Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, Janeczko napisał(a):

Czytam was o regulacjach itd ale faktycznie i u mnie powinno być ale poczekam i chyba po mrozach zrobię na spokojnie pewnie w fazę nie trafię ale teraz też nie mam jak zrobić regulacje (praca) ale bez regulacji to może nie stać jak będą opady, na chwilę obecną co najmniej raz w tygodniu coś pada czyli tragedii nie ma

Screenshot_2025-04-02-17-51-35-759_com.android.chrome.jpg

Jedno miejsce w Polsce jest gdzie ciągle pada -POLSAT sie nazywa;-)

Opublikowano
24 minuty temu, albert1991 napisał(a):

Macie zasiane tributo ?u mnie pędzi w górę jak szalone w porównaniu do Tadeusza.

Mam podobne wrażenia. Fakt że siałem jako pierwsze ale jest spora różnica z innymi

Opublikowano
34 minuty temu, kopin napisał(a):

Jedno miejsce w Polsce jest gdzie ciągle pada -POLSAT sie nazywa;-)

Już opady wg prognozy są zmniejszone ale na moich piachudrach to min jeden cały dzień powinno padać żeby coś zebrać 

Opublikowano

Ja mam do wysiania na  n2 saletra amonowa i opady prawie odwołane, ale chyba trzeba siać może z przymrozkiem się rozpuści? Reszta działek n2 poszło po 20 marca po nich ładnie padało i to była myślę dobra decyzja patrząc na obecne prognozy, szkoda tylko że i na tym kawałku nie rozsiałem. 

Opublikowano
10 minut temu, Raptus902 napisał(a):

Prawie mnie tu zjedli jak spałem saletrę 12 marca druga dawkę przed deszczem że za szybko i widać była to dobra decyzja.

Też tak sypalem i to była dobra decyzja zboża rosną jak wściekłe 

Opublikowano

Po robocie przejechałem się na pszenicę pograbic trochę koleiny. No ale sprzęt nie wytrzymał 😅

IMG_20250403_185040015_HDR_copy_662x1225.jpg

W ogóle przejechałem się bardziej żeby zobaczyc jak ta pszenica wyglada, bo siałem nawozy już po zmroku i wydała mi się mega słaba.

No i tak patrzę, że aż takiej biedy nie ma. Trochę mi się samopoczucie poprawiło, choć to raczej za sprawą maksymy kolegi -  "brak oczekiwań kluczem do zadowolenia" 😅

Pojechałem potem na sekundę pszenżyto zobaczyć - jednak jest przepaść. Z daleka może tego nie widać, ale jak się wejdzie w zboże, to różnica ogromna. Ostatnie zdjęcie to pszenżyto w pierwszym z brzegu ładniejszym miejscu. Reszta zdjęć to pszenica.

No i w.ladniejszych miejscach w pszenżycie kolanko odrywa się od węzła już. Ale pokazują lekko ponad tydzień zimna, to myślę, czy może raczej mam nadzieję, że faza nie ucieknie.

IMG_20250403_183858383_HDR_copy_1152x1882.jpg

IMG_20250403_182950527_HDR_copy_1152x2048.jpg

IMG_20250403_181821221_HDR_copy_1152x2048.jpg

IMG_20250403_181420095_HDR_copy_2048x1152.jpg

IMG_20250403_190201835_HDR_copy_1152x2048.jpg

Opublikowano
6 godzin temu, albert1991 napisał(a):

Macie zasiane tributo ?u mnie pędzi w górę jak szalone w porównaniu do Tadeusza.

Mam zasiane i jest to samo. Tadeus spokojnie sobie rośnie a Tributo jakby jakiegoś powera dostało. Z dnia na dzień inaczej wygląda.

Opublikowano
9 minut temu, Lukasz21_Lubelskie napisał(a):

Mam zasiane i jest to samo. Tadeus spokojnie sobie rośnie a Tributo jakby jakiegoś powera dostało. Z dnia na dzień inaczej wygląda.

No i u mnie wygląda jakby azotu mało dostało strasznie jasna zieleń .a dostało już 135kgN

Opublikowano
Godzinę temu, albert1991 napisał(a):

No i u mnie wygląda jakby azotu mało dostało strasznie jasna zieleń .a dostało już 135kgN

Ja podobnie zamknął nawożenie. Tadeusa sieję już któryś rok i się przyzwyczaiłem. On tak ma, lubi  poczekać ;) 

Opublikowano
3 godziny temu, albert1991 napisał(a):

Takie same spostrzeżenia. I tak jakby słabiej się krzewilo. 

Opublikowano

Miałem. w zeszłym roku Tributo koło Tadeusa to Tributo jest wyższe i troszkę jaśniejsze plonowało podobnie ja Tadeus ale ciężej się kosiło i ziarno troszkę drobniejsze podobne go pszenicy W tym roku oprócz Tadeusa posiane Heroiko oraz na najsłabsze gleby Cappricio

Opublikowano
10 godzin temu, Lukasz21_Lubelskie napisał(a):

Ja podobnie zamknął nawożenie. Tadeusa sieję już któryś rok i się przyzwyczaiłem. On tak ma, lubi  poczekać ;) 

U mnie Tadeus dość długo stał w miejscu w porównaniu do innych odmian. Ostatnie 5 dni słońca wystartował, jest na etapie 1 kolanka. Z azotem ubogo bo 118N. N1 2 marca, N2 20 marca.

Opublikowano

Mam pytanie pryskałem na jesieni cezzaro...na wiosne jak narazie  tylko nawóz 2 x 300kg  ..odmiana tadek strasznie jasne się zrobiło jak ciepło wyskoczyło ..nawóz podany 26 tytego i 15 marca ...czy możliwe że oprysk z jesieni ma na to wpływ ..czytałem że może powodować fito coś tam ...

Opublikowano

nie sadze, florasulam to chyba nalistny, a 2 pierwsze sa bacara trio i nigdy nic nie bylo. w sumie to bezpieczne preparaty. nie wiem jak z woda u ciebie, ale jak sucho to tez nie pobierają skladnikow

Opublikowano
6 godzin temu, gnat napisał(a):

Mam pytanie pryskałem na jesieni cezzaro...na wiosne jak narazie  tylko nawóz 2 x 300kg  ..odmiana tadek strasznie jasne się zrobiło jak ciepło wyskoczyło ..nawóz podany 26 tytego i 15 marca ...czy możliwe że oprysk z jesieni ma na to wpływ ..czytałem że może powodować fito coś tam ...

Co było przedplonem? Czym przedplon był pryskany? Jakieś uproszczenia w uprawie czy pełna orka?