Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Saletrzak 27plus ma azotu w formie amonowej i azotowej po 13,5% a Saltrosan 26 azotu w formie amonowej 19% a w formie azotowej 7%

Azot w formie amonowej jest wolniej pobierany przez rosliny , czyli na pierwszą dawke lepiej podać saletrzak ?

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli dobrze rozkrzewione to lepszy saletrosan ,ja sam wczoraj podałem 200kg ,moim zdaniem jest trochę bezpieczniejszy bo forma amonowa nie nawadnia roślin tak szybko jak azotanowa,  a przymrozki mogą powrócić 

Edytowane przez luki08
Opublikowano

Dzieki za odpowiedz!

Właśnie chciałem poprawić rozkrzewienie pszenicy! 

A w drugiej dawce co Byś polecił? Saletrosan? mocznik?

Opublikowano

Zeby poprawic rozkrzewienia tylko saletra ,ale to moje zdanie.Na druga dawke Rsm☺ 200l jeżeli nie masz takiej możliwości to możesz dać saletre, salmag lub saletrzak ,mocznik też może być tylko trzeba go wcześniej wysiac.

Ja sam daje 100 kg kizerytu w lutym a potem już tylko rsm 2x po około 200l ,zboża staram się siać w terminie to i dokrzewiac nie muszę wręcz są za gęste 

Opublikowano

Pszenżyto i żyto na 1 dawkę 200 saletrzaku na drugą dawkę 300 kg saletrzaku plus do tego dwa razy odżywka i micro (intermag nitro i intermag opti+ plus micro też z intermagu) a na grzyba t1 tilt turbo T2 syngenta artea 300sc 

Opublikowano

Witam forumowiczów, 

Ojciec w tym roku ma zamiar tak mniej więcej za tydzień wysiac na pszenżyto 300 kg canwil'u z magnezem i to ma być koniec nawożenia w pszenzycie. 

Dodam że na jesień było dawanie 250kg polifoski 6 

Czy nie będzie to zbyt mało azotu, a z kolei za dużo na pierwszą dawkę

Opublikowano

Na pierwsza dawke max 60 kg n ale to jeszcze zalezy jaka masz glebe i  jak wyglada plantacja na druga dawke tez mozesz dac 60 kg azotu powinno wystarczyc na okolo 5T moze byc saletrzak lub saletra ewentualnie nitrofoska 

Opublikowano

Witam Mam zamiar 1 raz zasiać pszenżyto jarę. Polę mocno zaperzone. Moje pytanie siać i jakoś pryskać na chwasty czy lepiej odpuścić sobie. Polać np Randapem koło maja zasiać owiec bądź grykę na poplon. dziękuje za odpowiedzieć  

Opublikowano

Ja bym odpuścił i zasial coś dwulisciennego żeby łatwiej było walczyć z przem. Może qq? Nie jestem jego znawca ale sianie na po plon to moim zdaniem strata czasu

• Thanks 1
Opublikowano

Ja się przymierzam na saletrę i tak sprawdzam prognozy. Miałem wczoraj wieczorem posiać bo wiatr się uspokoił, ale odpuściłem. Dzisiaj znowu wiało, że hej plus deszcz. Korzenie przyrosły dobre 5cm, więc chyba nie ma na co czekać. Dwa lata temu siałem 10 marca i nic nie wymarzło