Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
13 minut temu, arnoldino napisał(a):

Wczoraj o 14 próba na słabszych stanowiskach w claudius, mimo że wypalone przez suszę to i tak 15% pokazywało, za szybko się nie ruszy a co jakiś czas przepaduje. Może coś koło połowy tygodnia się uda skosić.

Miałem kiedyś claudiusa i miał piękne kłosy ale pierwszy porastał.

Opublikowano
Teraz, EppS napisał(a):

Miałem kiedyś claudiusa i miał piękne kłosy ale pierwszy porastał.

Mam 5 rok i jeśli się nie położy to nie ma tendencji do porastania, 

10 minut temu, k16mk napisał(a):

jak jest u ciebie pogoda słońce to z 15%  o 13 powinno spaść na 14% i spokojnie można kosić

Pogoda barowa, późna odmiana to nie mam ciśnienia na koszenie. Któryś rok do tyłu kosiłem coś koło 15 sierpnia i nie było problemu ze spadkiem jakości. Stał do samego końca.

Opublikowano

U mnie 15 pokazywało to ile z kombajnu, 17? nawet pod zębem jakieś miękkie się wydawało. A w niedzielę kolega na usługę nie jedzie (chyba że ksiądz zezwoli 😁) także może w tygodniu się wykosi, na szczęście stojące i bez ziela także myślę że nie ma co się spieszyć  

Opublikowano
5 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Nadają pogodę, tylko wcześniej deszcze i po 15 stopni... 

Ja dzisiaj lecę do oporu. Pszenżyto siarka

U nas dziś się jeden wyrwał w pszenżyto... Niby na ząb suche. Mówię zobaczę ile pokarze miernik i 15.7% to życzę mu powodzenia bo naciął z 16t

Opublikowano
1 minutę temu, JarekBazydlo napisał(a):

U nas dziś się jeden wyrwał w pszenżyto... Niby na ząb suche. Mówię zobaczę ile pokarze miernik i 15.7% to życzę mu powodzenia bo naciął z 16t

na płaskim przechowa się przewalić turem dwa razy i na luzie

Opublikowano
Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

na płaskim przechowa się przewalić turem dwa razy i na luzie

3 lata temu wjazd w żyto wilgotność 16 jakieś 1,5 tony było przewracane parę razy na przewiewie a i tak nic nie pomogło. Jedyny plus że piec przyjmował taki opal to zeszło ze stanu. Bez konkretnego przedmuchu powietrzem samo przesypywanie niewiele daje.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał(a):

Dzisiejsze 11,3% wczorajsze 12. Siarka, strach gryźć bo kamień aby ząb nie strzelił 😁 

Kolega obok kosił i dał mi dramińskiego wzamian za dwa piwka zimne na polu 😉 

Żyto lega 13,5 im pokazało więc stojące pszenżyto tym bardziej 

Sypie przepięknie, 7 z dobrym hakiem, młóci się bardzo lekko, tylko problem bo strasznie sztywna słoma i ślimak nie chce wciągać.

Z kosy idzie pionowo i stoi przed ślimakiem 🙈

Opublikowano

dziś spróbowałem o 14, wilgotność 16, ziarno jakieś chude, pomarszczone, a łan ładny,trochę się tego spodziewałem ale nie aż tak

Opublikowano
1 godzinę temu, arnoldino napisał(a):

3 lata temu wjazd w żyto wilgotność 16 jakieś 1,5 tony było przewracane parę razy na przewiewie a i tak nic nie pomogło. Jedyny plus że piec przyjmował taki opal to zeszło ze stanu. Bez konkretnego przedmuchu powietrzem samo przesypywanie niewiele daje.

To samo było u mnie z żytem hybrydowym, miało ponad 16% i przewalanie nic nie dało, dopiero jak przedmuchaliśmy się uspokoiło. 

Opublikowano

Wymyślasz, poleżałoby do jutra na przyczepie i nawet na dotyk byłoby w porządku. Druga rzecz - możesz mi wytłumaczyć jak zaraz po skoszeniu poczułeś, że się grzeje?

• Like 6
  • Haha 1
Opublikowano
37 minut temu, Axd529 napisał(a):

Dziś wjechałem o 14 na ząb twarde. Jeden przejazd wilgotność pokazuje 14,5%, trzeba było zjechać bo czuć wilgoć i zaczęło się nieco grzać.

przydatne było by wiadro

hokus pokus  abra kadabra woda ściekła by do wiadra

• Haha 1
Opublikowano

Jak piszę że mokre to mokre, po co miał bym zmyślać. Wysypałem na przyczepę  ze zbiornika ze 300kg włożyłem rękę i czuć wilgoć to po co kosić, za chwile w stodole czuć że się ciepła robi to rozgarnąłem na przyczepie.  

Opublikowano

Możliwe, bo to chinol, koszę jak  pokazuje min 13,5 % wtedy nigdy nie było problemów z przechowywaniem i grzaniem. Po za tym ok 10 przeszła lekka mżawka i się wystraszyłem że o to wilgoć może być.

Opublikowano
7 godzin temu, piodro4444 napisał(a):

Skalibruj z innym miernikiem albo ze skupem, mój mielony Unimeter pokazywał na pszenicy 14.6, kolegi zasypowy 13.7. Na skupie  wyszło 13.4

Warte są wgl cokolowiek te chinole po skalibrowaniu ?