Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a w poniedziałek będziesz reperować

Wyobraź sobie taką sytuację: skosiłaś w piątek trawę bo nadawali na niedzielę, poniedziałek i wtorek pogodę. Czyli da się zrobić sianokiszonkę oraz siano. Budzisz się w niedzielę rano a tu nowa prognoza: DESZCZ od wtorku z rana. Czyli masz 2 dni na sprzątnięcie powiedzmy 50 rolek i to już tylko kiszonki bo całą sobotę lało. W niedzielę trzeba przewrócić bo w poniedziałek trzeba rolować i owijać. 

Mamy powstrzymywać się od prac niekoniecznych. Pytanie teraz czy lepiej zmarnować 50 rolek sianokiszonki i uszczuplić jeszcze bardziej budżet rodzinny czy może polatać przewracarką 2h w niedzielę?

Opublikowano

a w poniedziałek będziesz reperować

Nie życz nie życz bo w życiu różnie bywa. Tak jak koledzy piszą na niedzielę i pon do południa nadawali pogodę, od wtorku mega ulewy przez tydzień trawa już się starzeje i nie stać mnie na to żeby zbierać potem zapychacz dla krów bo mleka z tego nie da... w dodatku 7 km od domu, jutro od rana krecimy.

A swoją drogą jeśli tak bronisz niedzieli, byłaś w kościele? Bo ja byłem i robotę zdążyłem zrobić.

Opublikowano

Fajnie że prognozy na dzisiaj im się sprawdziły ,jęczmień skoszony ,co widziałem spółdzielnia kosiła ,prywatni też i na kościelnej działce też kombajn był, więc jak jutro od rana deszcze zapowiadają to i Bozia zadowolona że chłopu udało się zebrać bez strat  mimo że w niedzielę

Opublikowano (edytowane)

Ja mam garnek 5l o równych kształtach i liczę w mm. 1mm to 1l na m2

Dziś i jutro nadają descze na mapie radarów meteo tylko że akurat nade mną ma być dziura 5x3km za każdym razem! Tak samo z prognoz długoterminowych wynika że wszędzie ma spaść w lipcu powyżej 50l a u mnie 15, taka mała kropeczka....

I oni pisali o mokrym roku!

post-53011-0-43570100-1468235139_thumb.png

Edytowane przez fireseba
Opublikowano

Żniwa nieciekawie się zapowiadają, w ubiegłym roku położyliśmy wszystko bez ani jednej przerwy przez pogodę a w tym na praktycznie każdy dzień prognozują burze i spadki temperatur nawet do 23 stopni, jak na drugą połowę lipca to jest to bardzo kiepska pogoda.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v