Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja w tamtym roku samym ccc przy 150kg N poleciałem i było ok. 

Pierwsza dawka na nędzne pszenzyto była koło 20marca - ~240kg saletry i 100kg kizerytu. No i ruszyło ładnie. No to je zostawiłem. Teraz w niedzielę dałem jeszcze 120kg saletry,  bo deszcz zapowiadali.  Deszcz spadł,  teraz temperatura ok,  a zboże zaczęło zolknac :( ja tu chciałem w sobotę herbicydem,  a jeszcze będę musiał zaraz potem odżywkami :/

Opublikowano

wczoraj pryskałem mojego borowika na chwasty lancetem i mam zamiar pryskać odżywką i na grzyba jaki odstęp dni zachować od zabiegu herbicydowego?

Opublikowano
Dnia 18.04.2018 o 21:32, AgroSzymi99 napisał:

Ociągałem się z zabiegiem T1 jednak dzisiaj widać pierwsze oznaki mączniaka jutro tilt turbo muszę lecieć :( 

przynajmniej powinien dobrze zadzialać. fenpropidyna robi dobrą sieke z mączniakiem :)

Dnia 18.04.2018 o 22:36, albert1991 napisał:

modus moze iść na 1 kolanko w pszenzycie dawka 0,5l/ha?

ja trzymam sie 0,6l z etykiety. mozesz dać mniejszą dawkę i moze zadziala ale ale to juz robisz na własna odpowiedzialnośc ;)

12 godzin temu, AgroSzymi99 napisał:

Panowie co polecacie na T1 mam do wyboru Tilt Turbo artea lub bumper ?

*111*53

z tych 3 to tilt turbo bo na mączniaka najlepszy i a tez propikonazol ktory jest w bumperze. artea to na t2/t3, sam bumper tez raczej jako dodatek na kolejny zabieg sie lepiej sprawdzi

Opublikowano

Panowie jak pisze na herbicydzie ze do fazy końca krzewienia a opryskalem resztkami żyto a ma juz 1,5-2cm pierwsze kolanko nad węzłem krzewienia to nic sie nie stanie ?

Opublikowano

Na pewno nic mu nie bedzie, mam przykład po sobie ponieważ w tamtym roku zostało mi w opryskiwaczu z 50 liter wody z chwastoxem trio jak pryskałem jare, a w pszenżycie wybiło trochę chabra a zboże miało już kłosy tyle że było  po kwitnieniu, przejechane zostało z 50 metrów i żadnej różnicy w plonie sypało tak samo jak na nie pryskanym.

Opublikowano
8 godzin temu, arek96 napisał:

Panowie co byście polecili na ochronę pszenżyta. Nawożenie w granicach 90N. Jeden konkretny zabieg czy dwa słabsze. Odmiana Borowik.

A ile masz tego pszenżyta i jaki stan? Nie wdał Ci się czasami mączniak moje twingo też ładnie wyglądało jednak mączniak już był.

Opublikowano
20 minut temu, Matixd napisał:

Jak myślicie mogę na pszenzyto RSM pojechać ?  Dysze 5 dziur :)

Ja bym pojechal przed spodziewanym deszczem ... Jak przysuszy rsm przypali rosliny... Sam czekam jeszcze z mocznikiem ktory juz dawno powinien lezec ale padac ma po niedzieli wiec co moge zrobic a nawozu w bloto nie wyrzuce

Opublikowano

U mnie od poniedziałku zapowiadali deszcz,  teraz tylko przelotne opady i zimno w cholere.  To  co z ciągnika wziąłem za pożółkłe place,  to okazało się (jak większy kawałek pola ojalem),  że to pasy po nowym-starym rozsiewaczu.  wydawało się, że równo mniej więcej rzuca,  a tu wyszło w praktyce, że na lewo od ciągnika dużo więcej.  Będę musiał szybko dziś, albo jutro poprawkę strzelić, może się wyrównana. 

Opublikowano

Ja wczoraj i dzis daje 240 kg saletry. Obsada 350 i 3 rozkrzewien.  Rosa w zborzu jest i nawóz bedzie rozłozony w wierzchniej warstwie gleby. Przyszłotygodniowe opady przemieszcza go głebiej. Taka mam nadzieję.

Na bardzo gestym polu (obsada 350 i 4 rozkrzewienia) wstrzymam sie z dawka do drugiego kolanka. Zboża późno siane a pokrzywiły sie jak głupie. Na N1 dostały 220 kg saletry i 100 kg kizerytu. Narazie wyglada to duzo lepiej niz w tamtym roku.

Czy taka obsada nie jest za duza?

Opublikowano

Skracanie i grzyb razem, a jak z grzybówką i herbicydem? Już chyba niekoniecznie prawda? Ewentualnie jest sens dodawania teraz moczniku do oprysku na chwasty skoro na drugą dawkę za parę dni mam zamiar dać właśnie mocznik?

Opublikowano

Jak by była opcja aktywnego komunikatora, i ktoś ciągle odpowiadałby na bieżąco na pytania, nie było by w ogóle tutaj tematu :) A tak rolę pełni w sumie właśnie forum.Myślę że to nawet i dobrze co chwila wchodzą nowe substancje itp. oczywiście pod warunkiem że ktoś najpierw przeleci kilka stron wstecz zanim zada pytanie :)

Opublikowano

Ja melomana pryskam na t1 bumperem i jakas inna odmiane borowik albo borwo nie pamiętam juz. Polece z grzybkiem we wtorek bo wczoraj pryskalem od chwastów i widziałem ze zaczyna go juz pobierac