Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Gdzie takiego idiotę znalazłeś?

Ja po 15/szt mam zamówione u dwóch .

Opublikowano
15 minut temu, Runder napisał:

To w takim przypadku pewnie i sam kosisz i belujesz? 

Bambry co mają kombajny to kosza zboże za słomę

Opublikowano

Po 50 zł/belę to już bym się zastanowił i może bym 1 rok sprzedał słomę. Na jednej działce pszenżyto wystrzeliło na 130 cm, bardzo gęste i gruba słoma. Tu mogły by być niezłe pieniądze. Plon ziarna szacuję na 7-8t. Ile słomy może być?

Opublikowano

No wiadomo, ale akurat to najlepsza działka i jak grad nie wymłóci to tak być powinno. Kłos na 13-14 pięterek, a w pięterku dolne nawet po 8 ziarniaków, środek 6 góra 4

Dogrzało na 29 stopni. Teraz się pochmurzyło. Czas na kawę.

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

Po 50 zł/belę to już bym się zastanowił i może bym 1 rok sprzedał słomę. Na jednej działce pszenżyto wystrzeliło na 130 cm, bardzo gęste i gruba słoma. Tu mogły by być niezłe pieniądze. Plon ziarna szacuję na 7-8t. Ile słomy może być?

Jak za darmo oddać to niech lepiej na polu zgnije ;)

Gość marekfarmer
Opublikowano
13 minut temu, Agrest napisał:

Gdzie takiego idiotę znalazłeś?

Raczej uczciwego Rolnika  a nie  ,,idiotę,,  Bo 50zł za samą słomę dawać na pokosie za 1 belkę 120  to  jest   nieopłacalne. już lepiej zainwestować w ruszta  i niech się ta słomą udławią za taką cenę. 

Opublikowano

te ceny po 10 15 zeta to nie liczyłbym że będą utrzymane chyba że macie umowy podpisane ,a tak jak  zobaczą co będzie na rynku nie liczyłbym że po tyle oddadzą

Opublikowano

Tylko, że ten uczciwy rolnik liczyć nie umie. Słoma to próchnica i zwrot dużej częsci makro i mikro. 

Opublikowano (edytowane)

Jak nie popada to i zajmie to zgnicie, Przeliczyć na ilośc składnika  plus organika to proste że w okolocach 100 ale nie 150, Chyba że cierpisz na brak organiki.  29 i piecze ,pobożnie na jutro 0,2 mm.

Edytowane przez kizak
rozkojażenie
Opublikowano

A co teraz deszcz da na slome? Może być już tylko mniej o tej porze. Ja zrobiłem zapasu sporo w zeszłym tygodniu taniej i tak nie będzie, a głowa spokojna. O 4 rano tyci tyci resztki rosy byly, chmurki teraz naszły to nie pali. Miałem jechać zobaczyć czy stonka znowu nie rusza, ale przejazd obok najgorszej działki mieszanki, w tym stanie to już na samą myśl czuję wylew jest blisko więc nie ryzykuję idę leżeć 

Opublikowano
3 minuty temu, marekfarmer napisał:

Raczej uczciwego Rolnika  a nie  ,,idiotę,,  Bo 50zł za samą słomę dawać na pokosie za 1 belkę 120  to  jest   nieopłacalne. już lepiej zainwestować w ruszta  i niech się ta słomą udławią za taką cenę. 

Ty chciałbyś tanio kupić , a sprzedający chcialby zarobić , to nic innego jak prawo rynku... 

Koszt zwinięcia usługowo jednej kulki to średnio 9-10 zł a sorzedaj to teraz za 12 czy 15 i gdzie tu sens sobie tym dupe zawracac.? Lepiej niech gnije nawozy drogie.

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Tylko, że ten uczciwy rolnik liczyć nie umie. Słoma to próchnica i zwrot dużej częsci makro i mikro. 

Patrzac na obecna sytuacje zapotrzebowanie na słome, siano i pasze mozno przekroczy to ile mniejsi rolnicy beda chcieli sprzedac 

Gość marekfarmer
Opublikowano

Czytaj  ze zrozumieniem   10zł  za  słomę  w belce  którą sam sprasujesz  

Opublikowano
a w waszych okolicach po ile słoma? u mnie od 4 lat nie przekroczyła nawet 130zł za tone , jak dla mnie to są ochłapy bo sprasuj, zwieź, załaduj, i pola zubożeja, u mnie większość 4kl ziemi to nie zamojskie w 1kl, jak mam sprzedawać słomę to za tyle żeby kupić przyzwoitą ilość organicznego na to konto i zarobić bo samo się to po polu nie rozwiezie, a kombajn sieczke moment zrobi
*momęt
Opublikowano

Więcej da nocna rosa niż 0,2 mm.Przez rosę roślina sobie może pobrać nawet 10 procent zapotrzebowania na wodę. A te 0,2 kiedy pory są pozamykane to o kant .... . wiatr od północy a  29 stopniO.o

Opublikowano (edytowane)

teraz na pewne uprawy no nawet jakby cały niedobór kbw czyli jakieś 200 litrów na metr spadło to i tak nic nie da, jeszcze szanse  jakby zaczęło padać mają trawy okopowe kuku ,oziminy to już temat zamknięty tak jak niektóre jare.

Edytowane przez thug
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v