mid7

Members
  • Ilość treści

    640
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Reputacja

37 Excellent

O mid7

  • Ranga
    Zaawansowany
  • Urodziny 14.10.1986

Profile Information

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Radomice

Ostatnio na profilu byli

13829 wyświetleń profilu
  1. A tu masz zapis z OWU w Concordi : ". Z zastrzeżeniem postanowień § 17-19 oraz ust. 2, odpowiedzialność Ubezpieczyciela rozpoczyna się nie wcześniej niż od momentu zasiewu lub wysadzenia rozsady, jednak nie wcześniej niż od dnia 15 kwietnia i kończy się nie później niż 30 czerwca w roku zbiorów" i taki zapis funkcjonuje również w PZU, także proponuje zmienić agenta ubezpieczeniowego, bo ten obecny wprowadził cię w błąd lub sam się nie zna na tym co sprzedaje tu po części masz racje, niektóre firmy wporwadzają możliwość ubezpieczenia przed wysiewem, np w PZU można ubezpieczyc buraki cukrowe przed wysiewem na podstawie planu zasiewów tak aby karencja sie skończyła przed wschodami, ale jak ktoś zasiał buraki w marcu i je ubezpieczył, to jeśli teraz wzeszły na te przymrozki i zmarzły to nie bedzię odpowiedzialności bo 15 kwietnia obowiązuje jak początek przymrozków. Niestety klimat sie zmienia, do tego różen rejony kraju różne klimaty a przepisy sztywne i od wielu lat bez zmian.
  2. coś pomyliłeś bo compensa nie prowadzi sprzedaży dotowanych ubezpieczeń upraw
  3. a w której firmie? sprawdź sobie OWU, bo napewno w PZU i myślę że w pozostałych też, zjawisko przymrozków wiosennych to obniżenie temperatury ponizej 0 stopni w okresie od 15 kwietnia.
  4. ja to jestem bardziej ciekaw ile byki ważyły w domu na żywą wagę i jaki wiek od urodzenia, uważam że nie ma co porównywać końcowej kwoty jeśli nie zna się szczegółów czyli wagi i wieku bo to jest ważne, można wsiąść za byka 6000 zł jak Jarek ale np 18 miesięcznego byka, a można dostać ponad 7000 zł ale za 26 miesięcy i wtedy wynik Jarka jest lepszy, także napisz te powyższe informacje i wtedy możecie sobie porównywać Jarka byki ze swoimi
  5. jaki odstęp zachować miedzy drugą dawką azotu, a opryskiem mieszaniny odżywka,t1 i skracanie, czy można jechać np jutro tą mieszaniną, a w sobotę azot?
  6. wszystko jest możliwe ale bardziej by przyjął wersje @bobienko że na zakładzie źle zważyli i najważniejsze że waga mięsa jest ok co się przekłada na dobry końcowy wynik
  7. spadek bardzo spory, jeszcze nigdy mi się nie zdarzył tak duży a już kilka razy tam sprzedawałem, a na gospodarstwie ważony na ich wadze czy na twojej ?
  8. i jak zadowolony jesteś z tego pośrednika? bo z tego co piszesz to sprzedałeś do Sokołowa przez tego samego pośrednia co ja
  9. każdy ma swoje doświadczenia z sprzedażą byków i sam decyduje jaką formę sprzedaży wybiera, ja już kilka lat sprzedaje na WBC średnio 45 sztuk rocznie i to głównie HF i jestem z tego zadowolony
  10. na mojej fakturze WBC jest numer kolczyka i cała kwota netto za byka, kwota vatu i kwota brutto i to wszystko, reszta czyli waga mięsa, waga całego byka , klasa mięsa i cena za klasę mięsa jest rozpisana na osobnym rozliczeniu
  11. bardzo dobre podsumowanie, z tym że na tym forum i wśród handlarzy funkcjonuje te pierwsze wyliczenie i podając ceny na forum trzeba wyliczać według tego liczenia żeby rzetelnie porównać ceny miedzy rożnymi skupującymi a nie jak to przedstawia tyran3
  12. nie będę już z tobą dyskutował bo ty nic nie rozumiesz i nie zrozumiesz, sam pokazujesz że nie czytasz postów z zrozumieniem nawet z pamięcią u ciebie słabo jak się cofniesz na poprzednią stronę to zobaczysz że za byki otrzymałem 55121 zł brutto czyli za byka wychodzi 5 512 zł
  13. nie wiem ile tym masz lat i czy ty czasem lekcji matematyki w szkole nie przespałeś, i czy wogóle sprzedałeś jakiegoś byka lub innego zwierzaka w swoim życiu, bo twoje wyliczenie są kompletnie nie zrozumiałe, jak sprzedawałem na żywą wagę to polegało to na tym że kupujący ważył byka np 745 kg i od tego odejmował na tzw "brud" 7% 745 kg - 7 % = 692 kg i dalej np proponuje cenę 7,95 brutto 692 kg x 7,95 zł/kg = 5501 zł i to jest kasa jaką otrzymujemy za byka i każdy który sprzedawał na żywą wagę to potwierdzi że tak się liczy przy żywej a nie jak ty to napisałeś czyli jakieś odejmowanie tej "skity" od ceny
  14. no to mamy kolejne 3 rózne wyliczenie moich byków, trochę go nie rozumiem bo najpierw odejmujesz 7% potem mnożysz przez wybicie co nie ma kompletnie sensu bo inne wagi są u mnie w domu a inne jak byki dojechały do ubojni jak już to liczymy to tak: waga byków w zakładzie sokołów 7150 kg x 55% (wybicie) = 3932,5 kg tyle było mięsa i to sie zgadza ze sumą wagi mięsa każdego byka z rozliczenia 3932,5 kg x 13 zł/kg netto = 51515,75 zł + 7% = 55121,85 i tyle za nie otrzymałem i teraz np przyjeżdza kupiec i chce je odemnie kupić na żywą wagę, mówi odejmuje 7% od wagi żywej która wyniosła na gospodarstwie 7450 kg 7450 kg - 7% = 6928,5 kg tyle ważą byki netto i etaraz żebym otrzymał kwotę z wbc czyli 55121,85 55121,85/ 6928,5 kg = 7,95 zł/kg i to jest cena jaka wyszłą za żywą wagę i takie liczenie jest prawidłowe i po 7,95 za kg wyszły byki po przeliczeniu na żywą wagę którą chyba wsyscy dobrze o tym wiemy że nikt by mi nie zaproponował bo też chce zarobić. Wszystko o co w tym chodzi to tylko żeby sobie porównać ile byki wychodzą a ile proponują kupujący na żywą.
  15. widzę że mamy bardzo ale to bardzo rózne sposoby liczenia a twoje to już jakiś kosmos, i myślę że wiele osób z forum to potwierdzi, "6,91 netto na wbc" tak się nie piszę najwyżej 6,91 netto za żywą, na WBC dostałem 13,10 netto jak już, moje 7,95 to jest tylko przeliczenie z WBC na żywą i jest na 100% prawidłowe.
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.