Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marekfarmer
Opublikowano
10 minut temu, Rolnik7343 napisał:

kujawsko-pomorskie tragedia .... w okolicy już ludzie zaczynają zboża zaorywać bo wszystko usycha ..

A co  chcą  siać  po tym zaoranym zbożu  ???

Kukurydza  ci  wschodzi  siana w Maju  czy  nic

Opublikowano

wzejść na pewno wzejdzie bo jeszcze wilgoć w ziemi jest jak wczoraj sprawdzałem ;) znajomy co był mi siać siał dużo wcześniej a do dzisiaj miejscami qq u niego nie wzeszła ... ziarno jest ale ziemia jak popiół że nawet ziarko nie ma z czego wody wziąć

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik7343 napisał:

kujawsko-pomorskie tragedia .... w okolicy już ludzie zaczynają zboża zaorywać bo wszystko usycha ..

Skąd jesteś?

Opublikowano

Potwierdzam, w kujawsko - pomorskim katastrofa, zimą przemarzło, - 17 bez grama śniegu przez 10 dni, teraz dzieła zniszczenia dopełnia makabryczna susza. 

Opublikowano
22 godziny temu, marulekk napisał:

siedze se teraz przed kompem i jak nie jebnie piorun , aż się przestrachałem , pada jako tako 

@Rolnik1973  ta chmura zmierza do CIebie aby Twoje siano dla królików zmoczyć :P 

Ano doszła i 5 l dała, sianko dawno schowane:91_thumbsup:

Opublikowano
16 minut temu, staszek131415 napisał:

Skąd jesteś?

okolice żnina

w sierpniu nawałnica przeszła przez nasz rejon teraz susza ... "fajnie" się dzieje ... chyba pogoda jest w zmowie z tymi z wiejskiej żeby dobić rolników :ph34r:
pierwszy raz się zdarzyło żeby wiatr kulał duże kostki słomy O.o

Opublikowano
9 minut temu, Rolnik7343 napisał:

okolice żnina

w sierpniu nawałnica przeszła przez nasz rejon teraz susza ... "fajnie" się dzieje ... chyba pogoda jest w zmowie z tymi z wiejskiej żeby dobić rolników :ph34r:
pierwszy raz się zdarzyło żeby wiatr kulał duże kostki słomy O.o

E u Nasjużż 8 lat temu kulał a dzięki nawałnicy będziemy mieli we wsi nowy asfalt :P

Opublikowano

może źle to ująłem ... pierwszy raz słyszałem żeby wiatr kulał duże kostki :ph34r: a zwijki ... setki zwijek ludzie w burakach mieli ...
my po nawałnicy rano po oprzęcie z sąsiadami piły i heja  drzewa ciąć żeby ulica była przejezdna ... ale za to "troche" drzewa jest do palenia

Opublikowano
30 minut temu, TomiAgroKujawy napisał:

Potwierdzam, w kujawsko - pomorskim katastrofa, zimą przemarzło, - 17 bez grama śniegu przez 10 dni, teraz dzieła zniszczenia dopełnia makabryczna susza. 

U mnie w PZL mimo tego,ze zeszły rok dał ponad 1000l , wiosną tego roku umęczyliśmy się z błotem to teraz mamy sucho i to dość mocno, zboża schną na potęgę kto zaryzykował i posiał kukurydzę po życie to po nawet kielka nie puszcza-podobnie moje sorgo

Opublikowano

U nas było sucho w kwietniu ale w maju na szczęście jest ok. Na początku maja 2 słabsze deszcze a  około tydzień temu 2 dni spokojnego deszczu a dzisiaj ogromna ulewa. Kukurydza i nowe trawy powinny teraz szybko nadrabiać. 

Opublikowano
7 minut temu, soltys48 napisał:

kisze

z tego co kojarzę to wartościowe to to nie jest  w kietrzu z tym kombinowali ale dali spokój to co było spaśli jałówkami 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v