Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, kopin napisał(a):

wydaje mi się ,ze jak nie u siebie to dobrego usługodawcę znajdziesz wioskę czy dwie dalej ,

Znalazłem, dziś powiedział że może jutro albo w czwartek przyjechać 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mi bardziej chodzi o to że u mnie mają takie podejście lekceważące - "Zapowiadają burze? A może nas ominą, spokojnie". Wczoraj można było kosić a ludzie którzy mają własne kombajny stwierdzili że oni mają czas. Przez noc 25mm, w dalszym ciągu pada, do niedzieli deszcz, w przyszłym tygodniu deszcz. Kiedy to wyschnie nie wiem

Edytowane przez krilan06
Opublikowano
26 minut temu, krilan06 napisał(a):

Mi bardziej chodzi o to że u mnie mają takie podejście lekceważące - "Zapowiadają burze? A może nas ominą, spokojnie". Wczoraj można było kosić a ludzie którzy mają własne kombajny stwierdzili że oni mają czas. Przez noc 25mm, w dalszym ciągu pada, do niedzieli deszcz, w przyszłym tygodniu deszcz. Kiedy to wyschnie nie wiem

kup dominatorka i z odpowiednim podejściem będziesz miał klientów i co za tym idzie kasę dobra 

Opublikowano
Godzinę temu, krilan06 napisał(a):

Uziu ma do sprzedania ładnego Dominatora, kolejne żniwa mogą być już spokojne 😉😎

Też miałem takiego usługodawcę lekceważącego, na koniec gdy usłyszałem że powinienem mu dorzucić na dobrą flache za "nękanie" to już wiedziałem że to ostatnia współpraca...

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, krzysiek277 napisał(a):

@kopin Ta, na jęczmień znajdzie, a później jak będą prawdziwe żniwa to pojedzie do swoich, a na niego wypną sie wszyscy bo powie a co tamten ci nie przyjedzie, to czekaj tera 

U mnie tyle kombajnów że ludzie się na godzinę umawiają. 

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Uziu ma do sprzedania ładnego Dominatora, kolejne żniwa mogą być już spokojne 😉😎

Też miałem takiego usługodawcę lekceważącego, na koniec gdy usłyszałem że powinienem mu dorzucić na dobrą flache za "nękanie" to już wiedziałem że to ostatnia współpraca...

Mój usługodawca to umawialiśmy sie 2 tygodnie wcześniej to mówi dobra to jest pewne bo nikogo niema, jak nadszedł dzień umówiony to już zero odbierania telefonu, zrobił tak z 3 lata i mówię dość ku*wa, wolę mieć swój 

Opublikowano
13 godzin temu, krzysiek277 napisał(a):

@kopin Ta, na jęczmień znajdzie, a później jak będą prawdziwe żniwa to pojedzie do swoich, a na niego wypną sie wszyscy bo powie a co tamten ci nie przyjedzie, to czekaj tera 

a kto Ci powiedział że tylko na jęczmień? trzeba znależć takiego który jest do dogadania,i nie wyskakuje dzień przed koszeniem że on dopiero kombajn zaczyna remontować

Opublikowano

Jeżeli ktoś ma smykałkę do mechaniki i ludzi którzy pomagają w ewentualnym odwozie to polecam kupić Swój kombajn. Ja osobiście raczej już nie wrócę do korzystania z usług, nie licząc qq na ziarno gdzie termin zbioru jest bardziej elastyczny. Nakłady finansowe na uprawę zbyt duże żeby siedzieć na tyłku i czekać na usługę przy aktualnych anomaliach pogodowych 

• Like 1
Opublikowano
W dniu 1.07.2025 o 13:18, Agrest napisał(a):

Tak, ale czas Sandry w reprodukcji minął w ubiegłym roku. Czy tak będzie zobaczymy

Jest już potwierdzenie, dostępna i w tym roku

Opublikowano
piodro4444 napisał:

Jeżeli ktoś ma smykałkę do mechaniki i ludzi którzy pomagają w ewentualnym odwozie to polecam kupić Swój kombajn. Ja osobiście raczej już nie wrócę do korzystania z usług, nie licząc qq na ziarno gdzie termin zbioru jest bardziej elastyczny. Nakłady finansowe na uprawę zbyt duże żeby siedzieć na tyłku i czekać na usługę przy aktualnych anomaliach pogodowych 

Święte słowa, ja na swoje 12 ha kupiłem bizona bo niby kombajny są w okolicy, ale jak przyszło co do czego to było jutro, jutro będę i tak z dnia na dzień;). Pogoda była a człowiek siedział i patrzył jak w okolicy koszą;). A jeszcze druga kwestia ile tam Pan ma?? 12 ha w 8 kawałkach;) Nikt nie chciał jechać na przykladowe 3 ha w 4 kawałkach i w sumie to się nie dziwię bo też bym nie pojechał Lexionem na takie działki. Są tacy ci mają kilkadziesiąt ha i Są bez kombajnu ale tam usługodawca prędzej pojedzie bo jest areał;)

Opublikowano

Kombajnistów kilku w wątku się zebrało to podpowiedzcie proszę jak zmniejszyć ilość ości i słomy która leci do zbiornika. Kombajn to Fortschritt E514, choć moje podejrzenia są takie że marka nie ma tu dużego znaczenia.

Opublikowano
50 minut temu, misio3p napisał(a):

Kombajnistów kilku w wątku się zebrało to podpowiedzcie proszę jak zmniejszyć ilość ości i słomy która leci do zbiornika. Kombajn to Fortschritt E514, choć moje podejrzenia są takie że marka nie ma tu dużego znaczenia.

Sito dolne połóż. Sprawdź jak ustawione są kierownice wiatru. W bizonie kiedyś taki syf mi leciał i okazało się że kierownice to są, ale w podajniku ślimakowym, a nie w koszu.😁

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, misio3p napisał(a):

Jakie obroty na młocarni?  Ten forszolot ma specjalna wajchę przy klepisku głównie do obijania ości w jęczmieniu ozimym 

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, misio3p napisał(a):

Większy wiatr ? Przymknąć górne sito? 

• Thanks 1
Opublikowano

Słoma na sitach a potem w ziarnie to rozklekotane wytrząsacze , bo ona nie ma prawa na dół polecieć . Ości się pozbyć  , blacha pod bęben żeby wolniej na dół leciało ,  przymknąć dolne sito żeby wracało na powtórny omłot  albo zapodać coś  na sraczkę i poczekać aż dojrzeje do zbioru . Jak słoma zielona to żeby silnik dał radę z sieczką i młocarnią to się szczeline zwiększa , do tego ziarno niedojrzałe i ości się trzymają i wtedy  szuka się ustawień  w kombajnie  zamiast pomyśleć