Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mialem dzisiaj siano suszyc ale popatrzylem na prognoze-leze bykiem,samo wysknie, jutro mam zbierac ale na interii opady w poludnie:P, wczoraj spadly 2-slownie dwie krople jak grabilem, myslalem ze bedzie pompa bo sasiad zwozil ale nawet jemu tylko 3 razy zalalo:D, choc jest nadzieja on tez jutro ma zwozic reszte.........

szkoda ze u nas praktycznie nie ma hodowli bo bym sprzedal slome na pniu w dobrej cenie-przyorywanie czesciej niz co 2 lata jest szkodliwe dla gleby, sa pola na ktorych od ponad 20 lat nie zbieralem.150 zl za tone-taka jest wartosc nawozowa i brac spod krakowa.

Gość marekfarmer
Opublikowano

Właśnie wypisałem wniosek o Szacowanie Szkód   już drugi w tym roku.  I  to co jest teraz  to jest jakaś tragedia  co  uprawa to  od 80% do nawet 100%   Strat. :(     Jak żyć  w obliczu takiej tragedii 

Opublikowano
10 godzin temu, pedro2 napisał:

Gdyby to ode mnie zależało to rzeki trzeba by kopać dwupasmowe i na 6kl drenarke kłaść 😊 jeden u Helmuta się wypada, drugi na Ukrainie do nas dojdą jakieś smarki, które i tak nic nie poprawia. Pan Bóg się pogniewał czy jak?  Ksiezulo nowy 2 miesiące, myślałem że będzie jeszcze mu niezręcznie łoić "klientów" Ślub 2500 + organista 400 i kościelny 300, wszystko x3 w jedną sobotę  toż to przedsiębiorstwo nie parafia, dziś słyszałem na Śląsku ksiaze ppoprzesuwał  godziny mszy z okazji mundialu 😮 gdzieś tam inny założył terminal żeby kartą ofiarę można było zapłacić. Możliwe, że się ten na górze już wkurzył się konkretnie i uczy pokory ☺️

dużo? A wiesz jakie on ma wydatki?

2 godziny temu, Agrest napisał:

Gdzie takiego idiotę znalazłeś?

słomę zamawiałem już wiosna za sianie zboża i wyszło mnie średnio 70 za ha

Opublikowano

A co tam trzeba wpisywać bo jutro idę?

2 minuty temu, marekfarmer napisał:

Właśnie wypisałem wniosek o Szacowanie Szkód   już drugi w tym roku.  I  to co jest teraz  to jest jakaś tragedia  co  uprawa to  od 80% do nawet 100%   Strat. :(     Jak żyć  w obliczu takiej tragedii 

A co tam trzeba wpisywać bo jutro idę.

Gość marekfarmer
Opublikowano

U nas wszystkie dane  z wniosku o Dopłaty  +  Ten wniosek wydrukowany  od dopłat +  Ksera  Polis  ubezpieczeniowych 

Opublikowano
1 godzinę temu, ZELKOW napisał:

a w waszych okolicach po ile słoma? u mnie od 4 lat nie przekroczyła nawet 130zł za tone , jak dla mnie to są ochłapy bo sprasuj, zwieź, załaduj, i pola zubożeja, u mnie większość 4kl ziemi to nie zamojskie w 1kl, jak mam sprzedawać słomę to za tyle żeby kupić przyzwoitą ilość organicznego na to konto i zarobić bo samo się to po polu nie rozwiezie, a kombajn sieczke moment zrobi
*momęt

To mało bardzo. Ja w tamtym roku sprzedałem po 250 zł/t z pokosu. Ale więcej takiej głupoty nie zrobię. Teraz jak ktoś chętny to mogę jedynie się zamienić za 50 t obornika nawiezione na pole 1 ha.

Opublikowano

ja składałem chyba w 2006  to niekturzy co  kartofli niemieli podawali po 2 hektary bo mysleli ze beda lepiej płacic a było po 1000 zł na gospodarstwo i trzeba było zaswiadczenie z KRUS a oni nie mieli :D

Opublikowano (edytowane)

Może idioci mi tą słomę sprzedają po 10 zł za bele, tyle że u nas w Łódzkim inny świat, to nie podlasie że mleko po 1.4-1.5 zł tylko po 1.1 zł I nikt im więcej nie da. 

I tak jak Marek napisał, wyższe ceny są nieopłacalne, lepiej przerobić na ruszta i się w kilka lat zwrócą a i głowa spokojna i wakacje wolne bo nie trzeba latać za słomą. 

U mnie obecnie 31 stopni. W czerwcu 20 litrów, z czego 16 litrów 6 dni temu, qq się zwija i 3 pokos usycha . :(

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano

wróciłem teraz z opolagry i zboża to nie ciekawie wygladają u mnie jakby bardziej zielono kuku około 100-150 cm 

Gość marekfarmer
Opublikowano
11 minut temu, Mich9 napisał:

Widzisz marekfarmer tyle z tego twojego proszenia jak przyszło za późno.

Na deszcz  nigdy nie jest za późno   deszcz potrzeby   od wiosny  aż po zimę 

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

dużo? A wiesz jakie on ma wydatki?

słomę zamawiałem już wiosna za sianie zboża i wyszło mnie średnio 70 za ha

No wiem, auta w leasing nie weźmie bo wiocha musi być gotówą. A na wszystko zawsze zbiera, czy bieżące rozchody czy jakiś remont. U młodej co łaska i kościół wyremontowany na glanc, inne podejście i ludzie sami dają.

Opublikowano

Objechałem ładny kawałek Polski trasa Bydzia- Warszawka -Kielce -Kraków .Plus Kraków -Bydzia i Tuchola .To nie jest źle u was koledzy .Od Bydzi w moją stronę Tucholi zboża popalone ,a wokół mnie to już siano na pniu się robi .Co dzień ogień z nieba idzie .Jak nigdy mam kuku w tym roku na piachu ,to tylko trąbki stoją .Dwa lata z rzędu była na glinie to się topiliśmy ,żeby zebrać .

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, damianzetor9540 napisał:

Może idioci mi tą słomę sprzedają po 10 zł za bele, tyle że u nas w Łódzkim inny świat, to nie podlasie że mleko po 1.4-1.5 zł tylko po 1.1 zł I nikt im więcej nie da. 

I tak jak Marek napisał, wyższe ceny są nieopłacalne, lepiej przerobić na ruszta i się w kilka lat zwrócą a i głowa spokojna i wakacje wolne bo nie trzeba latać za słomą. 

U mnie obecnie 31 stopni. W czerwcu 20 litrów, z czego 16 litrów 6 dni temu, qq się zwija i 3 pokos usycha . :(

Maks i 2 lata ruszta zwrocone, a wliczajac jeszcze koszty pracy z tym zwiazane to rok. Gnojowice mozna lac na kazda uprawe a gnoj przewaznie pod pług. Jesli brakuje prochnicy mozna w urodzajne lata kosic laki rolnosrodowiskowe dla pseudo rolnikow lub kupic taniej slomy i zrobic kompost. 

Ja potrzebuje rocznie 8-10ton slomy do paszowozu, a jalowkom na glebokiej sciolce sciele stara trawa z lak "ptaszkowych" mam wtedy nawoz pod kukurydze i pod wszystko inne plynny z ktorym jest mniej pier....

Jest pierwsza OFIARA SUSZY. Dalszy sasiad jakies 2 godziny temu utopil sie w resztkach wody w stawie i nie poszedl sobie poplywac...

Gość marekfarmer
Opublikowano

Np upał  w Radiu PiK  mówili że może  Grad  u mnie spaść  :ph34r:

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Rolnik1973 napisał:

No upał niesamowity, dla tego dla ochłody za każdy gol Meksyku rogacza z puszki chlup do przełyku:D

Puszką będziesz się raczył??

Ja tam wolę rogi w butelce i na gole nie czekam po dwa na połowę trza przyjąć

aktualnie 29 w cieniu

@Rolnik1973 no to łyk:D

Edytowane przez soltys48
  • Like 1
  • Haha 1
Gość marekfarmer
Opublikowano

Zamiast  to  piwsko żłopać  to byś  na deszczownie  odłożył    albo  działo  gradowe  B|

Opublikowano
Przecież tego nawet piwem nie powinno się nazywać ! kukurydza i syrop glukozowy w składzie !!! Typowy mózgojeb dla przepitych umysłów ;) 26 °C pochmurno śląskie
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v