Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

2 godziny temu, Wpaw napisał(a):

Każdy robi jak uważa ślub z nim nie brałeś 🤭

U mnie też kosił inny ale kombajnu nie podszykował jeszcze to przecież nie będę na niego czekał aż łaskawie ruszy d*pę, Zresztą wielka mi łaska jeden czy drugi darmo tego nie robi. A koleżeństwo kończy się wtedy gdy chodzi o zapłatę 😉

To u ciebie inna sytuacja , bo skoro ten co ci kosi nie ma jeszcze sprzętu przyszykowanego czy wyskoczy jakaś awaria to normalna sprawa że mu mówisz że ty sobie szykuj kombajn i będziemy kosić potem pszenicę , a na jęczmień spróbuję sobie złapać innego , 

A załużmy że wyskakuje taka sytuacja , bierzesz kogoś innego olewając tego co ci zawsze kosi , i temu drugiemu po wjechaniu i skoszeniu paru arów psuje się kombajn , i miło ci by było na drugi dzień do tego co ci zawsze kosił ? taki powinien ci powiedzieć że ci skosi ale znów musisz czekać bo na twoje miejsce wskoczyło już kilku klientów nowych 

15 minut temu, slonju77 napisał(a):

Dokładnie, trzeba pilnować porzeczki bo pięknie płaci w tym roku 

Pewnie nie gorzej niż jęczmień 

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał(a):

To u ciebie inna sytuacja , bo skoro ten co ci kosi nie ma jeszcze sprzętu przyszykowanego czy wyskoczy jakaś awaria to normalna sprawa że mu mówisz że ty sobie szykuj kombajn i będziemy kosić potem pszenicę , a na jęczmień spróbuję sobie złapać innego , 

A załużmy że wyskakuje taka sytuacja , bierzesz kogoś innego olewając tego co ci zawsze kosi , i temu drugiemu po wjechaniu i skoszeniu paru arów psuje się kombajn , i miło ci by było na drugi dzień do tego co ci zawsze kosił ? taki powinien ci powiedzieć że ci skosi ale znów musisz czekać bo na twoje miejsce wskoczyło już kilku klientów nowych 

Pewnie nie gorzej niż jęczmień 

Ja tam nie widzę problemu, w tamtym roku kosilo mi dwóch. Nawet jeden mówi żeby sobie wziąć kogoś innego bo jedzie daleko i mu zejdzie. A zapowiadali deszcz. Jeden kuzyn, dwóch dobrych kolegów jakoś nie mają urazy każdy rozumie że chcesz sprzątnąć. 

Opublikowano

W zeszłym roku jeden mój znajomy, hobbysta bo ma zaledwie 0,65ha zamówił kombajn i zapłacił 550 zł czyli to wychodzi niecałe 850 zł/ha. Chyba lekka przesada wg mnie, i jeszcze kombajnista przyjechał rano i namłócił gnoju

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, GABBER85 napisał(a):

po ile?

Codziennie taniej. Przed sezonem zapowiadali 10-13zł ( co byłoby chore) a zaczęli od 8,5. Teraz już 7zł i 6 za kisten. Efekt jest taki że na zakładsch zamiast kupować towar z dobrym brixem, kupują zieleninę bo ludzie chcą zdążyć przed kolejną obniżką.

Opublikowano

Rozładowywałem kombajn z lawety przyjechał ojciec kolegi. PIERWSZE I MNIE KOSISZ.Ni mówię ok Panie Romku. W ubiegłą niedzielę kolega dzwoni czy aktualne co ojcu obiecałem. No nie jak tak ... Kiedy będziesz chciał skosimy. W środę przychodzi i mówi że dzwonił do niego chłopak co mu inne lata kosił czy kosimy jęczmień. Kolega mówi że ja mam mu wykosić,tamten wpadł w szał jak to? Przecież co roku koszę. Chwilę po tym dzwoni do mnie dlaczego wpierdalam mu się w interesy🤣

Mi to koszenie potrzebne jak świni siodło......

Opublikowano

Ja mam MFa 845 i się na nic nie rzucam, jak skosze sąsiadom 3-4ha to wszystko, a dookoła ludzie bizonami czy e-512 usługi robią. Nie mam na to czasu z ludźmi się użerać, a prawie każdemu we wsi już kiedyś kosiłem, to wiem. Kosić swoje i mieć w d.... 

Opublikowano

Nikt przy dobrych zmysłach nie sieje jęczmienia który jest 30 % tańszy na sprzedaż  , przy kosztach takich samych jak pszenicy lub większych i plonie w tych granicach lub mniejszym bo nie ma co ukrywać uprawa ryzykowna ze względu na mróz mszyce śnieg i inne pierdoły  , nie wiem skąd to zdziwienie że się rwią do tej młocki zawczasu . jedn potrzebuje ziarna , bo jedzie na oparach , drugi słomy bo pływa w gówn............. a trzeci sieje albo na 2 zbiór  [ GRYKA SOJA ]  albo żeby bydłu urosło kilkadziesiąt ton kiszonki , trzeci sieje lucerne albo gorzowską lub inne trawy na kolejne lata  . Wiem że najwięcej do powiedzenia mają eksperci od rekordowych plonów mierzonych na zbiorniki kombajnów i przyczep , którzy nawet nie pojmują tego że jęczmieńia bez ości jest przyczepa , a słabo wymłóconego 3  a waży tyle co pierze 

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał(a):

Ja mam MFa 845 i się na nic nie rzucam, jak skosze sąsiadom 3-4ha to wszystko, a dookoła ludzie bizonami czy e-512 usługi robią. Nie mam na to czasu z ludźmi się użerać, a prawie każdemu we wsi już kiedyś kosiłem, to wiem. Kosić swoje i mieć w d.... 

hmmm ,ale jak już wszystkim kosiłeś a teraz nie to chyba Ciebie mają w du..

Opublikowano
6 minut temu, kopin napisał(a):

hmmm ,ale jak już wszystkim kosiłeś a teraz nie to chyba Ciebie mają w du..

przez 30 lat mojego kombajnowania przy okazji kosiłem gdzies już u każdego we wsi - co nieoznacza, że robię to zarobkowo, po prostu co roku ktoś się nagoni, kto chce, żeby mu przez miedzę wykosić

przez pewien czas robiłem za kombajnistę na cudzym sprzęcie - wtedy były raptem dwa kombajny na całą wieś - to się kosiło po kolei

teraz swoim kombajnem koszę przede wszystkim u siebie, a że jest kilku usługodawców większych i mniejszych - to odsyłam do nich, nie mam czasu w żniwa na obkaszanie innych, chyba, że ktoś mi pomoże przy moich żniwach

• Like 1
Opublikowano

Sandra dziś plon 6,8 ton wilgotność 11-11,5. Ziemia 3kl. 

I do tych co mówią że jęczmień to plewa, wiadro w podobnej wadze co pszenica, specjalnie porównałem.

Opublikowano
51 minut temu, Stach123 napisał(a):

Nikt przy dobrych zmysłach nie sieje jęczmienia który jest 30 % tańszy na sprzedaż  , przy kosztach takich samych jak pszenicy lub większych i plonie w tych granicach lub mniejszym bo nie ma co ukrywać uprawa ryzykowna ze względu na mróz mszyce śnieg i inne pierdoły  , nie wiem skąd to zdziwienie że się rwią do tej młocki zawczasu . jedn potrzebuje ziarna , bo jedzie na oparach , drugi słomy bo pływa w gówn............. a trzeci sieje albo na 2 zbiór  [ GRYKA SOJA ]  albo żeby bydłu urosło kilkadziesiąt ton kiszonki , trzeci sieje lucerne albo gorzowską lub inne trawy na kolejne lata  . Wiem że najwięcej do powiedzenia mają eksperci od rekordowych plonów mierzonych na zbiorniki kombajnów i przyczep , którzy nawet nie pojmują tego że jęczmieńia bez ości jest przyczepa , a słabo wymłóconego 3  a waży tyle co pierze 

Się nie znasz to się nie odzywaj 😁 sieje drugi rok tylko jęczmienie na browar, zimowy i jary - koszty dużo mniejsze jak na pszenicy (conajmniej połowa nawożenia), tańsza chemia, pewny zbyt w cenie lepszej niż pszenica jak do tej pory. Zacząłem kosic zimowy to 7-8t będzie średnio pewnie. Po jakieś 780netto z podworka. 

Opublikowano
5 godzin temu, jahooo napisał(a):

Po ile sprzedajecie jęczmień u siebie ? Planuję pod koniec tygodnia zebrać i chciałbym od razu wywieźć, żeby nie przerzucać

Kuj-Pom 650 netto 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, skywalker89 napisał(a):

Się nie znasz to się nie odzywaj 😁 sieje drugi rok tylko jęczmienie na browar, zimowy i jary - koszty dużo mniejsze jak na pszenicy (conajmniej połowa nawożenia), tańsza chemia, pewny zbyt w cenie lepszej niż pszenica jak do tej pory. Zacząłem kosic zimowy to 7-8t będzie średnio pewnie. Po jakieś 780netto z podworka. 

Jakie jasiu pół mniejsze nawożenie ? 100 kg, saletry  mniej ? będziesz miał po 780 jak parametry złapie , te 7 - 8  ton też pewnie będzie hahahha strach się  dowiedzieć ile byś się spodziewał po pełnym nawożeniu  15 ton , jak tak grzeje to nie chodż po słońcu bez nakrycia dekla , bo to niebezpieczne 

21 minut temu, krilan06 napisał(a):

No zapowiadają, u mnie od jutra non stop deszcz. A jęczmień jeszcze trochę słońca potrzebuje

Tyle co ty masz tego jęczmienia i tyle co potrzebuje on  słońca to byś zamiast biadolić od 3 mc. to wykosił go niedojrzałego i go latarką doświetlił / dosuszył