Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@fireseba gdyby Twoje krowy chciały zjeść mój agrest to byśmy się dogadali.:P

Was męczy susza i brak paszy u nas opady trochę pomogły ale to pierwszy rok w którym nie ma komu sprzedać owoców. 

Ogólnie to będzie dobry rok- ale tylko dla tych na stałym etacie. W rolnictwie klapa chyba w każdej gałęzi produkcji.

Jakby ktoś miał apetyt na soki agrestowe to zapraszam na owoce. Minimalna ilość zamówienia owoców 1t:P

Opublikowano
7 minut temu, pedro2 napisał:

Z Ukrainy dowiozą nie bój żaby 

Właśnie lepiej żeby nie dowieźli, grad nie chce padać to może za suszę dadza  na chleb skoro niby jest, bo coś cienko ze zbytem będzie, może myśliwi dzikom kupią?

Opublikowano (edytowane)

Upiecz sobie sam chleb z tego zboża i nie płacz że kasa na chleb Ci potrzebna .

Nie czekaj na grad , bo to aż grzech żebyś tak pisał .:ph34r:

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Na pocieszenie jakiś dziadek w sklepie który od lat śledzi, notuje pogode stwierdził że do końca miesiąca padać nie będzie. Ja mu na to że mnie to nie zdziwi. A na Polsacie oczywiście dalej pada

Gość marekfarmer
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Właśnie lepiej żeby nie dowieźli, grad nie chce padać to może za suszę dadza  na chleb skoro niby jest, bo coś cienko ze zbytem będzie, może myśliwi dzikom kupią?

A u mnie część  gminy dostała tego szczęścia  w nieszczęściu.  Ja mam zamówione  to szczęście w nieszczęściu  na połowę lipca  jak Jęczmień Oz  zbiorę bo   szkoda  go trochę  bo  zapowiada się  dobrze :):)  

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Bo na Podlasiu twarde chopy nie jęczą po telewizorniach stąd cisza... zaraz zaczną śpiewki, że mleko było po 2zl, za masło jak za złoto to trzeba było odłożyć. @Proximka12Luknij na tabelki Podlasie chyba w każdej wysoko na niechlubnym podium http://www.susza.iung.pulawy.pl/komentarz/

Musimy się nauczyć robić zapasy przynajmniej na pół roku. A susza paradoksalnie dla producentów mleka jest jedynym ratunkiem przed własną głupotą, ponad przeciętne zbiory w zeszłym roku 130-140%, dopłaty do jałówek i już kolba upychanie mlecznic w każdy kąt, cena spada tak samo dostawiamy, susza dowali paszy mało bele po 200 i dopiero rozum wraca

Dla ciebie moze i byly ponadprzecietne, ja nie moglem pokosic 20% kukurydzy, niestety kosilem w niedziele, a przykrywalem w poniedzialek. Tak wtedy dawal descz ze nie byloby szans kosic w pozniejszym termienie pchajac nawet kombajn czolgiem. Trawy siane, pierwszy pokos koniec lipca bo wiosna sucha.nic.nie wscjodzilo.  Na jednym kawalku 4ha kosilem 5 razy bo mokro  albo zaczynalo padac i pompowalo dwa dni. Ostatnie 0.7ha zostalo skoszone i nie zebrane bo woda stala do maja tego roku. 24ha na naturze 2000, jak by to opisac... Niekonczace sie jezioro ponad 1000ha zalane do kolana, woda stala do polowy kwietnia. Gdzie tej paszy moglem narobic... To fakt przes koty wywalilem 100 bel, ale tyle samo dokupilem za grosze wiec i tak zapasu nie ma jedynie kukurydza jak cieplo i wilgoc to z 9ha przy 40 krowach na 18 miesiecy starcza, ale od wiekszej porcji skrobi dostaja sraki wiec trzeba i traw najlepein lucerny. Niestety po zeszlym mokrym roku duzo wypadlo.

@Pedro mieszkamy moze i nie daleko, ale uksztaltowanie terenu znacznie sie.rozni. U Ciebie tez sa gory i doly ale ziemia podobna zas u mnie nawet gorka dwu metrowa to glina a do dolu to torf albo torf i ił. Wez wjedz w takie bagienko to przekonasz sie ze nie warto. Mokry ił od kół odkleja sie nawet przez 30km jadac 40/h

Opublikowano

I jak będą płacić suszowe? Czy w roku wyborów nie będą jak myślicie?

Opublikowano

Z płaceniem to może być różnie , ale trąbić o wielomilionowej pomocy suszowej to będą trąbić na okrągło . Niech naród wie że chcą pomagać .:D

Opublikowano
Jeszcze żadnego zebrania nie było u nas, a coś ciekawego powiedzieli czy pieprzyli od rzeczy? a z wypłacaniem suszowym to pewnie będzie tak że jeśli ktoś nie przekroczy strat powyżej 70% to nie wypłacą nic i jak jeszcze będą świnie czy krowy to będzie tłumaczenie sprzedaj pan połowę inwentarza i przeżyjesz pan...
Opublikowano (edytowane)

Wszedzie mowa o zbozach, drzewach i truskawkach, a co z trawami im susza nie grozi? 

Dzis niby bylo 24, a na łace torfowej czulem ze jest ze 400

Za dwie godziny bedzie padac, wlaczcie polsat. W Wawie pada, ludziom wcisna ze suszy nie ma bo pada pozniej beda pitolic czego chcemy. Zywnosc niemiecka nie podrozeje wiec suszy nie bylo

Edytowane przez fireseba
Opublikowano (edytowane)

Rolnik , bo i Ty zarobisz to co ja , jak nie w temacie będzie .:ph34r:

Właśnie i ja obejrzałem pogodę w Polsacie . Faktycznie wszędzie popada , jak nie dziś , to na dniach .:D

Edytowane przez zetorki12
Gość marekfarmer
Opublikowano
5 godzin temu, damianzbr napisał:

I jak będą płacić suszowe? Czy w roku wyborów nie będą jak myślicie?

Będą  ale szczegóły   będę ogłoszone  po zakończeniu prac  komisji  suszowych.   Ale najprawdopodobniej będzie  tak jak w 2016 roku  czyli  pomoc dostaną  ci co mieli  duże straty. 

Opublikowano

O . Nie mówiłem ? Jeszcze nic nie wiadomo , a propaganda już działa .

Opublikowano
54 minuty temu, marekfarmer napisał:

Będą  ale szczegóły   będę ogłoszone  po zakończeniu prac  komisji  suszowych.   Ale najprawdopodobniej będzie  tak jak w 2016 roku  czyli  pomoc dostaną  ci co mieli  duże straty. 

Czyli  ty nie masz na co liczyć.....   jęczmień   podobno masz  za***isty  chociaż  suszę  najgorszą  od lat-.  

• Like 1
  • Haha 1
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Podobno  to ktoś  w szpitalu na oko zmarł  xD  xD .

Radził bym ci zasięgnąć trochę  wiedzy  co to jest  Jęczmień Ozimy  B|

Edytowane przez marekfarmer
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v