Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, semos napisał:

po ile u Was Poli? bo u mnie 6 pi 1900 a 8 po 1960. A siał ktoś z Was Potafoske bo ona jest po 1200?

Mam zamówione Poli 8  1600 z groszami brutto bb 

potafoska sobie odpuść, jedynie co można jeszcze polecić to holist PK jeśli się kupi w dobrej cenie 

Opublikowano
3 godziny temu, Axd529 napisał:

Dlaczego po koszeniu kombajnem z056 pszenżyto orinoko ma w większości potrącanie kłoski w połowie i nie są wymłócone? Kombajnista mi powiedział że to wina odmiany i inaczej się nie ustawi co o tym sądzicie?

U mnie podobnie, ta odmiana trudno się wymłaca, ziarno się kruszyło a w kłosach ziarnka.  

Opublikowano
dexter1908 napisał:

Jaką robicie w tym roku planujecie obsade na m2? Mam kawałek klasa 4 . 5. 6. Na odcinku 4 i 5 mam borowika z centrali a na 6 borowika z własnego zbioru. Czy 350 szt bedzie ok. Przy tej obsadzie to z centrali wyjdzie 165kg. 

Na takiej samej ziemi sieje 300szt.na m2,Jeszcze zależy czy odmiana mocna się krzewi czy nie.

Opublikowano

Pan, dostałem wreszcie wyniki badań próbek glebowych: działka planowana na pszenżyto, ph 6.4 po żniwach poszło 4t wapna z Morawicy, ale niski poziom magnezu. Obornik odpada, pod agregat planowane 250 polifoski, ale co z tym magnezem? Siarczan magnezu granulowany przedsiewnie pozwoli uchronić pszenżyto przed problemami związanymi z niedoborem magnezu? Gleba lekka, fosfor 12.5, potas 7

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, jacor73 napisał:

Pan, dostałem wreszcie wyniki badań próbek glebowych: działka planowana na pszenżyto, ph 6.4 po żniwach poszło 4t wapna z Morawicy, ale niski poziom magnezu. Obornik odpada, pod agregat planowane 250 polifoski, ale co z tym magnezem? Siarczan magnezu granulowany przedsiewnie pozwoli uchronić pszenżyto przed problemami związanymi z niedoborem magnezu? Gleba lekka, fosfor 12.5, potas 7

Proponuje dać kizeryt 100 czy 150 kg/ha a wiosną jakiś oprysk siarczanem magnezu i powinno być dobrze.  Na Twoim miejscu skupiłbym się również na potasie bo 7 to nie za wiele.

Edytowane przez pawelus1986
Opublikowano (edytowane)

Tylko Kizerytu to u siebie nie znajdę

W moich stronach to saletrzak, saletra i mocznik, ewentualnie wszystkie tanie tarnogramy i inne. Cała reszta to bardzo egzotyczna

Edytowane przez jacor73
Opublikowano

Co roku daje go pod kukurydze

Dnia 8.09.2020 o 11:25, semos napisał:

po ile u Was Poli? bo u mnie 6 pi 1900 a 8 po 1960. A siał ktoś z Was Potafoske bo ona jest po 1200?

Gdzie takie ceny?

Poli 6 ok 1580w bb

Holist 16-28 1350 w bb

Ceny brutto

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, michal_19 napisał:

Siarczan ma magnez rozpuszczalny w wodzie 16 % i 30% siarki a kizeryt ma 25% magnezu i 50% siarki

Czyli Żyli 150 siarczanu to 100 kizerytu

Edytowane przez WOJTUNIO
Opublikowano (edytowane)

Kieserit (Kizeryt M  25 %  S 50  cena brutto i Netto .

Cena::1 340,70 zł

Cena netto:1 090,00 zł

SIARCZAN MAGNEZU MgS 21-30 Do stosowania posypowego .

Cena::762,60 zł

Cena netto:620,00 zł 

To siarczan magnezu taniej wychodzi . 

Żeby dać 150 kg siarczanu to da 31 magnezu i 45 siarki w cenie 100 kg Kieserit . 

W siarczanie będzie więcej magnezu w 150 kg a cena ta sama .

Edytowane przez galan99