :D

Opublikowano (edytowane)

Może idioci mi tą słomę sprzedają po 10 zł za bele, tyle że u nas w Łódzkim inny świat, to nie podlasie że mleko po 1.4-1.5 zł tylko po 1.1 zł I nikt im więcej nie da. 

I tak jak Marek napisał, wyższe ceny są nieopłacalne, lepiej przerobić na ruszta i się w kilka lat zwrócą a i głowa spokojna i wakacje wolne bo nie trzeba latać za słomą. 

U mnie obecnie 31 stopni. W czerwcu 20 litrów, z czego 16 litrów 6 dni temu, qq się zwija i 3 pokos usycha . :(

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano

wróciłem teraz z opolagry i zboża to nie ciekawie wygladają u mnie jakby bardziej zielono kuku około 100-150 cm 

Gość marekfarmer
Opublikowano
11 minut temu, Mich9 napisał:

Widzisz marekfarmer tyle z tego twojego proszenia jak przyszło za późno.

Na deszcz  nigdy nie jest za późno   deszcz potrzeby   od wiosny  aż po zimę 

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

dużo? A wiesz jakie on ma wydatki?

słomę zamawiałem już wiosna za sianie zboża i wyszło mnie średnio 70 za ha

No wiem, auta w leasing nie weźmie bo wiocha musi być gotówą. A na wszystko zawsze zbiera, czy bieżące rozchody czy jakiś remont. U młodej co łaska i kościół wyremontowany na glanc, inne podejście i ludzie sami dają.

Opublikowano

Objechałem ładny kawałek Polski trasa Bydzia- Warszawka -Kielce -Kraków .Plus Kraków -Bydzia i Tuchola .To nie jest źle u was koledzy .Od Bydzi w moją stronę Tucholi zboża popalone ,a wokół mnie to już siano na pniu się robi .Co dzień ogień z nieba idzie .Jak nigdy mam kuku w tym roku na piachu ,to tylko trąbki stoją .Dwa lata z rzędu była na glinie to się topiliśmy ,żeby zebrać .

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, damianzetor9540 napisał:

Może idioci mi tą słomę sprzedają po 10 zł za bele, tyle że u nas w Łódzkim inny świat, to nie podlasie że mleko po 1.4-1.5 zł tylko po 1.1 zł I nikt im więcej nie da. 

I tak jak Marek napisał, wyższe ceny są nieopłacalne, lepiej przerobić na ruszta i się w kilka lat zwrócą a i głowa spokojna i wakacje wolne bo nie trzeba latać za słomą. 

U mnie obecnie 31 stopni. W czerwcu 20 litrów, z czego 16 litrów 6 dni temu, qq się zwija i 3 pokos usycha . :(

Maks i 2 lata ruszta zwrocone, a wliczajac jeszcze koszty pracy z tym zwiazane to rok. Gnojowice mozna lac na kazda uprawe a gnoj przewaznie pod pług. Jesli brakuje prochnicy mozna w urodzajne lata kosic laki rolnosrodowiskowe dla pseudo rolnikow lub kupic taniej slomy i zrobic kompost. 

Ja potrzebuje rocznie 8-10ton slomy do paszowozu, a jalowkom na glebokiej sciolce sciele stara trawa z lak "ptaszkowych" mam wtedy nawoz pod kukurydze i pod wszystko inne plynny z ktorym jest mniej pier....

Jest pierwsza OFIARA SUSZY. Dalszy sasiad jakies 2 godziny temu utopil sie w resztkach wody w stawie i nie poszedl sobie poplywac...

Gość marekfarmer
Opublikowano

Np upał  w Radiu PiK  mówili że może  Grad  u mnie spaść  :ph34r:

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Rolnik1973 napisał:

No upał niesamowity, dla tego dla ochłody za każdy gol Meksyku rogacza z puszki chlup do przełyku:D

Puszką będziesz się raczył??

Ja tam wolę rogi w butelce i na gole nie czekam po dwa na połowę trza przyjąć

aktualnie 29 w cieniu

@Rolnik1973 no to łyk:D

Edytowane przez soltys48
  • Like 1
  • Haha 1
Gość marekfarmer
Opublikowano

Zamiast  to  piwsko żłopać  to byś  na deszczownie  odłożył    albo  działo  gradowe  B|

Opublikowano
Przecież tego nawet piwem nie powinno się nazywać ! kukurydza i syrop glukozowy w składzie !!! Typowy mózgojeb dla przepitych umysłów ;) 26 °C pochmurno śląskie
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v