Skocz do zawartości
Vril

Cyklop -problemy

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
kamil496    39

A ten rozdzielacz to jest jako całość ( 5 sekcji skręconych ze sobą ) czy podwójny ( 3 sekcje od podnoszenia, wydłużania,chwytaka i 2 sekcje od łap i obrotu ). Gdyby był podwójny to wina mogła by też leżeć po stronie ,, dzielnika strumienia '' , jak by go nie było albo gdyby puszczał ciśnienie tam gdzie mu lżej ( jak trójnik ) to też by cyklop nie wykonywał żadnych ruchów. W tym przypadku można by to sprawdzić poprzez wykonywanie 2 czynności na raz ( np łapy i podnoszenie ramienia ) wtedy olej musiał by być skierowany do któregoś siłownika ( w tym wypadku to będą łapy ) i by było widome co jest winne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

kissmy...    57

wskażcie mi proszę gdzie mogę nabyć przewody hydrauliczne - rurki z dołu, moje już są solidnie połatane

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
michal1993    350

Nie wiem czy w ogóle da się coś takiego kupić. Pewnie trafi Ci zamontować tam węże.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mory1971    1

http://www.motoklis.pl/

 

zadzwon ma na 100% jaki rozmiar chcesz .do tego potrzebujesz jeszcze pierscienie stozkowe i nakretki.nie baw sie w spawanie starych koncowek bo nie warto

Edytowano przez mory1971

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jarek173    0

witam,

problem mojego cyklopa polega na tym iz nie popracuje on dluzej niz 10 min, potem traci moc calkowicie, pompa robi sie goraca a przewody olejowe sa zimne. po kilkuminutach znow pochodzi pare min i robi sie to samo. dodam ze pompa jest nowa. do tego takze dla sprawdzenia ominelismy zawor przelewowy ale nic to nie pomoglo, wyczyscilem tez powrotny filtr oleju. prosze o pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    186

Nie chcę cię martwić, ale to co napisałeś to wina pompy,z tego względu że jak robi się gorąca, to oznacza że miesza się olej w niej w środku, i zamiast pompować to miesza w środku pompy, po prostu są zbyt duże luzy między trybami a obudową. Efekt jest taki że grzeję się pompa.

To że nowa to nie oznacza że dobra, z jakiej firmy jest pompa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
faja15    0

Moim zdaniem filtr w zbiorniku jest zapchany ,lub nieorginalny,co powoduje słaby przepływ oleju

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
cyklopus20    0

Witam !

 

Jestem świeżo upieczonym posiadaczem cyklopa T214 i chciałbym go ubezpieczyć. Mam jeden problem. ( tabliczka znamionowa jest czytelna). Potrzebuję numer ramy lecz na tabliczce jest pełno wybitych numerów jeden pod drugim i nie wiem który numer to numer ramy. Pomoże ktoś ?

 

Z góry dzięki !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

witam po załadowaniu paru rozrzutników obornika coś sie popsuło i nie działa rozdzielacz 2 sekcyjny a ten 3 sekcyjny działa normalnie a jeśli robie 2 czynności naraz to działa ten rozdzielacz 2 sekcyjny np podnosze i obracam a samego obracania nie można zrobić co się mogło stać ?? dodam jeszce że rozebrałem regulator przepływu przeczyściłem go i chwilke było dobrze a potem znów to samo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kamil496    39

Na 100% to jest wina dzielnika strumienia

Edytowano przez kamil496

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
patryk2411    23

Mam problem z moim cyklopem. Wieżyczka ma lekkie luzy i podczas obrotu trze o łapy. Znajomy wspominał, że to mogą być łożyska na "obrotnicy". Co o tym sądzicie, co może być przyczyną?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

witam mam problem a mianowicie jak złoże główny siłownik od ramienia to nie chce się wysunąć dopiero trzeba łamać i pomagać mu podnieś a jak na przykład do polowy schowa się siłownik to chodzi normalnie co może być przyczyną?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
michal1993    350

Olej może przelewać się w siłowniku, a na zewnątrz nie będzie tego widać bo za te uszczelnienie odpowiadają drugie uszczelniacze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcin31    3

Ok dzięki za informacje. Właściciel cyklopa którego mam  zamiar kupić mówił mi że on by się na ładowanie big bagów cyklopem nie zdecydował ,ale wydaje mi sie ze bez chwytaka powinno być ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tobago    6

Panowie ja mam takie pytanie. Siłowniki przy obracaniu na boki nie chowają się do końca. Gdy dzwignią przytrzymam żeby maksymalnie się przekręcił na bok z jednej strony siłownik wypchnie do konca, powstaje nadmiar łańcucha bo drugi siłownik sie chowa do połowy, tym samym nie zabiera łańcucha. Gdy przytrzymam dzwignie zaczyna wyć (chyba z rozdzielacza). Przy obrocie na drugą stronę sytuacja wygląda tak samo. To problem z podłączeniem siłowników?





post-27225-0-30692400-1447271160.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wlamaj1    34

Najprawdopodobniej masz olej tam gdzie nie powinno go być czyli zużyte uszczelniacze na tłokach siłowników. Jeśli masz z przodu rurkę łączącą siłowniki to ją poluzuj, obróć się na maxa w prawo i w lewo i olej powinien wylecieć. W zasadzie możesz ją tak zostawić to olej będzie sobie po trochu wylatywał - w sumie nie będzie go dużo. Jeśli nie masz rurki to na środku dekli cylindrów masz odpowietrzniki - musisz je udrożnić. To tak na szybko, w przyszłości uszczelnienia do wymiany ale należy się liczyć z tym że zawsze trochę oleju będą puszczać...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×