Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie mam pytanie co sie dzieje z psznzytem odmiana borowik i sa takie same objawy jak na fotce chodzi o uwane kłosy nie jest tego duzo ale sie zdarzaja i czy normalne sa te bielsze koncówki w pełnych kłosach ??

Czy cos z tym robic czy zostawic czym to grozi jakis duzy spadek plonu ??(fotka nie jest mojego autorstwa jest zapozyczona z neta i nie roszcze do niej zadnych praw autorskich )

61206381_2554532481225682_36257632361098

Edytowane przez damianos95
Opublikowano

Na T2 zastosowałem falcon, niby objawu chorób nie widać ale się zastanawiam czy nie polecieć z T3  i jeszcze zabezpieczyć kłosy i może jeszcze dodatkowo górne liście, co polecacie za środek w jakiejś w miarę przystępnej cenie ?

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Szron88 napisał:

Był robak w w kłosie przed wykłoszeniem i wyjadł. Teraz nic juz nie zrobisz.

No ale tych kłosów jest mało co sa wyjedzone ale chodzi mi czy te kłosy co teraz wygladaja normalnie sa jakos zagrozone czy z nimi bedzie wszystko oki ??

Edytowane przez damianos95
Opublikowano

Myślę ze raczej nic im nie będzie. Mam trochę takich kłosów w życie populacyjnym i to tylko w słabszych miejscach na mocniejszych działkach jest ok. Robaka nie widać także gorzej nie będzie.

Opublikowano (edytowane)

Byłem w ponidziałek to były pojedyncze kłosy wygryzione, dziś poszedłem jest ich więcej i dużo robaków podobnych do tarczówki tylko nie śmierdzi, jutro jak nie będzie padać to jadę z cyperkill i zobaczymy. W melomanie jest ich najwięcej

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
2 godziny temu, jacor73 napisał:

Byłem w ponidziałek to były pojedyncze kłosy wygryzione, dziś poszedłem jest ich więcej i dużo robaków podobnych do tarczówki tylko nie śmierdzi, jutro jak nie będzie padać to jadę z cyperkill i zobaczymy. W melomanie jest ich najwięcej

Masz na mysli żółwinka zbożowego ?? On jest podobny do tarczówki ale on nie wyrzadza duzych strat w uprawie moze masz wciornastka ?? on jest malutki i trudno go dojrzec a podobni 5-10 osobników na 1 kłos do fazy nadlewania ziarna nie wyrzadzaja duzej szkody ale moze ktoś sie wypowie ??

Opublikowano

W pszenżycie miejscami wyskoczyło zielsko, zboże w fazie kłoszenia i tu moje pytanie czy można jeszcze czymś prysnąć tak miejscami. Myślałem o Starane- stosował ktoś tak późno? 

Opublikowano
9 godzin temu, damianos95 napisał:

Masz na mysli żółwinka zbożowego ?? On jest podobny do tarczówki ale on nie wyrzadza duzych strat w uprawie moze masz wciornastka ?? on jest malutki i trudno go dojrzec a podobni 5-10 osobników na 1 kłos do fazy nadlewania ziarna nie wyrzadzaja duzej szkody ale moze ktoś sie wypowie ??

No faktycznie jest to żółwinek, dziś słońce i skurczybyczki pochowały. Nie mam ścieżek to faktycznie może więcej zniszczę ciągnikiem niż mi to zje. Zaczekam jeszcze do poniedziałku

Opublikowano (edytowane)

Mam dokładnie to samo, pryskalem w ten sam dzień 3 hektary i na jednym jest miotła niby taka lelawa ale jest... Ja zostawiam nie ryzykuje i tak już to nic nie da, będzie więcej słomy hehe pryskane też Lancetem, a pół hektara pryskalem atlantisem to tam miotły więcej jak zboża...

Edytowane przez MalyRolnik18
Opublikowano

U mnie Sekator125OD w tym roku też się nie sprawdził ,byłem pewny że zadziałał bo przytulia czepna z żółkła i nie rosła ,a teraz po deszczach rośnie w najlepsze .

Opublikowano (edytowane)

Ja nie wiem martwić sie czy interweniować od razu bo , dwa tygodnie temu leciałem z t2 Fandango 1l/ha i wszystko było okej i jest ale na spodzie łodyg te dolne liście mączniak wychodzi ,górne 2 liście zdrowiutkie bez oznak chorób . Pszenżyto kłosi się aktualnie i jest w planie T3 , ale czekam aż przekwitnie .

Edytowane przez SawekBraczyk