Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U nas kosili pszenżyta nie wiem co z tym będą robić bo 18 % miało dosyć słomy dostałeś na dzierżawie jak Ci tam sypało ?

Z tego co wiem to na dzierzawie mam kukurydze a nie pszenzyto :D chyba ze o czyms nie wiem.

Okolo 23 chwile padalo i znowu przestoj...

Opublikowano

może nie jeden się zastanowi w tym roku ile płacić za dzierżawę bo jak co niektórzy piszą że dają 1,5 tyś za ha plus oddają dopłatę to ja się pytam jakim cudem oni mają zysk przy plonie 4-5 ton pszenicy 

Opublikowano (edytowane)

U mnie pada co drugi dzień od 1mm do 2mm tyle co zmoczy siano i zboze a i tak ziemia spragniona. Jestem w połowie drugiego pokosu lecz po górkach to sam mniszek lekarski rośnie i wychodzi po 4 bele z ha nawet na 3 klasie. W tamtym roku siana trawa tez do odsiania tak wysuszyło i trzeba 100% traw odsiewać. Dla porównania średnio z ha trawy z całego roku wyjdzie 14bel mleczu z trawa a lucerny z jednego pokosu 22 belki

Jak wychodzi plon rzepaku ? Słyszałem że w tym roku będzie 25% mniej bo dużo wymroziło. Jako producent mleka jestem zaniepokojony cenami pasz treściwych gdyż jest ich mało.

post-53011-0-67163000-1470727422_thumb.jpg

Edytowane przez fireseba
Opublikowano

W nocy dopadało 10 litrów. Ostatnie zboże w ostatniej chwili skoszone.  Żniwa strasznie szarpane, trwały ponad 2 tygodnie przy 17 ha do koszenia... Co kombajn przychodził, pokosił z 2-3 godziny i za chwile deszcz. Kombajnista się śmiał że chyba jakiś magnes na deszcz mamy. Wczoraj i przedwczoraj ludzie dużo nadgonili, nie było rosy, cieli nocami. Na polach zostało tak z 30-40% zboża. Dużo słomy leży, gnije od spodu a jak już wyschnie to strasznie się tnie podczas prasowania. Plony lepsze jak w tamtym roku oprócz pszenic i pszenżyt ozimych bo wymarzły. Ale na polach zielono od zielska, większość do pryskania.

Gość marekfarmer
Opublikowano

Na zboża   szkodzi  ale na posiane  poplony  i  trawy  deszcz  mile  wskazany

Gość marekfarmer
Opublikowano

Poplon nas "żywi", czy ziarno ?

A  co   Mleka  od krowy  nie pijesz  czy wołowiny  nie jesz.  Poplony    to bardzo  dobry  sposób na uzupełnienie  bazy  paszowej  dla bydła   jak pogoda sprzyja.

Nie samym ziarnem człowiek żyje

Opublikowano

U mnie podobnie, susza straszna. Nie da się zrobic podorywek, nawet jak poklepie lemiesze to max 2-3 ha i pozamiatane, trzeba znów rozpalać kuźnie. Na piaskach to jeszcze szybciej lecą. Wody brakuje, łąki schnął. Nie wiem czy będzie sens siać rzepak w tym roku jak nie popada... W tamtym roku już siałem w taki pył za namową kolegi i wszystko poszło pod pług na wiosnę... Czekamy na deszcz w rozsądnej ilości.

Opublikowano

@marekfarmer ; ale z poplonu dobrego piwa nie nawarzysz... jęczmień potrzebny :D
@Rolnik1973; teraz może padać aż do wykopków..? prosze bardzo.. u Cb. może, bo ja jakoś nie wyobrażam sobie 3 tygodnie opadów i siewu rzepaku.

Opublikowano (edytowane)

Witam dzisiaj wysiałem poplony pod buraki cukrowe jak kończyłem zaczął padać deszcz. Pomimo 230l w lipcu kurzyło się.

Edytowane przez ansu
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v